Waardoor komen vrouwen sneller aan?

door Ruggengraat
waarom komen vrouwen aan

Je hebt het vast vaker gehoord: ‘‘Ja maar dat is oneerlijk, want vrouwen komen sneller aan dan mannen?’’ Klopt dit ook of is het een verzinsel? In dit mooie artikel geven we jullie graag wat meer inzicht in wat één van de belangrijkste factoren is waardoor vrouwen sneller aankomen.

Welke vormen van energieverbruik kennen we?
Heb je ooit van BMR gehoord? BMR staat voor Basale Metabolisme en bestaat uit het aantal calorieën die jouw lichaam verbruikt in ruststand. Dit wordt ook wel ruststofwisseling genoemd. Dit is een passieve vorm van energieverbruik, omdat je er eigenlijk vrij weinig tot niks voor doet. Denk hierbij aan ademhalen en jouw lichaam op temperatuur houden. Dit doet jouw lichaam vanzelf en hier hoef je niet eens over na te denken.

NEAT = Non Exercise Activity Thermogenesis
Naast passief energieverbruik heb je ook een actief energieverbruik en daaronder valt NEAT (Non Exercise Activity Thermogenesis). NEAT bewegingen zijn de bewegingen die je doet naast het sporten. Misschien komt één van de onderstaande voorbeelden je bekend voor?

Stel dat je elke zondag jouw auto of die van jouw ouders een poetsbeurt geeft, dan valt dit onder NEAT bewegingen. Een ander voorbeeld is het lopen van jouw werkplek naar het koffiezetapparaat om voor de hele afdeling koffie te halen. Maar ook het uitlaten van de hond valt onder NEAT bewegingen. Het mooie aan bovenstaande voorbeelden is dat je door middel van NEAT bewegingen veel mensen kan helpen en zelf lekker actief bezig bent 😉 Een win-win situatie dus!

Eigenlijk alle bewegingen die je naast het sporten doet vallen onder NEAT. In de meeste gevallen zijn NEAT bewegingen makkelijk te implementeren in jouw gewone levensstijl. Ga bijvoorbeeld fietsend naar de supermarkt in plaats van met de auto. Deze gewoontes kunnen een groot verschil maken in het aantal calorieën die je verbrandt met NEAT bewegingen.

TEV = Thermische Effect van Voedsel
Naast BMR en NEAT hebben wij ook nog TEV. TEV staat voor het Thermische Effect van Voedsel. Dit zijn de calorieën die jouw lichaam nodig heeft voor het verbranden en verteren van voedsel.

Daarnaast is het van belang om te weten dat jouw lichaam het primaire doel heeft om te overleven. Alle handelingen die jouw overlevingskans vergroten, daar pompt jouw lichaam het meeste energie in. Het lichaam van een vrouw is superieur als we het hebben over het overlevingsmechanisme. Dit komt mede doordat een vrouw in staat is om een kind op de wereld te zetten.

Het mentale spelletje
Dat je graag met een strakke buik op het strand wil lopen, daar heeft jouw lichaam eigenlijk geen boodschap aan. Sterker nog, jouw lichaam zal er alles aan doen om dat tegen te gaan. Nu je dit leest, denk jij ‘‘Jeetje, waar doe ik het dan voor? Waarom haat mijn lichaam mij zo?’’ Maaaaar dit is de verkeerde gedachte! Jouw lichaam houdt juist heel veel van jou en wil dat je zo makkelijk mogelijk overleeft!

Wanneer je wil afvallen en daarbij een negatieve energiebalans hanteert (minder calorieën eten dan dat jouw lichaam nodig heeft), dan vindt jouw lichaam dat niet fijn. Want in feite ben je jezelf langzaam aan het uithongeren en daar is het lichaam niet voor gemaakt. Hoe langer en agressiever je een negatieve energiebalans hanteert, hoe harder jouw lichaam zal terugvechten.

Naar de signalen luisteren!
Daarom is het super belangrijk om de signalen die jouw lichaam afgeeft te herkennen, te beseffen en te realiseren dat het normaal is! Hoe gek het ook klinkt, maar leer tegen jezelf te zeggen ‘’Ja, ik weet dat je het niet fijn vindt dat ik in een negatieve energiebalans zit, maar wanneer ik eenmaal mijn droomlichaam bereikt heb zal ik mij fijner in mijn vel voelen en jou de nodige calorieën geven om niet meer in een negatieve energiebalans te zitten. Ik zal dan dus meer gaan eten.’’

Sommigen zullen denken ‘’Ja dag, ik ga toch niet tegen mezelf praten, ik lijk wel gek!’’ Nou, nee! Je bent niet gek, want de grootste uitdaging van afvallen blijft nog altijd de mentale strijd die je met jezelf hebt!

Waarom gaat het afvallen bij vrouwen zo traag?
Misschien ben je hier gelijk naartoe gescrolld, maar het is toch ook wel belangrijk om alle info hierboven te lezen.

Talloze onderzoeken tonen keer op keer aan dat het vrouwelijke lichaam extreme reacties geeft op aanpassingen aan de omstandigheden. Zo slaan vrouwen sneller vet op als energie, zodat zij in periodes van schaarste een grotere energievoorraad hebben (meer vet) om te overleven.

Zo is er een aantal jaar geleden een studie gedaan waarin werd gekeken naar het verschil in vetopslag. Verschillende mensen kregen een calorie overschot van 1000 calorieën per dag. Binnen deze groep mensen lagen de uitkomsten extreem ver uit elkaar. Zo zaten er mensen bij die slechts 1 kilo in vetmassa aankwamen en mensen die tot wel 7 kilo aan vetmassa aankwamen.

Ze hebben gekeken naar de factoren die dit verschil beïnvloeden en wat bleek is dat NEAT, dus alle bewegingen die je naast je standaard sportroutine doet, het grootste verschil maakte. Door het over consumeren van calorieën reageerde het lichaam door veel actiever te zijn. De 4 slechtste gevallen (lees: het meest aangekomen) waren vrouwen. Sommige vrouwen gingen juist minder bewegen als reactie op het overeten.

Conclusie
Daarom is het heel belangrijk om jezelf niet te belonen na een uurtje sporten. De beweging die je de rest van de dag doet is veel belangrijker. Blijf lekker fietsen, wandelen, schoonmaken en noem het maar op. Ga vooral niet lui op de bank liggen, want dan heeft dat uurtje sporten bijna geen invloed gehad.

Dit vind je misschien ook leuk