Pre Workout, wel of niet doen?

door Ruggengraat
pre workout

Eén van de eerste dingen waar beginnende sporters aan denken is: ‘Hmm, eens even kijken welk potje ik ga bestellen’. Wordt het de eiwitshake, BCAA’s, Creatine, de fatburner of toch de aminozuren?! In dit artikel gaan wij het over geen van al de bovengenoemde supplementen hebben. 

De afgelopen jaren hebben we zoveel vragen gekregen over pre workout, dus bij deze! Heel veel mensen, en voornamelijk beginnende sporters, denken dat zij niet kunnen knallen zonder een pre workout te nemen voor het sporten. Daarom zullen we uitleggen wat een pre workout is, wat het met jou doet, de voor- en nadelen en of het wel echt noodzakelijk is om te nemen. 

Wat is een Pre Workout?
Een pre workout is een samenstelling van ingrediënten die vaak in een poedervorm te verkrijgen is. De combinatie van ingrediënten is gemaakt om jou een flinke dosis energie te geven om het maximale uit jouw trainingen te halen. De meeste pre workouts dien je vaak een half uur voor jouw training in te nemen zodat het tijdens de training zijn werk kan doen, namelijk jou energie geven. Wanneer je een pre workout op een lege maag neemt dan kun je het vrijwel direct voor het trainen nemen, omdat het dan veel sneller in jouw systeem zit.  

De ingrediënten 
Nu wil je vast weten wat er allemaal in dat pre workout poedertje zit?!

De meeste pre workouts bestaan altijd uit een aantal basis ingrediënten. Namelijk de volgende vier hoofdingrediënten: Cafeïne, Branched-Chain Amino Acids (ook wel bekend als BCAA’s), Creatine Monohydrate en Beta- Alanine. Dit zijn de basisingrediënten die hun werk moeten doen als pre workout. Daarnaast bevat het nog een aantal andere ingrediënten die zorgen voor meer bloedtoevoer naar de spieren wat weer zorgt voor de welbekende ‘pomp’. Die pomp ervaren mensen vaak als een lekker gevoel tijdens de training.

Cafeïne is hét ingrediënt waar het om draait binnen de pre workout! Dit stofje zorgt er namelijk voor dat je lekker kan smijten met gewichten en geeft jou net dat extra zetje om alles te geven in de gym.

Omdat veel mensen niet weten wat Beta Alanine is en wat het precies doet, geven we graag een korte uitleg. Dit is het stofje dat zorgt voor tintelingen in jouw lichaam, raak dus niet in paniek wanneer je dit ervaart, dit is normaal! Beta alanine kan je helpen om meer herhalingen eruit te knallen waardoor je meer volume genereert en dit kan natuurlijk weer leiden tot meer spiergroei.

Wel of geen pre workout? 
Zoals bij veel vragen hangt het ook hier weer af van jouw unieke situatie. Een lullig antwoord, maar wij helpen jullie toch een beetje op weg. Stel nou dat jij in een negatieve energiebalans zit en jij bent op zoek naar een extra dosis energie, dan kun jij wat ons betreft prima een schepje pre workout nemen om jezelf door de training te slaan. Maar heb jij genoeg aan een blikje suikervrije energiedrank of een lekkere kop koffie, dan is dat ook een prima oplossing! Heb jij een goede nachtrust gehad en goed gegeten dan hoef jij wat ons betreft geen pre workout te nemen. 

De nadelen van pre workout?
Wanneer je te vaak pre workout neemt, bouw je een bepaalde tolerantie op voor cafeïne. Daardoor moet je meer gaan gebruiken voor hetzelfde effect. Hierdoor kan het zo zijn dat je afhankelijk wordt van de pre workout en jouw trainingen niet meer leuk gaat vinden zonder. In zo’n situatie raden wij jullie aan om niet consistent elke training met pre work-out te trainen. Zo word je niet afhankelijk en hou je het leuk!

Side note: Onthoud wel goed dames en heren, pre workouts bepalen voor 5% jouw resultaat MITS je de overige 75% voeding en 20% training op orde hebt. Wanneer de basis niet goed is kun je nog zoveel supplementen nemen, maar dat gaat absoluut niet leiden tot het resultaat dat je voor ogen hebt! Dit geldt voor elk doel, of dit nou afvallen of aankomen in spiermassa is, zorg dat de basis goed is! Mochten jullie vragen hebben, let us know.

Dit vind je misschien ook leuk