Januari is nog niet voorbij en de sportscholen zijn nog steeds druk bezet. Voor veel van deze enthousiastelingen is dit de eerste keer dat zij een sportschool binnenlopen of überhaupt iets aan fitness gaan doen. Misschien hoor jij hier ook bij. Wij kunnen ons goed voorstellen dat dit erg intimiderend kan zijn, maar voordat de moed in je sportschoenen zakt en je je sporthanddoek in de ring gooit, lees nog even snel deze tips. Het gaat je gegarandeerd helpen.
Ach, een gym is een gym…
Neeee, daar vergis je je in. In de meeste sportscholen zul je inderdaad cardiotoestellen en krachtapparaten vinden, maar toch zijn er verschillen. Let dus niet alleen op de apparatuur in de sportschool, maar ook op de sfeer, doelgroep, functionele trainingsruimtes en of er trainers aanwezig zijn. Ga ook niet voor de eerste de beste sportschool die je in de buurt kan vinden, probeer er eens een paar uit en kijk welke je het meest bevalt. De goedkoopste keuze is niet altijd de beste keuze.
Oriënteer je.
First things first, het is van essentieel belang dat je weet hoe de gym is ingedeeld. Vraag voordat je je definitief inschrijft om een rondleiding aan het personeel of ga samen met een sportbuddy op verkenning. Samen is het een stuk minder ongemakkelijk om uit te vinden waar alles staat en hoe de apparaten werken. Dit kan ook nog eens wat hilarische momenten opleveren 🙂
Zorg voor een plan!
Dit is misschien wel de belangrijkste tip, stap de sportschool binnen met een concreet plan. Bepaal van te voren precies welke oefeningen je gaat doen en zorg dat deze overeenkomen met wat er beschikbaar is in de sportschool. Het is handig om de volgorde van de oefeningen af te stemmen op de indeling van de sportschool. Op die manier ga je een stuk efficiënter om met de tijd die je hebt en voorkom je dat je doelloos rondloopt.
Er staan onwijs veel gratis trainingsschema’s online, maar het beste is om het bij de basis te houden: squats, lunges, shoulder presses, pull downs, rows, deadlifts en hipthrusts. Deze oefeningen zijn erg effectief en vaak ook de fundering voor andere oefeningen. Dus als je deze goed onder de knie hebt, kan je straks alle kanten op. Bovendien zijn het compound oefeningen, wat betekent dat je er meerdere spieren in je lichaam mee activeert.
De krachttoestellen zijn vaak isolerende oefeningen en focussen op één spier tegelijk. Dit heeft pas zin als je al wat meer gevorderd bent en echt je resultaten wil verfijnen (denk aan atleten en bodybuilders). Bang dat je een oefening verkeerd uitvoert? Zoek dan van te voren tutorials op. Voor vrijwel elke oefening staan deze (gratis) online. Check je vorm in de spiegels die meestal in de sportschool hangen of vraag een trainer om je hierbij te helpen.
Nog een technische tip is om je plan op papier mee te nemen of hier een screenshot van te maken op je mobiel. Geloof ons, je wil niet afhankelijk zijn van wi-fi om je plan te kunnen zien.
Train progressief.
Veel te vaak komen er mensen naar de sportschool en doen precies dezelfde training met exact dezelfde gewichten. Jouw lichaam went heel snel aan een bepaalde intensiteit en daardoor zul je dus geen resultaat zien als je telkens dezelfde gewichten gebruikt. ak dus elke week iets zwaardere gewichten en probeer met het zwaardere gewicht hetzelfde aantal herhalingen en sets te halen als met je oude gewicht. Lukt het niet? Pak dan alsnog het zwaardere gewicht en doe zoveel herhalingen je wél kan.
Jouw lichaam zal zich aanpassen aan de nieuwe belasting en de week erop zal je zien dat het wel lukt. Hetzelfde geldt voor duurtraining. Probeer elke week net iets sneller of langer te rennen. Maak de stappen niet té groot, maar daag jezelf wel uit. Alle beetjes helpen!
Jam it out!
Als je het gevoel heb constant bekeken te worden of je kan je gewoon niet op je eigen training concentreren vanwege alle storende geluiden op de achtergrond, neem dan vooral je beste oortjes of koptelefoon en playlist mee naar de gym om jezelf volledig af te kunnen sluiten van de omgeving. Bovendien kan een stevige beat je behoorlijk wat energie geven.
Sportschool of modeshow?
Je hoeft echt niet de laatste Gymshark legging, Nike Lifters of Adidas shirt te dragen om te kunnen sporten. Trek iets aan waarin je je makkelijk kan bewegen en wat niet irriteert.
Schoenen zijn wel belangrijk. Ervaren krachtsporters heb je misschien wel eens met All Stars zien trainen en dat heeft te maken met de platte zool. Een (kleine) hak kan je natuurlijke bewegingspatroon verstoren, vandaar dat de voorkeur uitgaat naar een platte zool (dit hoeven geen Converse All Stars te zijn!). Afhankelijk van de training die je doet, selecteer je een schoentype. Vraag hiervoor om advies bij sportwinkels of aan trainers of fysiotherapeuten in de sportschool zelf.
Maak je vooral niet te druk om hoe je overkomt naar anderen in de sportschool, want iedereen is veel te druk met zichzelf bezig en zij zijn tenslotte ook ergens begonnen. Het is niet de vraag OF je een keer zal struikelen, je hoofd zal stoten stoten of een rek met barbells om zal stoten, maar WANNEER. Jup, het overkomt zelf de meest ervaren van ons. Je hebt al een enorme stap ondernomen door überhaupt jezelf te willen verbeteren, dus laat je nu niet tegenhouden. You got this!