Waarom de herfst het ideale seizoen is voor fitness!

door Ruggengraat
waarom de herfst het ideale seizoen is om aan je doelen te werken

Het wordt weer kouder en natter in Nederland. De zomer is helaas zo goed als voorbij! Het nieuwe seizoen staat voor de deur en dat kan nog wel eens wat voordelen bieden. Wij leggen uit waarom.

Terug in het ritme
De zomer brengt een hoop onzekerheden en spontaniteit met zich mee: BBQ’tje hier, terrasje daar, strandje tijdens de hittegolf, zomervakanties, je kent het wel. De herfst daarentegen verkondigt de start van het dagelijkse ritme: scholen zijn weer begonnen, terug aan het werk, vroeg opstaan en je hebt meer ROUTINE. Het is in de herfst veel makkelijker om een ritme vast te houden en we weten dat consistentie in fitness en voeding dé sleutel is tot de gewenste resultaten. Dit maakt de herfst de ideale gelegenheid om het sportritme weer op te pakken en je mealprepbakjes uit de kast te halen.

Hernieuwde energie
Nu we allemaal een heerlijke vakantie achter de rug hebben, een vitamine-D boost hebben ontvangen en vast ook wat extra calorieën naar binnen hebben gewerkt (oeps?), kunnen we er weer tegenaan! Met al die extra energie is het niet gek dat we ons weer gemotiveerd en ready voelen om aan ons lichaam te werken. 

Perfecte temperaturen
Echt een buitenmens? Maakt ook niet uit, want zelfs in een airconditioned gym kan een hittegolf flink te voelen zijn. Niet echt prettig om na 1 minuut sporten al onder het zweet te zitten. De herfst brengt perfecte temperaturen met zich mee die een rondje buiten hardlopen (als het droog blijft) een stuk aangenamer maken. Ook als het wel regent dan kan je in de sportschool droogtrainen (get it? ha!), met aangename temperaturen.

Aanloop naar kerst
De herfst is ook de ideale gelegenheid om vast een goede basis te leggen voor de feestperiode. Als alle zomerkilo’s er nog aanzitten en de winterkilo’s daar nog bovenop komen ga je je alleen maar ellendiger voelen. Juist door de herfst te gebruiken om weer in shape te komen, kun je tijdens de feestperiode een break nemen door te proberen je gewicht vast te houden en de ‘schade’ te beperken. Zo ga je een stuk prettiger en zelfverzekerder het nieuwe jaar in. In de lente ga je dan weer verder, zodat je in de zomer kunt stralen!

Plannen
De herfst markeert ook een periode van plannen. Het werk/schoolleven begint weer en dus pakken we de agenda’s er weer bij. Dit is het ultieme moment om je doelen op papier te zetten en stappen te ondernemen. Tip: Verdeel je doelen in een fysiek en mentaal doel en verdeel deze lange termijn doelen dan in korte termijn subdoelen om in kleine stappen elke dag aan dat doel te werken. Voorbeeldje:

Einddoel fysiek: -10kg
Einddoel mentaal: Intuïtief eten

Subdoelen fysiek:
Elke dag 2,5 a 3 liter water drinken
3 keer per week krachttraining
1 keer per week 3 km hardlopen

Subdoelen mentaal:
In een app voeding bijhouden om meer te leren over producten en macronutriënten.
Geen compensatie bij ‘ongezond’ eten (gewoon normale ritme weer oppakken)
Na 1 maand alleen nog eiwitten en calorieën tracken
Na 2 maanden alleen nog calorieën tracken
Na 3 maanden proberen zonder tracken op gewicht te blijven (marge van +/- 3kg aanhouden)

Door iets nauwkeuriger te zijn met hoe je je doelen noteert, de opgebouwde motivatie, het dagelijkse werkritme en aangename temperaturen goed te benutten, kan de herfst JOUW seizoen worden.

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk