Verantwoorde appelflap

door Ruggengraat
Verantwoorde oliebollen uit de oven

Ja lieve dames en heren, nog heel even en dan is het alweer nieuw jaar! Heb jij jouw goede voornemens al opgeschreven? 

Wie nieuwjaar zegt, zegt oliebollen en appelflappen. Voor de mensen die denken dat de traditionele appelflappen ‘gezond’ zijn, hebben wij een teleurstellende mededeling. De normale appelflappen zorgen namelijk voor een suikerpiek waar je duizelig van wordt. Ze zijn wel super lekker, maar helaas ook enorm calorierijk. 

Een gemiddelde appelflap bevat maar liefst 340 calorieën en dat is nogal wat! Daarom hebben wij de gezonde appelflap gemaakt met minder dan de helft aan calorieën. Hier kan je er dus best twee van nemen;)

Tip: Strooi een beetje basterdsuiker op de gezonde appelflap om toch een extra appelflap feeling te ervaren, zonder enorm veel calorieën toe te voegen!

Verantwoorde oliebollen uit de oven
Ja lieve dames en heren, nog heel even en dan is het alweer nieuw jaar! Heb jij jouw goede voornemens al opgeschreven?  Wie nieuwjaar zegt, zegt oliebollen en appelflappen. Voor… Recepten Verantwoorde appelflap European Printen
Voedingswaarden 200 calorieën 20 grams vetten

INGREDIËNTEN

Welke ingrediënten heb je nodig?

  • 1 pakje filodeeg met 10 vellen (bijvoorbeeld: Ea­sy Ba­kery Fi­lo bla­der­deeg) 
  • 4 appeltjes à 165 gram (660 gram aan appel totaal)
  • 30 milliliter vers sap van een ½ citroen
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram cashewnoten (of andere noten)
  • 10 gram kaneel (2 theelepels)

Bereidingswijze

De bereidingswijze

Verwarm eerst de oven voor op 200 graden celsius. 

Zorg dat je het filodeeg ruim op tijd uit de koeling haalt zodat het goed op kamertemperatuur is voor je het gaat bewerken.

Neem een klein kommetje en voeg hier de noten en rozijntjes aan toe. Zorg wel eerst dat je de nootjes in kleine stukjes hebt gehakt.

Vervolgens spoel je de appeltjes goed af en snijd je deze in kleine fijne blokjes. Voeg de appelblokjes, de twee theelepels kaneel en citroensap toe aan het kommetje met rozijnen en noten. Meng alles goed door elkaar zodat het kaneel alles bedekt.

Klop 1 medium ei op om de randen van de filodeeg te besmeren.

Neem nu een bord en leg hier een vel filodeeg op. Smeer de randen in met het opgeklopte eitje en leg vervolgens een eetlepel of twee van de appel, rozijnen en noten vulling in het midden van de filodeeg en vouw de zijkanten naar binnen en rolt de vulling op in gewenste vorm. Driehoekjes werken het best. Geef vervolgens een likje met een kwast om het filodeeg dicht te plakken en leg op een met bakpapier beklede ovenschaal. Herhaal deze stap voor alle overige vellen tot de vulling op is!

Bak in de oven voor ongeveer 20 minuutjes tot de filodeeg goudbruin is. Neem de gezonde appelflap uit de oven en serveer een heerlijke gezonde appelflap wanneer die nog lekker warm is!

Geniet van jouw gezonde appelflap!

 

Notities

Uit dit recept kun je 10 appelflappen halen. Voedingswaarden voor 1 verantwoorde appelflap: Calorieën: 162 kcal Koolhydraten: 28,3 gram Eiwitten: 4 gram Vetten: 3,7 gram

Dit vind je misschien ook leuk