De meest voorkomende valkuilen op een rijtje:

door Ruggengraat
valkuilen

De zomer komt er nu echt aan ook al kun je dat nog niet aan het weer zien. Dit is voor veel mensen hét moment om de knoop door te hakken en aan hun doelen te werken. Misschien is het voor jou ook wel het juiste moment om te beginnen?

Als dat zo is, trap dan aub niet in de volgende valkuilen! Dit scheelt je een hoop tijd en vooral heel veel zorgen.  

  1. Geen plan hebben

Zonder plan gaat het 100% zeker NIET lukken! Je gaat een dieet volgen zonder überhaupt rekening te houden met je eigen situatie, wensen, behoeften en energieverbruik. Dit houd je maximaal 2 tot 4 weken vol, want dan wil je weer wat lekkere dingen eten en drinken zoals voorheen en dan gaat het fout! En hoe ga je het daarna weer oppakken? Hoogstwaarschijnlijk lukt dat niet en je kunt fluiten naar je resultaat!

2. Te weinig eten

Dit gebeurt nog veel te vaak! Je wilt graag afvallen dus je gaat minder eten, klinkt best logisch. Je merkt dat het niet snel genoeg gaat, dus je gaat nog minder eten. Helaas zie je nog niet het resultaat dat je graag wilt zien en je gaat nóg minder eten. Op een gegeven moment bereik je je dieptepunt en je weet maar niet waardoor het komt. Wees bewust van het feit dat er zoveel processen spelen in jouw lichaam en hormonen hebben hier een hoop invloed op. Trek dus niet te snel (verkeerde) conclusies.

3. Te hoge verwachtingen hebben

Wij mensen zijn snel geneigd om te hoge verwachtingen te hebben. Dat is overigens helemaal niet gek door het ideaalbeeld dat gecreëerd wordt op social media. Helaas leiden te hoge verwachtingen vaak tot teleurstellingen en dat wil je niet! Wees realistisch tegenover jezelf en laat je niet te snel uit het veld slaan als het even tegenzit.

4. Eindeloos aan cardio doen

Vanaf de eerste week ga je als een gek aan cardio doen, want je bent natuurlijk onwijs gemotiveerd om zo snel mogelijk die overtollige kilo’s eraf te knallen! Maar denk je dat je na 12 weken nog steeds 45 min op de crosstrainer staat? Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk ‘nee’. Bouw daarom je cardio-ritme rustig op en loop niet te hard van stapel. Zo voorkom je dat je na 4 weken afhaakt

5. Goed gedrag belonen

‘Ah, ik heb zo goed getraind vandaag, dan mag ik wel iets extra’s nemen’. Trainen is slechts een hulpmiddel en niet de leidraad dat je goed bezig bent. Door jezelf iets lekkers te gunnen na een intensieve training kan het zomaar zo zijn dat je boven je caloriebehoefte komt. Dan is al het harde werken eigenlijk voor niks geweest.

Beloon jezelf als je een mijlpaal hebt behaald. Denk hierbij aan -5 kilo of 2 kledingmaten kleiner. Ga dan shoppen of koop een nieuwe gym outfit. Trakteer jezelf niet op een bak Ben & Jerry’s maar beloon jezelf met iets waar je ook echt wat aan hebt. Dat is de juiste manier van goed gedrag compenseren, want als je balans hebt dan mag je elke dag iets lekkers nemen.

6. De ‘Ik heb het al verpest gedachte’

Dit is misschien wel de grootste reden waardoor je geen resultaat behaald. Als je aan een dieet begint dan zullen de eerste paar weken goed gaan. Je hebt nog niet echt behoefte aan een stukje chocola of iets anders. Na 3 a 4 weken wordt de verleiding te groot en kun je je niet meer inhouden. Je neemt een stuk chocola en denkt gelijk dat alles ‘verpest’ is. Door die gedachte blijf je hangen in die negatieve sfeer en eet je alles wat los en vast zit. Dit is zo zonde, want dit slaat natuurlijk nergens op!

Als je een klein krasje op je auto hebt, dan kies je er toch ook niet voor om de hele auto in de prak te rijden? Waarom doe je dit dan wel met je voeding? 1 slippertje kan nooit al het harde werken verpesten. Pak daarom gelijk de draad weer op en blijf niet in die negativiteit hangen.

7. Ik eet al gezond, maar ik val niet af

Dit is ook een mooie: ‘Ik eet al gezond, maar ik val niet af.’ Gezond eten mag nooit een indicatie zijn dat je goed bezig bent voor jouw doel! Het aantal calorieën zijn te allen tijde leidend voor jouw resultaat! Avocado’s, pindakaas, gebakken eieren, gemengde noten, fruit, olijven etc. zijn ‘gezonde’ producten, maar je zult versteld staan van hoe makkelijk de calorieën op kunnen lopen als je dit eet. Helaas tellen deze calorieën ook en als je daardoor boven je behoefte uitkomt, kom je aan.


Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk