Wij hebben hier al verschillende artikelen over geschreven: VALKUILEN. Toch merken wij nog steeds dat er veel misverstanden over bestaan en daarom willen wij het nóg een keertje aankaarten zodat jij te allen tijde weet wat je moet doen om jouw valkuilen te omzeilen.
Hieronder vind je de artikelen die wij al geschreven hebben. Wellicht herken jij jezelf hierin.
Artikel 1: De drie grootste valkuilen bij afvallen
Artikel 2: De meest voorkomende valkuilen op een rijtje
Artikel 3: snacken in de avond is de grootste valkuil!
Valkuil: Geen structuur.
Maandag tot en met vrijdag gaat het overdag waarschijnlijk wel goed omdat je een vaste structuur hebt. Je gaat naar je werk of naar school, bent druk bezig en je weet al wat je gaat eten. Op die dagen gaat het allemaal vanzelf, toch?
Tenzij jij je eten niet voorbereid en jij op het laatste moment bepaalt wat je gaat eten. Dan wordt het heel erg lastig, want dan laat jij je vaak leiden door emoties. Dit is een gigantische valkuil waar veel mensen last van hebben. Zodra je een bepaald doel wil bereiken dan moet je een bepaalde structuur aanhouden en je eten (deels) voorbereiden.
Wanneer je geen structuur hebt en alles last minute pas beslist heb je constant de gedachte dat je het toch al aan het verpesten bent. Alles wat daarna volgt maakt dan ook niet meer uit, want ja, je hebt het toch al verpest. Dit is zo zonde!
Hoe kan je dit aanpakken? Door een structuur voor jezelf te hanteren en op te schrijven wat je op dat moment mag/kan eten. Hier helpen wij onze leden natuurlijk bij zodat zij ten eerste een structuur hebben die zij zelf fijn vinden, maar ook hetgeen eten wat ze lekker vinden. Alleen op die manier kan je het voor een langere periode volhouden.
De middag!
Stel, je hebt wel een structuur maar in de middag krijg je een zoete trek. Je hebt een appel voor je liggen en een koekje. Toch kies je voor het koekje omdat je daar meer zin in hebt. Wederom komt de ‘ik heb het al verpest’ gedachte opspelen en de rest is geschiedenis.
Hoe kan je dit aanpakken? Door het koekje niet te zien als een caloriebom, maar eerst even te kijken naar hoeveel calorieën het koekje bevat, hoeveel calorieën je al hebt gegeten en te kijken of het past binnen jouw voedingspatroon. In 9 van de 10 gevallen kom je er dan achter dat het koekje prima past binnen jouw voedingspatroon en dat er niks aan de hand is als je het bij 1 koekje houdt.
Het koekje is dus niet de boosdoener, maar jouw gedachte. Bewustwording is super belangrijk. Denk niet in de hokjes ‘goed’ en ‘slecht’.
Maar dan kom je thuis!
Ja, dan begint het lastig te worden want je structuur is opeens weg. Je komt thuis, je hebt trek maar je moet nog even wachten op het avondeten. Dus je trekt de kast open en je begint weer iets lekkers te eten wat je totaal niet verzadigd.
Je raadt het vast wel toch? De ‘Ik heb het al verpest’ gedachte komt weer naar boven.
Hoe kan je dit nou weer aanpakken? Dit moet je strategisch doen, want je hebt trek maar over een uurtje ga je al avondeten. Wat heel vaak helpt is een groot glas water drinken, dit stilt namelijk ook de trek en voor je het weet zit je al aan tafel.
Oh jeetje, de avond!
Bij 65% van de mensen gaat het tot en met het avondeten goed, dan houden ze zich aan hun plan en eten ze netjes. Maar in de avond is het een heel ander verhaal. Dan zit je op de bank en je hoort de lekkere producten in de kast al roepen!
Hier komt ook een stukje verveling bij kijken, want als je aan het werk bent ben je geconcentreerd en heb je daar geen moeite mee. In de avond plof je lekker op de bank, kijk je tv en denk je veel eerder aan eten. Dit resulteert meestal in een snaaiaanval.
Het begint meestal bij een klein stukje chocola en uiteindelijk gaat de hele reep op.
Je neemt één koekje met de gedachte: ‘Ach, 1 koekje kan wel’ en uiteindelijk heb je een heel pak op.
Hoe kan je dit aanpakken? Om dit goed aan te pakken ben je afhankelijk van 2 factoren en één daarvan is discipline. Je moet jezelf wel in bedwang kunnen houden en niet constant alles eten waar je trek in hebt. Het draait immers allemaal om keuzes maken. Factor 2 is het vinden van een activiteit die de verveling tegengaat. Denk hierbij aan een stukje wandelen, een boek lezen, muziek luisteren of sporten.
Je valkuilen voor zijn!
Zodra je begint met het werken aan jouw doelen ga je te maken krijgen met de volgende valkuilen. Om deze valkuilen aan te pakken moet je bij het begin beginnen.
1. Hanteer een structuur die jij fijn vindt en hou jezelf hieraan voor een periode van minimaal 6 weken.
2. Denk in calorieën en niet in producten.
3. Discipline. Je moet een plan langer dan 2 dagen vol kunnen houden! Lukt dit niet dan past dit plan niet bij je. Je kan natuurlijk altijd de hulp van Ruggengraat inschakelen.
4. Weet dat de valkuilen eraan komen dus bereid jezelf hierop voor.