5 Mythes over eiwitten!

door Ruggengraat
eiwitten

Daar zijn we weer met een interessant stukje over eiwitten. De afgelopen week waren wij (de hoofdcoaches) aan het rondneuzen op het internet om weer een leuk artikeltje te schrijven voor jullie. Al snel kom je verschillende artikelen tegen over eiwitten, want dit is nog steeds één van de meest populaire onderwerpen om over te schrijven.  

Als je een titel leest zoals ‘More Protein = More Muscle’ dan klik je er natuurlijk wel op als fitnessfanaat. We gingen ook maar eens kijken en wat we zagen was echt ronduit belachelijk! Het valt ons op dat er nog steeds heel veel onzin over eiwitten verspreid wordt en we vinden het heel jammer dat veel mensen daardoor verkeerde informatie tot zich nemen.

We begrijpen dat het super lastig is om de juiste informatie te filteren, maar gelukkig hebben jullie ons daarvoor! Laten we even 5 mythes over eiwitten de wereld uit helpen 🙂 Let’s go!

Mythe 1: Je lichaam kan maar 30 gram eiwitten per maaltijd verteren.

Dit is een hele mooie waar nog steeds heel veel mensen in geloven. Het lichaam zou namelijk niet in staat zijn om meer dan 30 gram eiwitten per maaltijd te verteren én daarbij zou je ook nog eens elke drie uur een eiwitrijke maaltijd moeten eten. 

WAT EEN ONZIN! Hoeveel eiwitten je nodig hebt hangt volledig af van jouw lengte en gewicht en dan voornamelijk het gewicht van jouw spiermassa. Wees maar niet bang, want ons lichaam is prima in staat om 30 gram eiwitten te verteren per maaltijd! No worries. 

Mythe 2: Meer eiwitten = meer spiermassa.

Klinkt logisch toch?! Hoe meer eiwitten, hoe meer spiermassa.

Je hebt natuurlijk allemaal verschillende formules en regels om jouw eiwitinname te berekenen. Veel fitness blogs zeggen dat je 2,0 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig hebt om te groeien. Maar meer eiwitten is meer spiermassa. Nou, dit klopt niet helemaal!
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat personen die 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht aan eiwitten namen, dezelfde hoeveelheid spiermassa kweekten als personen die in de zwaardere categorie zaten van 2,5 a 3,0 gram per kilo lichaamsgewicht. Hieruit kun je dus concluderen dat meer eiwitten niet gelijk resulteert in meer spiermassa! 

LET OP! Hierbij moeten we wel vermelden dat wanneer jouw trainingsintensiteit niet goed is, je ook geen groei in spiermassa kan realiseren. 

Mythe 3: Na het trainen moet je gelijk eiwitten nemen!

We denken dat 80% van de fitnessers dit wel een keer gehoord heeft! ‘Je moet echt binnen een half uur na je training eiwitten eten of drinken anders heb je voor niks getraind’. Lieve lezers, geloof dit alsjeblieft niet want het is namelijk niet waar! 

Het gaat niet om de 30 minuten na jouw training, maar om het grotere plaatje! Als je over de hele dag genomen genoeg eiwitten binnenkrijgt, dan zullen er genoeg voedingsstoffen (aminozuren) in jouw lichaam zitten voor spiergroei! 

Mythe 4: Eiwitten van een shake zijn beter dan voeding.

Dit is natuurlijk een heel mooi en slim marketing-trucje vanuit de supplementen-markt 😉 Maar het klopt natuurlijk niet! 

Hoe goed een eiwit voor het lichaam is, hangt heel erg samen met de biologische waarde van een eiwit. Hoe hoger de biologische waarde van een eiwit is, hoe meer essentiële aminozuren er in het product zitten. Essentiële aminozuren zijn kleine geknipte eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken, dus die moet je binnenkrijgen door de juiste voeding te eten. 

Een ei is een voorbeeld van een product met een hoge biologische waarde omdat er veel essentiële aminozuren in zitten zoals Leucine. Leucine is voornamelijk verantwoordelijk voor spiergroei.  

Eiwitten uit een shake zijn dus niet per definitie beter! Je hebt genoeg eiwitshakes op de markt met een waardeloos aminozuurpatroon. Dit komt overeen met producten die een lage biologische waarde hebben. 

Mythe 5: Meer eiwitten zijn beter om af te vallen!

De fitnessgoeroes, diëtisten en gewichtsconsulent uit het dorp adverteren dat meer eiwitten beter zijn om af te vallen. Net zoals alle andere mythes klopt dit ook niet!

Als je onze artikelen leest dan weet je waarschijnlijk al dat de energiebalans leidend is om af te vallen! Als je minder eet dan dat je nodig hebt dan val je af. Zo simpel is het! Eiwitten, koolhydraten of vetten zijn hier niet verantwoordelijk voor. 

Maar waarom zeggen zij het dan? Puur en alleen omdat het lekker makkelijk is. Op die manier heb je geen verleidingen in de vorm van koolhydraten, zoals koek, chocola, chips en ga zo maar door. Je zit dus gelijk in een negatieve energiebalans, maar je hebt geen idee hoe je balans voor jezelf kunt ontwikkelen. 

Eiwitten zijn de meest verzadigende voedingsstof. Dit betekent dat als je veel eiwitten eet, je heel lang verzadigd bent. Dit is een handig trucje, maar niet noodzakelijk. 

De juiste balans voor jezelf creëren is onwijs belangrijk! Wanneer je dit niet hebt gaat het gegarandeerd fout wanneer je weer koolhydraten gaat integreren binnen jouw voedingspatroon!

Dit vind je misschien ook leuk