5 supplementen die iedereen kan gebruiken

door Ruggengraat
5 supplementen die iedereen kan gebruiken

Eiwitshakes, pre workouts, multivitamines, pilletjes, potjes en ga zo maar door. Tegenwoordig is het bijna zo dat je niet serieus bezig bent met fitness als je geen supplementen gebruikt. Fitness en supplementen zijn volgens velen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je hebt tegenwoordig zoveel verschillende soorten supplementen en ieder supplement kent haar eigen doel. Maar zijn supplementen wel noodzakelijk als je een gezonde levensstijl wil hanteren? 

Wat zijn supplementen?
Heel erg simpel uitgelegd is een supplement niets meer dan een voedingsstof die in een geconcentreerde vorm in een poedertje of capsule is opgenomen. Neem bijvoorbeeld de Whey eiwitten, dat zijn gewoon eiwitten maar dan in een geconcentreerde vorm. Daarnaast heb je natuurlijk ook vetten in een pil vorm, denk hierbij aan de Omega 3 vetzuren maar ook vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten die je allemaal als supplement kan nemen.

Zijn supplementen noodzakelijk?
Nou, hier kunnen wij moeilijk een antwoord als JA of NEE op geven. Als jij een uitgebalanceerd voedingspatroon hanteert en denkt aan je vezels, gezonde vetten, vitamines en mineralen dan heb jij GEEN extra supplementen nodig.

Maar wat is nou een uitgebalanceerd voedingspatroon? Denk hierbij dan aan de juiste hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten. Daarnaast is het belangrijk dat je vezelrijk eten zoals noten en pindakaas verwerkt in je schema. Last but not least zijn groenten en fruit uiteraard ook heel belangrijk! Wanneer jij al deze voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid binnen krijgt, dan heb jij geen extra supplementen nodig. 

Maar stel dat jij niet die gewenste hoeveelheid vitamines, mineralen, vetzuren en vezels binnenkrijgt. Ja, dan kan je eventueel een supplement nemen. 

De basis bij Ruggengraat is ALTIJD een goed gebalanceerd voedingspatroon waarbij jij voor 80% denkt aan je vezels, vetten, vitamines, eiwitten en mineralen en de overige 20% is voor balans! Wij proberen zoveel mogelijk met voeding te coveren, slechts een enkeling raden wij een supplement aan. 

De top 5 supplementen die iedereen kan gebruiken!

Eiwitshake
De eiwitshake, wie kent hem niet? Wij krijgen ontzettend vaak de vraag: ‘Moet ik een eiwitshake nemen na het sporten?’ Nee, dat hoeft niet perse als jij genoeg eiwitten binnenkrijgt op een dag! Maar stel dat je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt, dan kan het een top aanvulling zijn. 

Wil jij meer informatie over de eiwitshake en de magische werking ervan? Klik dan even hier

Creatine
Dit is het meest onderzochte supplement uit de fitnessbranche. En wat blijkt nou, creatine werkt echt! Maarrrr (en dit is speciaal voor de mannen) het is geen wondermiddel waardoor jij 5 kg meer spiermassa opbouwt in een korte tijd. Zo werkt creatine niet! Creatine is puur een stofje dat ervoor zorgt dat jij sneller meer energie hebt om een bepaalde oefening uit te voeren. 

Wil jij echt ALLES weten over creatine? Bijvoorbeeld hoeveel jij op een dag moet nemen en wat nou het beste tijdstip is? Lees het allemaal HIER!

Visolie
Eiwitshakes en creatine zijn supplementen voor krachtsporters, maar ben jij niet echt een fanatiekeling in de sportschool dan is dat niet heel erg interessant voor jou. Visolie is daarentegen een supplement dat voor veel meer mensen toegankelijk is. Heel veel mensen krijgen niet genoeg gezonde vetten binnen in de vorm Omega 3. Daarom kan het zeker van toegevoegde waarde zijn om Omega 3 capsules te slikken zodat je alsnog je gezonde vetten binnen krijgt. Daarnaast draagt Omega 3 ook bij aan een betere concentratie gedurende de dag.

Ook voor vegetariërs en veganisten kan een Omega 3 capsule echt een super toevoeging zijn omdat zij heel veel dierlijke producten vermijden. Toch heb je een bepaalde vorm van Omega 3 nodig voor een goed functionerend lichaam. 

Mocht je als veganist moeite hebben met het binnenkrijgen van de juiste hoeveelheid eiwitten, dan kan dit artikel jou helpen! 

Vitamine D
De vitamientjes D, iedereen kent ze wel. Vitamine D krijg je voornamelijk binnen uit zonlicht en laten wij nou net in het zonovergoten Nederland wonen. Zoals je kan zien druipt het sarcasme er vanaf en mogen wij in onze handen knijpen als wij 14 dagen mooi weer hebben. Daarom kan een portie vitamine D zeker van toegevoegde waarde zijn. Kijk alleen wel goed welke vitamine D je koopt en zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid per dag neemt. 

BCAA’s
Oke, weer even terug naar de krachtsporters! BCAA’s staan voor: Brain Chain Amino Acids, heel mooi verwoord maar wat doen ze nou? BCAA’s zijn eigenlijk de 3 sleutel aminozuren die verantwoordelijk zijn voor spiereiwitsynthese. 

Simpel gezegd zijn de BCAA’s (leucine, isoleucine en valine) heel erg belangrijk voor spieropbouw! Dit kan dus een prima toevoeging zijn, ook als je genoeg eiwitten binnenkrijgt.

Daarnaast zijn BCAA’s super lekker! Het is echt net limonade. Dus ben jij jouw water zat? Neem dan BCAA’s. 

Ohja, voordat wij het vergeten! Wij krijgen super veel vragen over de pre workout. Wil jij alles weten over de pre workout en of het noodzakelijk is om deze te nemen? Klik dan even hier om het artikeltje te lezen. Het kan jou namelijk goed helpen bij het behalen van jouw doel!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk