Ik zie je de titel lezen en direct denken: ‘Wel potverdomme, moet ik nu ook al gaan nadenken over wat de beste tijd is om te trainen?’. Door het hectische leven is het soms al knap dat er tijd gevonden wordt om naar de sportschool te gaan. Wat ons betreft is ieder gewenst tijdstip prima!
Mocht je nou alle kennis tot je willen nemen en willen weten wanneer je het beste progressie boekt, lees dan snel verder.
Wat gebeurt er in 24 uur in ons lichaam?
Met trainen bedoelen we krachttraining met als doel maximale spiergroei realiseren. Zoals velen misschien wel weten draait ons lichaam op een biologische klok en deze klok wordt vaak opgedeeld in 24 uur. Op elk moment van de dag zijn door vele onderzoeken waarnemingen gedaan over wat er op een bepaald tijdstip gedurende de dag in jouw lichaam gebeurt. Aan de hand van deze waarnemingen zijn er bevindingen gedaan die als een terugkerend patroon in de biologische klok worden opgedeeld. De biologische klok wordt gerelateerd aan het zogeheten ‘circadiane ritme’. Een hele moeilijke term, maar waar het eigenlijk om gaat is dat levende organismen (wij mensen) fysieke en mentale gedragsveranderingen ondergaan die gekoppeld zijn aan een grove 24 uurs cyclus die vooral reageert op daglicht en nacht.
Waar we vooral geïnteresseerd in zijn, zijn de hormonale veranderingen die deze biologische klok met zich meebrengen. Namelijk de verhouding tussen testosteron en cortisol. Dé hormonen die het meeste verband houden met sport gerelateerde prestaties!
Cortisol hoog testosteron laag = minder optimale training.
Cortisol laag testosteron hoog = optimale training.
Deze materie lijkt echt diep te gaan, maar de reden waarom we het graag willen benoemen is omdat het wel degelijk invloed kan hebben op de mate waarin je spieren opbouwt of juist vet verbrandt.
Wanneer kan je nou het beste trainen?
In een diepgaand artikel van Menno Henselmans wordt uitgelegd dat voor iemand met een gemiddeld slaapritme tussen middernacht en 8.00 uur ‘s ochtends, de beste tijd om te trainen tussen de 14:30 en 20:30 ligt.
Dit is een brede marge, maar tussen deze tijden is de verhouding tussen cortisol en testosteron het meest gunstig. Je kunt in die omstandigheden de meeste kracht genereren en dat is optimaal tijdens het trainen. Maar naast het feit dat het lichaam tussen deze tijdstippen de ideale natuurlijke lichaamstemperatuur heeft om optimaal te presteren, ben je tussen deze tijden ook het meest mobiel en je gewrichten kunnen dan ook het meest hebben.
Een veel voorkomende vergelijking die wellicht velen kunnen herkennen, is dat in de ochtend jouw gewrichten heel stijf en niet flexibel aanvoelen. Zelfs voor de mensen die gewend zijn om in de ochtend te trainen, zullen zij meer profijt hebben wanneer zij trainen op het tijdstip wanneer hun biologische klok het meest gunstige hormoon profiel heeft.
Nu denk je bij jezelf ‘ja heel leuk en aardig maar ik moet gewoon werken op dat tijdstip’. In dat geval raden we aan om consistent op hetzelfde tijdstip te trainen. Als dit in de ochtend is, dan doe je er voordeel aan om een kop koffie te nemen, jouw lichaam goed te hydrateren en een hele goede warming up te doen. Hoe belangrijk dit is hangt natuurlijk ook af van jouw training. Ga je gewoon een rustgevende power yoga workout doen om jezelf een beetje actief te houden? Dan is het voor jou natuurlijk een stuk minder belangrijk dan wanneer je gaat krachttrainen.
Maar ben je nou die ene persoon die alles rondom zijn leven afstemt om de beste fysieke prestaties te leveren? Dan raden we vooral aan om tussen de eerder genoemde tijdstippen te trainen.
Bron: Interactions of cortisol, testosterone, and resistance training: influence of circadian rhythms. Hayes LD, Bickerstaff GF, Baker JS. Chronobiol Int. 2010 Jun;27(4):675-705
Wat is de beste tijd om te trainen?
vorige bericht