3 Tips om blessures te voorkomen tijdens het hardlopen!

door Ruggengraat
3 Tips om blessures te voorkomen tijdens het hardlopen!

De lopersknie is de meest voorkomende blessures tijdens het hardlopen en dit komt het vaakst voor bij beginnende hardlopers die te veel kilometers willen maken! Het is een erg vervelende en zeurende pijn aan de buitenkant van de knie. Dit is natuurlijk super k*t en daarom hebben wij een aantal tips voor jou om deze blessure en andere blessures te voorkomen.

Tip 1: Trainingsopbouw
Wij hebben het al in meerdere artikelen benoemd en wij blijven het denk ik benoemen totdat iedereen het doet. Voordat jij naar buiten gaat en 100 km gaat hardlopen, maak dan eerst een hardloopschema of laat het maken door Ruggengraat! Zorg ervoor dat jouw hardloopschema een mooie opbouw heeft waarbij de intensiteit per week toeneemt. Daarnaast is het ook belangrijk dat de intensiteit die per week toeneemt aansluit op jou. Dus ben je nog een beginner? Bouw de intensiteit op per week voor een doel zoals 10 km hardlopen.

Tip 2: Spieren trainen
Krachttraining is super belangrijk! Waarom? Tijdens het hardlopen kan jij heel snel merken waar jouw zwakke punt ligt. Zijn het je hamstrings, quads, kuiten of de billen? Zodra jij weet wat je zwakke punt is, dan kan jij hier gerichte oefeningen voor doen in de sportschool om deze spieren sterker te maken. Heb jij bijvoorbeeld zwakke bilspieren waardoor jij jezelf niet goed kan afzetten, dan gaat de Glute Bridge je heel erg helpen om deze spieren sterker te maken. Dit zal resulteren in sterkere spieren tijdens het hardlopen en daardoor heb jij minder last en dus minder snel blessures.

Tip 3: Stretchen
Voordat je gaat hardlopen is het super belangrijk om even goed in te lopen, maar vooral ook om goed te stretchen! Stretchen zorgt ervoor dat jij flexibeler en mobieler bent. Zodra jij meer mobiliteit in bijvoorbeeld de heupen hebt, dan kan jouw lichaam veel makkelijker bepaalde bewegingen uitvoeren tijdens het hardlopen. Dus eerst goed inlopen voor 5 min. Vervolgens stretchen zodat de gewrichten zoals de heupen en enkels veel meer flexibiliteit en mobiliteit hebben. Daarna kan jij lekker jouw kilometers maken, ZONDER blessures. 

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk