Is een rustweek noodzakelijk?

door Ruggengraat
Is een rustweek noodzakelijk?

Is een rustweek noodzakelijk?
Je bent al een aantal weken lekker bezig en het lukt je om minimaal 5 dagen per week naar de sportschool te gaan. Je hebt de smaak goed te pakken en op de dagen dat je niet sport zit je zeker niet stil. Want ja, die actieve rustdagen helpen natuurlijk ook bij het behalen van jouw doelen. 

Na een paar weken merk je ineens dat het allemaal niet meer zo makkelijk gaat als voorheen. De trainingen voelen ineens veel zwaarder aan, maar opgeven is voor watjes. Je blijft stug door trainen want ‘’hard work pays off’’ toch? 

Rust is immers voor mietjes zeggen ze. Toch willen wij dit even nuanceren, want in dit artikel gaan wij een aantal symptomen bespreken die jij kunt herkennen als signalen voor een welverdiende rustweek. 

Stress stapelt zich op
Accumulatie stress, ho wacht even, accumu what? Accumulatie van stress betekent dat stress opstapelt. Ons lichaam kent heel veel verschillende vormen van stress. Heel veel mensen denken bij het woord stress alleen aan mentale stress, zoals stress voor deadlines op school of werk, stress tijdens een relatie en ga zo maar door. 

Toch kent ons lichaam nog veel meer verschillende soorten stress. Denk hierbij aan wondjes, ontstekingen, griep hebben, een calorietekort én zelfs sporten. Hardlopen dus ook. 

Wanneer jij rust daalt de stress, maar wanneer jij blijft gaan en je te weinig rust pakt ontstaat er een disbalans waardoor het even duurt voordat jij je weer 100% goed voelt. 

Slapen is super belangrijk! 
Verlaging van stress gebeurt vooral bij ontspanning en voornamelijk tijdens slapen! Een goede nachtrust is dus super belangrijk. Wil jij meer tips om te slapen als een baby, klik dan hierrrrrr

Groei vindt plaats buiten de sportschool
Het is heel belangrijk om goed te beseffen dat je alleen optimaal kunt herstellen als je voldoende voeding, en dan met name eiwitten, binnen krijgt en daarnaast jouw lichaam de rust gunt die het nodig heeft. 

De succesfactoren om te herstellen
Voor optimaal herstel zijn dus 2 dingen super belangrijk. Punt 1 genoeg calorieën en met name eiwitten eten, punt 2 voldoende slaap.

Vaak is het zo dat 9 van de 10 mensen die bijna elke dag tot het gaatje gaan in de gym een doel hebben als het vetpercentage verlagen. Vaak gaat dit gepaard met heel weinig eten. Juist in zulke gevallen is het super belangrijk om je rust te nemen en je stressniveau te managen. Groei staat namelijk gelijk aan herstel en wat niet herstelt groeit niet! Onthoud dit dus goed! 

Herken jij deze symptomen? 
Wanneer jij voor de zoveelste keer in de sportschool bezig bent en je merkt dat de gewichten die je 3 weken geleden deed nu ineens enorm zwaar aanvoelen én je gaat daarnaast ook nog eens met tegenzin naar de sportschool, dan is het raadzaam om een rustweek in te plannen. 

Het kan ook zijn dat jij heel erg prikkelbaar bent. Die prikkels geven aan dat jij niet voldoende hersteld bent en dat je toe bent aan een kleine pauze. 

Neem de tijd voor jezelf en plan die pauze ook echt in. Ga iets doen waardoor jij volledig kunt ontspannen. Door dit te doen zul je juist weer meer kracht hebben om keihard te knallen in de sportschool. Soms is het raadzaam om een stapje terug te zetten om vervolgens weer 2 stappen vooruit te zetten. Een mentale en lichamelijke break heeft iedereen wel is nodig. We zijn mensen, geen machines. 

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk