De bekende ‘ik heb het al verpest’ gedachte!

door Ruggengraat
ik heb het al verpest gedachte

Wanneer je begint met een fittere lifestyle aan te nemen, dan ben je in het begin vaak heel erg gemotiveerd. In het begin is het dan ook niet zo moeilijk om je strikt aan je voedingsschema te houden. Toch kan die striktheid ertoe leiden dat de welbekende ‘ik heb het al verpest’ gedachten op komt spelen.

In het begin ben je heel erg streng voor jezelf. Geen chocola, chips, ijs, wijn, bier enzovoorts meer. Even alleen maar gezond eten.

Natuurlijk is het heel erg goed dat jij gezond wil gaan eten, maar onthoud wel dat het niet noodzakelijk is om alle lekkere dingen te schrappen. Je kan jouw doelen ook behalen met een uitgebalanceerd voedingsschema met daarin de heerlijke producten waar je zo van houdt.

Hoe strikter je vanaf de start bent, hoe harder het verlangen naar lekkernijen terugkomt en daardoor de ‘ik heb het al verpest’ gedachte op gaat spelen.

We zeggen vaak dat afvallen geen straf hoeft te zijn en gelukkig ervaren onze leden dat ook niet zo. Vrijwel iedereen die wil afvallen staat versteld van het feit hoeveel zij wel niet mogen eten.

Voordat je met een dieet of programma begint waarbij chips, chocolade en ijs verboden producten zijn, stel jezelf dan eerst even de vraag of je de rest van je leven ook geen chips, chocola en ijs gaat eten omdat dit ‘slechte’ producten zijn?

Als het antwoord nee is, waarom zou je er dan niet voor kiezen om juist te leren hoe je deze producten kan verwerken binnen jouw voedingspatroon?

Je gaat een keer een slippertje maken!

Hoe gemotiveerd je ook bent, tijdens de reis naar jouw doel ga je een keer een slippertje maken. Is het erg als jij je een keer vergrijpt aan iets lekkers? Nee, helemaal niet! Is het erg als je denkt dat je het dan verpest hebt? Ja, dat is heel erg want dat is namelijk nergens voor nodig. De ik heb het al verpest gedachte gaat er juist voor zorgen dat je het gaat verpesten! Klinkt best logisch toch?

Het is heel simpel, als je één keer een slippertje maakt gaat dat er echt niet voor zorgen dat alles verpest is! Het kan namelijk niet zo zijn dat één cheatmaaltijd alles verpest. Maar wanneer je de gedachte ‘ik heb het al verpest’ doortrekt en daarnaast nog een bak Ben&Jerry’s naar binnen werkt, ja dan ben je goed bezig om je resultaat te verkloten.

Onthoud altijd het volgende:

Om 0,5 kg in vet aan te komen, moet jij 4500 kcal boven jouw behoefte eten! Geloof ons, dat is een behoorlijke cheatmaaltijd/dag hoor.

Pak daarom altijd direct de draad weer op en blijf niet hangen in een negatieve gedachte.

Maar waar komt die gedachte eigenlijk vandaan?

We geloven dat er een verkeerd beeld is ontstaan over ‘gezond’ en ‘ongezond’ eten. Een koekje is namelijk slecht omdat er veel suikers in zitten. Een avocado daarentegen is wel heel gezond en daarom ook gelijk goed.

Uiteindelijk gaat het in eerste instantie om het aantal calorieën. Wanneer er (te) veel in de hokjes ‘goed’ of ‘slecht’ gedacht wordt, gaat het fout. Zolang het binnen jouw caloriebehoefte past is het goed.

Flexibiliteit is onwijs belangrijk. Tijdens jouw proces van het afvallen zal je verschillende struikelblokken tegenkomen waar je flexibel omheen moet kunnen manoeuvreren. Hoe strikter je in het begin bent, hoe harder de klap zal zijn als je één keer een slippertje maakt. Probeer vanaf het begin flexibel te zijn met hoe jij jouw calorieën indeelt en denk niet te veel in de hokjes goed of slecht.

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor:

Dit vind je misschien ook leuk