Het gewicht wil maar niet zakken op die verdomde weegschaal en vol frustraties vraag jij jezelf af of het ooit een keer gaat lukken. Je bent er heilig van overtuigd dat je alles goed doet, maar toch gaat het niet zoals je het wil.
Ondanks het feit dat je in een negatieve energiebalans zit, zie je maar weinig progressie. Het getal op de weegschaal gaat maar niet omlaag en ondertussen word je er verdrietig van. Doe je iets verkeerd of is er iets anders wat je over het hoofd ziet?
Vandaag leggen we uit hoe een vetcel werkt en waarom het even kan duren voordat je jouw gewicht ziet dalen.
Wat is een vetcel?
Allereerst is het belangrijk om te weten wat een vetcel eigenlijk is. Een vetcel moet je eigenlijk zien als een energieballetje. Dit energieballetje kan calorieën opslaan uit voeding. Maar dit energieballetje kan jouw lichaam ook energie geven op momenten wanneer je niet eet. Dit noemen we heel simpel gezegd vetopslag en vetverbruik.
Dit proces vindt eigenlijk de hele dag door plaats en aan het einde van de dag wordt er een balans opgemaakt. Uit die balans blijkt misschien ‘Hé, ik heb vandaag meer verbruikt dan dat ik heb gegeten’ als dit vaak genoeg per week gebeurt dan neemt jouw vetpercentage af. Maar het kan dus ook andersom. Als de balans namelijk te vaak aangeeft ‘Shit, vandaag heb ik iets meer binnen gekregen dan dat ik verbruikt heb’ dan kom je heel simpel gezegd aan.
De vetzuren in de vetcellen nemen af.
In dit artikel gaan we er dus vanuit dat je heel goed bezig bent, een calorietekort hanteert en op die manier goed bezig bent voor jouw specifieke doel. Wat nu gebeurt is het volgende: de vetzuren in de vetcellen nemen af en je zou dus denken dat de cellen direct kleiner worden doordat ze dus minder vol zitten met vetzuren.
Maar dit is dus NIET zo!
De leegte die in de vetcel ontstaat wordt opgevuld met vocht in het lichaam. Dit doet jouw lichaam om de ronde structuur van de vetcel te behouden, want als dit niet gebeurt zou je bij wijze van spreken allemaal deukjes in je huid moeten krijgen omdat de vetcellen opeens allemaal kleiner worden.
Potverdomme, maar dit wil ik niet!
Heel vervelend natuurlijk! Je doet heel erg je best, maar je ziet je gewicht niet dalen op de weegschaal. Het vocht dat in de cellen wordt opgeslagen weegt natuurlijk ook wat. Dat verklaart ook meteen waarom er tijdelijk niks met het getal op de weegschaal gebeurt. Dit kan dus heel erg frustrerend zijn en er misschien wel voor zorgen dat je voortijdig de handdoek in de ring gooit omdat je denkt dat het toch niet werkt.
Krimp nou rot vetcel!
Hoe kun je er nou voor zorgen dat de vetcellen krimpen en het overtollige vocht verdwijnt? Dit gebeurt eigenlijk pas wanneer de vetcellen volledig leeg zijn en geen vetzuren meer bevatten. Je houdt dan eigenlijk een vetcel over die vol zit met water, maar wanneer jouw lichaam volledig ontspant zul je merken dat je ineens heel veel vocht gaat verliezen.
Dit merk je bijvoorbeeld aan je toiletbezoekjes. Het valt je op dat je ineens vaker naar de wc moet en ineens ben je 2,4 kg lichter. Achteraf gezien was je dus al die tijd goed bezig, alleen zag je dat maar niet terug op de weegschaal.
Maar tegen de tijd dat je dit verband weet te leggen ben je allang naar je moeder, vriend of vriendin toe gerend om het goede nieuws te vertellen en denk je ‘’Ach ik heb echt een gek lichaam, het zal wel!’’
Moraal van het verhaal?
Wees consistent!
Dit is zo onwijs belangrijk!
Consistentie is het belangrijkste aspect binnen jouw proces. Je moet het gewoon langer volhouden dan 1 week.
Als je te hoge verwachtingen hebt, bijvoorbeeld in 1 week 1,5 kg afvallen en het gebeurt niet, dan raak je gefrustreerd en gedemotiveerd. Terwijl je eigenlijk een stapje terug moet zetten en even bewust moet worden van wat er allemaal in jouw lichaam gebeurt.
Stel realistische doelen voor jezelf en gun jezelf ook de tijd om af te vallen. Als je geen coach hebt om samen de progressie mee te analyseren, is het heel moeilijk om te relativeren wat er allemaal gebeurt. De Ruggengraat leden wegen zichzelf wel elke week maar ze hebben ook een coach achter hen staan die bij ieder weegmoment uit kan leggen wat er gebeurt in het lichaam.
Heb je geen coach? Weeg jezelf dan om de 2 weken en geef jouw lichaam wat meer tijd om progressie op te bouwen.