5 tips om een hongergevoel tegen te gaan

door Ruggengraat
5 tips om een hongergevoel tegen te gaan

Hoe eerder het donker wordt, hoe eerder je binnen gaat zitten en hoe eerder je ‘honger’ of trek kunt ervaren. Wij noemen het liever trek, want gelukkig hebben veel van ons geen last van een echt hongergevoel. Toch zijn veel mensen nog niet bewust van het feit dat de donkere dagen een hoop extra verlijdingen met zich meebrengen.

Hieronder vind je 10 tips om op een makkelijke manier een trek-gevoel tegen te gaan. 

Let’s go!

Tip #1: Drink (voldoende) water
Wij blijven het herhalen want helaas komt het nog steeds heel vaak voor dat mensen veel te weinig water drinken. Wanneer je niet genoeg water drinkt bouw je eerder een verlangen op naar comfort food. Dit kan zelfs zo erg uit de hand lopen dat het resulteert in een eetbui. Nu weten wij uit ervaring dat heel veel leden voorheen last hadden van eetbuien, maar ben je ooit wel eens nagegaan of je genoeg vocht binnenkrijgt? Door genoeg te drinken kun je er namelijk al voor zorgen dat je geen eetbuien en trek meer hebt. 

Als jij te weinig drinkt heeft jouw lichaam moeite om energie uit de voorraad te halen. Jouw hersenen geven dan een signaal af en daardoor ervaar jij het gevoel alsof je trek hebt. Grijp dan niet gelijk naar al het eten dat binnen handbereik ligt, maar drink dan een groot glas water. Je zal merken dat het gevoel dan verdwijnt. 

Tip #2: Cafeïne
Wie start er niet met een lekker kopje koffie in de ochtend? Wist je dat cafeïne ervoor zorgt dat je minder snel trek hebt? Als je in de ochtend al voelt dat je vatbaar bent voor al het lekkere eten wat op jouw pad komt, zorg er dan in ieder geval voor dat je eerst een kopje koffie neemt én natuurlijk voldoende water drinkt. 

Tip #3: Eiwitrijke hoofdmaaltijden
Zorg er in ieder geval voor dat je een flinke bron van eiwitten verwerkt tijdens het ontbijt, de lunch en het avondeten. Eiwitten verzadigen heel erg goed waardoor je langer vol zit en minder snel trek hebt na je hoofdmaaltijden. Overkomt het jou wel eens dat je nog maar net je bord leeg hebt en vrijwel direct zin hebt in iets zoets? Ga voor jezelf dan even na of je een flinke eiwitrijke bron hebt genomen én of je voldoende groente op hebt.

Tip #4: Volume tijdens het avondeten
Deze tip sluit naadloos aan op tip #3. Zoete trek heb je veel eerder als je niet genoeg eet tijdens het avondeten. Als je wil afvallen is het heel erg belangrijk om zo lang mogelijk verzadigd te zijn en hier niet al te veel calorieën aan te verspillen. Zorg er dus voor dat je een flinke portie eiwitten en groente binnenkrijgt. Dit zorgt namelijk voor veel volume en dit vult goed. Op die manier zul jij jezelf minder snel vol snaaien met al het lekkers wat in de kast ligt. 

Tip #5: Let op de boodschappen en bescherm jezelf
Maar wat nou als je niks in de kasten hebt liggen? Als jij van jezelf weet dat jij het niet bij één koekje kunt houden, bescherm jezelf dan en zorg ervoor dat je niet in de verleiding komt. Dit scheelt al een heleboel en gaat je zeker helpen bij het behalen van jouw doelen.

Natuurlijk kun jij jezelf niet voor eeuwig opleggen dat je geen lekkers mag halen. Daarom is het verstandig om zo nu en dan ‘verwenmomentjes’ voor jezelf in te plannen. Op die manier weet je wanneer je iets lekkers kunt eten en dat het past binnen jouw kcal.-behoefte. Zo geniet je van lekker eten én werk je aan jouw doelen. Dat zijn nog eens mooie win-win situaties 🙂

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk