Koolhydraten, je hebt ze in allerlei verschillende vormen. Waar de één denkt aan donuts met een lekkere chocoladelaag, denkt de ander aan zijn of haar favoriete havermout.
De één vermijd ze liever, terwijl de ander het goed in zijn of haar voedingspatroon implementeert en de koolhydraten maximaal benut.
Koolhydraten hebben tegenwoordig zo’n slechte reputatie dat de meeste mensen ze vermijden. Volledig onterecht vinden wij bij Ruggengraat, want het vermijden van koolhydraten heeft wel een bepaald effect op je lichaam.
Je voelt je een als een zak aardappelen
Wanneer jij een maaltijd nuttigt met teveel koolhydraten dan zul jij merken dat jij je daarna voelt als een zak aardappelen. Huh? Hoe voelt dat dan? Nou, je hebt gewoon geen puf om iets te doen, geen energie en voelt je helemaal leeggezogen aan het eind van de dag. Het laatste waar je aan denkt is een knallende workout om de dag mee af te sluiten.
Dit komt doordat koolhydraten (vooral snelle koolhydraten) snel in de bloedbaan worden opgenomen en daardoor een piek veroorzaken in je bloedsuikerspiegel. Maar deze piek daalt ook weer razendsnel en dan komt de welbekende dip!
Het is heel erg belangrijk om te begrijpen hoe jouw lichaam reageert op koolhydraten, want alleen op die manier kan jij een maaltijd samenstellen waardoor jij geen piek en dip zal ervaren. Oftewel, je kan optimaal profiteren van de energie uit koolhydraten.
Zin in koolhydraten
Wist je dat je super veel zin in koolhydraten hebt als je er veel te weinig van binnenkrijgt. Het klinkt heel logisch, maar zo werkt het ook. Je hebt er soms zoveel zin in dat je erover begint te dagdromen.
Wanneer je te weinig koolhydraten eet, maar wel van jouw lichaam verlangt dat je heel hard moet sporten, dan gaat er een moment komen dat je denkt ‘F*ck it’ en dan eet je alles wat los en vast zit. Het gevolg daarvan is dat je misselijk wordt en daarna is de conclusie snel getrokken, ‘tsja, ik ben gevoelig voor koolhydraten.. Ze maken mij misselijk, dik en ongelukkig’.
Hopelijk kom je tot een nieuw inzicht nu en begrijp je dat de aard van het probleem niet is dat jij gevoelig bent voor koolhydraten, maar juist dat jij gedurende de week te weinig koolhydraten eet.
Symptomen
Heb je dat wel eens dat de boodschappentas ineens een stuk zwaarder aanvoelt dan normaal of dat je voelt dat je benen lood en loodzwaar zijn? Dit is vaak ook een gevolg van een te lage koolhydraatinname.
Omdat de koolhydraten in jouw voeding juist zoveel energie leveren kan een te lage koolhydraatinname zorgen voor oververmoeidheid in de spieren en dit zorgt weer voor een slap gevoel. Dit gaat ook vaak gepaard met hoofdpijn en duizeligheid.
Als jij graag een stap wil zetten om lekker actief te worden en vaker in beweging te zijn moet je dus wel goed opletten op wat je eet. Sla dus vooral niet alle vormen van koolhydraten af!
Geen grote boodschap!
Merk je dat het een paar dagen duurt voordat jij de wc-eend eten kan geven? Dan heeft dit hoogstwaarschijnlijk te maken met een te lage koolhydraatinname! Dit klinkt misschien een beetje gek, maar koolhydraten, en dan met name de zogeheten complexe koolhydraten, bevatten veel vezels.
Vezels zorgen ervoor dat alle reststoffen via de darmen makkelijk het lichaam kunnen verlaten. Merk jij dat je al een paar dagen niet naar de wc bent geweest en dat het getalletje op de weegschaal iets omhoog klimt, dan heb je waarschijnlijk te weinig koolhydraten gegeten.
Hoeveel koolhydraten heb je dan ongeveer nodig?
Vrouwen met een verbruik van ± 1900-2100 kcal hebben gemiddeld tussen de 180 a 275 gram koolhydraten nodig. MAAAAR ben jij een atleet die meerdere keren per week of zelfs per dag intensieve en langdurige sportprestaties levert, dan kan de nodige koolhydraatbehoefte iets hoger liggen.
Wat gebeurt er als je te weinig koolhydraten eet?
vorige bericht