Hoe herken jij of je een emotionele eter bent?

door Ruggengraat
Hoe herken jij of je een emotionele eter bent?

Herken je dit? Na een drukke en stressvolle dag vergrijp jij je in de avond zo makkelijk aan chips, koek en chocola. Dit kan ook gebeuren na een dag bikkelen aan je scriptie of wanneer je problemen hebt met jouw partner. Al het lekkers dat je in huis hebt liggen komt dan tevoorschijn en je weet jezelf niet meer in bedwang te houden. 

Er zijn verschillende situaties te benoemen waardoor jij jezelf laat gaan, maar vandaag willen wij graag dieper ingaan op de volgende twee situaties. 

Zodra jij jezelf iedere dag iets lekkers gunt zal dit niet direct jouw resultaat verpesten, maar zodra jij na een stressvolle situatie naar comfort food gaat grijpen en veel meer eet dan dat jij nodig hebt, dan ben je goed op weg om je resultaat te verpesten. 

Hieronder vind je een aantal signalen zodat jij kunt herkennen of je een emotie-eter bent. 

Je eet als je veel spanning/stress ervaart
Dit signaal is overduidelijk. Zodra jij stress ervaart dan kan het je allemaal even niks meer schelen en grijp je heel gemakkelijk naar comfort food. Denk hierbij aan koek, snoep, chocola, ijs, patat en ga zo maar door. Helaas blijft het dan niet bij 1 koekje, maar alles gaat op. 

Stoppen met eten is in zo’n situatie erg moeilijk. Dit komt doordat het eten jou een goed gevoel geeft en daardoor weet jij jouw emoties te onderdrukken. Herken jij dit bij jezelf? Dan is de kans groot dat je een emotionele eter bent. 

Jij hebt heel snel trek
Herken je dat, ineens heb je onwijze trek? Iedereen heeft hier wel eens last van, maar hoe ga jij hiermee om? Wanneer je trek hebt, grijp je dan gelijk naar comfort food of neem je ook wel eens een stuk fruit? Wanneer jij gemakkelijk naar comfort food grijpt reageer je heel snel en gemakkelijk op jouw emoties. 

Je wil snel iets eten omdat je deadlines hebt
Voor veel mensen zal dit heel herkenbaar zijn. Je werkt aan je scriptie en tijdens het werken eet je gemakkelijk een hele reep chocola of iets anders lekkers weg. Dit kan ook tijdens een drukke werkdag zijn of na bijvoorbeeld een paar uur intensief verhuizen. Wanneer je te maken hebt met deadlines is het heel makkelijk om voor comfort food te kiezen. Je hebt dan geen zin en tijd om te twijfelen over wat je het beste kunt eten, althans, je denkt dat je die tijd niet hebt. Probeer dit voor te bereiden.

Je hebt een verlangen naar iets lekkers
Op sommige dagen heb je gewoon trek in pizza, ijs, chocola, patat en noem het maar op en daar is niks mis mee. Dit kan door verschillende redenen komen. Probeer niet gelijk toe te geven aan deze verleidingen, maar drink eerst een goed glas water en probeer te relativeren wat er aan de hand is. Als je zelfs in die situatie bewuste keuzes weet te maken ben je heel goed bezig! 

Je hebt jezelf niet onder controle
Als je last hebt van sterke emoties waardoor je snel geneigd bent om toe te geven, geeft het aan dat jij jezelf niet echt onder controle hebt. 
Dit is heel erg zonde en kan het resultaat verpesten, zeker als je dit 2 a 3 x per week ervaart. Daarom hebben wij een ander artikel geschreven waarin wij jou 3 tips geven hoe je om kan gaan met emotie eten! Hierboven staan de signalen die emotie eten kunnen veroorzaken en met de tips is het tijd voor verandering!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk