Hoe doorbreek je een gewoonte?

door Ruggengraat
gewoonte

Leefstijlverandering klinkt als een enorme stap richting verandering. Je hebt immers je hele leven al dezelfde routines, rituelen en gebruiken opgebouwd en dat verander je niet zomaar even. Maar hoe doorbreek je die gewoontes dan?

Motivatie
Heel vaak worden gewoonten nog verward met motivatie. “Oh, diegene gaat dagelijks naar de sportschool? Die is vast heel gemotiveerd!” Maar niets is minder waar, want die persoon heeft zich waarschijnlijk een routine aangeleerd waarbij hij of zij niet meer afhankelijk is van motivatie. Motivatie is geweldig als het er is, maar helaas is dit een heel spontaan en vluchtig gevoel, waardoor je er eigenlijk weinig aan hebt. Wat je het beste kunt doen is proberen om de motivatie zo goed mogelijk te benutten op het moment dat je het wél hebt. Dit doe je door middel van cues, kleine reminders om jezelf en je excuses te slim af te zijn. 

Cues
Cues zijn eigenlijk triggers die moet herkennen om een terugval te voorkomen. Dit komt van een psychologische methode genaamd: “Implementatie intenties”.

Hoe pas je dit toe? Simpel: je gebruikt een hele eenvoudige “Als… dan…”-formule. Hierbij bedenk je een situatie die vaak voorkomt in jouw huidige leefstijl en vul je bij “dan” in hoe je erop gaat reageren. Een voorbeeld:

“Als ik na het avondeten nog trek heb, dan eet ik fruit.”

Je kunt je cues op die manier personaliseren, want niet iedereen heeft dezelfde moeilijkheden bij het bereiken van een gezonde leefstijl. Probeer er eens 5 voor jezelf op te schrijven en hang deze op een zichtbare plek, bijvoorbeeld op de spiegel in je badkamer. We hebben wel een aantal ideeën voor je om de veel voorkomende problemen te slim af te zijn:

  1. Leg je wekker aan de andere kan van je kamer zodat je er uit MOET wanneer deze afgaat. Snoozen is dé vijand die je probeert te verslaan.
  2. Leg je sportkleding de avond van tevoren klaar. Het aantrekken van sportkleding stelt je in op een sportmindset.
  3. Bereid je maaltijden voor, dan heb je nooit meer een excuus om een snelle hap te scoren. Vind je dit teveel gedoe? Bereid dan altijd meerdere porties op het moment dat je gezond kookt.
  4. Zoek een sportmaatje of spreek met een trainer een bepaalde tijd af om te sporten. Op die manier heb je een stok-achter-de-deur.
  5. Doe iets wat je leuk vindt. Is krachttraining niet jouw ding? Misschien vind je zwemmen leuk, of hardlopen. Je kunt ook een leuke workout zoeken via social media. 
  6. Zet een timer op je mobiel die je eraan herinnert om water te drinken of teken met een stift een aantal strepen op je fles met daarbij de tijden waarop je moet drinken.
  7. Zorg altijd dat je iets eet (bij voorkeur iets met veel eiwitten) voordat je weggaat, boodschappen gaat doen of naar een sociale gelegenheid gaat. Op die manier voorkom je dat je controle verliest over je portiegroottes.
  8. Zorg dat je altijd een sporttas in je auto hebt liggen of sportschoenen meeneemt naar je werk. Dan kun je op de momenten dat je gemotiveerd bent altijd nog even trainen.
  9. Parkeer je auto of fiets expres iets verder dan je bestemming of stap een halte eerder uit, zodat je net wat meer stappen kunt zetten.
  10. Beloon jezelf met iets wat je al een lange tijd wil als je een doel hebt bereikt! Maar beloon jezelf niet met eten. Je kunt jezelf tussendoor heus wel wat lekkers gunnen, als je maar let op je hoeveelheden. Kies bij voorkeur iets zoals nieuwe sportkleding, een boek, een massage of een vakantie.

Gewoontes zijn dus eigenlijk kleine dagelijkse gebruiken die bij elkaar genomen een leefstijl vormen. Als je leefstijlverandering op die manier ziet, dan klinkt verandering opeens een stuk realistischer.

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk