Dé reden waardoor je GEEN progressie boekt!

door Ruggengraat
stress

Misschien komt de volgende situatie je bekend voor: je gaat op tijd slapen, eet gezond en let op je hoeveelheden, traint 4 keer per week keihard en tóch behaal je geen resultaat. Nu voel je de frustratie opkomen. “Wat doe ik dan verkeerd!?” Daar ga je nu achter komen.

STRESS
Maar 6 letters die een heleboel ellende kunnen veroorzaken. Stress kan op 3 manieren (eigenlijk meer maar laten we het simpel houden) jouw progressie flink belemmeren.

  1. Stress stimuleert de productie van het hormoon genaamd cortisol. Cortisol functioneert als regelaar van de vetopslag op de buik. Dit komt mede door ons oeroude systeem wat bekend staat als ‘vecht of vlucht’ modus. In een dreigende situatie zal cortisol zorgen voor extra vet op de buik om onze organen te beschermen. Dit is immers waar onze kwetsbare en vitale organen zich bevinden. Aangezien we tegenwoordig ‘dreigende situaties’ alleen maar in ons hoofd verzinnen (denk aan piekeren, consequenties inzien, bang zijn voor…, etc.) is dit systeem eigenlijk tegen ons gaan werken.
  2. Stress kan ervoor zorgen dat we vet vasthouden, omdat het een extreem en langdurig calorisch tekort ziet als een dreigende situatie. Het vet dient dan als reserveopslag.
  3. Stress verzwakt het immuunsysteem waardoor we kwetsbaarder zijn voor verkoudheden en ziekten. Mocht je dus erg gestrest zijn en ziek worden, ben je niet in staat te presteren in de sportschool en kan je ook geen calorietekort hanteren (je hebt de extra energie immers nodig voor herstel)

Ontstressen
Ontstressen is de oplossing en hoewel dat makkelijker gezegd is dan gedaan hebben we wel de volgende tips die je lichaam gerust stellen en je progressie bevorderen.

  1. Ontspanningsmassage
    Wanneer je begint met gezond eten zal je lichaam automatisch een soort ‘detox’ ondergaan. Het lichaam krijgt kwalitatieve voedingsstoffen binnen en in combinatie met trainen zullen de afvalstoffen loskomen. Na een tijdje zullen deze afvalstoffen zich ophopen en die kunnen bepaalde kwaaltjes veroorzaken zoals hoofdpijn, misselijkheid en zelfs ontstekingen. Het lichaam kan dan baat hebben bij een ontspanningsmassage of bindweefselmassage, omdat de spieren dan los worden gekneed en de afvalstoffen worden afgevoerd. Drink na zo’n massage altijd veel water (3 liter). Het beste is om na de massage nog één dag rust te nemen.

1. Deload week
Een deload week is een trainingsweek waarin het trainingsvolume (hoe zwaar je traint) wordt gehalveerd of er alleen nog met lichaamsgewicht wordt gewerkt. Je kan dit zien als een vorm van actief herstel, waarbij je lichaam in beweging blijft maar wel extra tijd krijgt om van de zware belasting te herstellen. Hoe je zo’n deload week aanpakt, óf en wanneer je zo’n week nodig hebt kunnen onze coaches voor je uitleggen. Als je een deload goed aanpakt, kan je veel sterker terugkomen.

2. Een adequaat voedingsplan
Een adequaat voedingsplan is er altijd op gericht om nog net voldoende voedingsstoffen te leveren voor optimale prestaties. Zelfs in een calorietekort moet er gepresteerd worden. Extreme crashdiëten en juice cleanses of detoxkuren zijn bij Ruggengraat dus een absolute no-go. Wij bieden gepersonaliseerde schema’s gericht op het goed functioneren en presteren, zodat jij je doel zonder kleerscheuren kan behalen.

3. Magnesiumbad
Mocht je de luxe hebben dat je een bad thuis hebt staan, maak daar dan optimaal gebruik van door in ieder geval maandelijks (volg instructies op verpakking) een magnesium bad te nemen. Bij natuurwinkels of sportwinkels zijn vaak magnesiumzoutzakken te koop. Deze giet je in z’n geheel in het warme bad. Het magnesium wordt geabsorbeerd door de huid en kan worden opgenomen door de spieren. Magnesium speelt een belangrijke rol in de overdracht van prikkels in spieren (helpt tegen krampen) en zenuwstelsel.

4. Cheatmeal
Last but NOT LEAST is een cheatmeal. Dit staat bewust onderaan het rijtje, omdat hier al gauw misbruik van wordt gemaakt en dat noemen we: stresseten. Het is niet de bedoeling om bij elke tegenslag of gevoel van frustratie een vette hap te nemen. Hierdoor ga je je niet beter voelen. Wat we in dit geval bedoelen met een cheatmeal is om na een lange tijd in een calorietekort te hebben gezeten (vanaf 4 weken achtereenvolgens), jezelf een traktatie te gunnen. Deze traktatie mag bestaan uit een maaltijd en toetje naar keuze. Even de touwtjes laten vieren kan ervoor zorgen dat het lichaam merkt dat er weer voldoende energie is. Je kan zelfs merken dat de weegschaal na zo’n cheatmeal weer omlaag gaat. Garantie geeft deze methode NIET, maar kan op het juiste moment wel bijdragen aan stressvermindering.

Dit vind je misschien ook leuk