Snacken in de avond is de grootste valkuil!

door Ruggengraat
Snacken in de avond is de grootste valkuil!

Wie herkent deze valkuil niet? Bij heel veel mensen gaat het in de avond fout, maar hoe komt dat toch? Wij leggen het uit en geven twee handige tips hoe je dit tegen kan gaan!

Valkuil nummer 1: In de avond snacken!

Wij hebben stiekem een klein onderzoekje gedaan onder onze leden, en wat wij al dachten blijkt ook waar te zijn. Tijdens de intake-gesprekken met de leden vragen wij altijd wat zij denken wat hun grootste valkuil is. 

En ja hoor, valkuil nummer 1: in de avond snacken!

Bij veel leden gaat het overdag super goed, maar na het avondeten gaat het fout. Niet zo gek, want veel mensen hebben dan zin in iets zoets. Maar hoe ga je daar dan mee om? 

Waarom gaat het overdag goed?
Dat is eigenlijk heel erg logisch! Overdag hebben de meeste mensen een vast ritme en daardoor structuur. In de ochtend een ontbijtje, rond half 1 is het pauze en dan is het tijd voor de lunch, rond 4 even een kleine snack en dan rond 5 uur naar huis voor het avondeten. Tussen de maaltijden door ben je gewoon druk bezig en heb je niet echt de tijd om te denken aan koekjes, chocolaatjes, toetjes, chippies, zoutjes, en ga zo maar door. Een structuur hebben is dus heel belangrijk.

Maar wat gebeurt er in de avond?
Tsja, in de avond is het ritme ineens verdwenen en heb je dus ook geen structuur. Je verveelt je, je hebt opeens niks te doen en gaat nadenken over van alles en nog wat. Het avondeten is net op, maar toch heb je nog wel een trek in iets lekkers. Eigenlijk ga je gewoon eten uit verveling en dat is zo zonde. Wanneer je dit iedere avond doet, kan dit jouw doel flink hinderen. 

Laten we even eerlijk zijn, dat wil je niet toch?

Hoe kunnen we dit nou verhelpen?
Dat is niet heel eenvoudig, want het vervelen in de avond en niet weten wat je kan doen is een gewoonte die erin geslopen is. Dit is niet per se goed of fout, want na een drukke dag heb je ook gewoon wat ontspanning nodig.  

Ten eerste heeft het geen zin om deze gewoonte te verbannen, want dat gaat niet werken. Je moet er alleen mee leren omgaan. Je weet van jezelf dat je in de avond een zoete trek krijgt, dus houd hier dan ook rekening mee. 

Stap #1:
Maak ruimte voor de zoete trek. Jij kan je voedingsschema zelf inrichten hoe jij dat wil. Als jij overdag 3 croissantjes eet, dan blijft er minder ruimte over voor een toetje of chocolaatje in de avond. Wanneer jij overdag gewoon wat calorieën spaart, kun je die in de avond weer besteden aan iets lekkers. 

Het mag NOOIT een opeenstapeling worden. 

Stap #2:
Maar wanneer je er overdag rekening mee houdt, ben je er nog niet! Want oke, je neemt na het avondeten een toetje maar dan? De avond is erg lang en de verveling kan ook opeens om 20:30 uur toeslaan. Daarnaast is het belangrijk om dingen in de avond te doen die jij leuk vindt!

Sporten is altijd een goed idee, maar je gaat natuurlijk niet iedere avond sporten. Als je dan gaat sporten, moet je dan aan krachttraining doen? Nee! Doe gewoon iets wat je leuk vindt. Krachttraining, crossfit, hardlopen, thuis-workouts, de hond uitlaten, alles is in principe prima want je bent bezig en je bent actief!

De overige avonden, wanneer je niet sport, zorg je er eigenlijk voor dat je ontspant. Dit is heel erg belangrijk! Zorg voor voldoende ontspanning en rust. Dit kan je doen door een serie te kijken, een boek te lezen, gezellig kletsen met je vrienden, een rondje lopen of wat dan ook. Zorg in ieder geval voor voldoende ontspanning, want dit zal je heel erg helpen. 

Valkuil nummer 1: snacken in de avond, pak je simpel maar geleidelijk aan met deze twee stappen. Maar ga alsjeblieft niet denken dat het gelijk in 1 keer goed gaat, want de praktijk leert ons dat je nog zeker een aantal keer op je bek gaat. 

Mocht het een keer niet helemaal gaan zoals je had gehoopt, denk dan NIET dat je het verpest hebt! De volgende dag gewoon weer knallen en er is niks aan de hand.

Succes!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk