Terug naar het oude niveau

door Ruggengraat
Terug naar het oude niveau

Ken je dat, vroeger ging je met gemak 4-5 keer in de week naar de sportschool. Het lukte je zelfs om af ten toe zonder al teveel moeite een flink rondje hard te lopen. In die tijd was het ook veel makkelijker om verleidingen af te slaan. 

Wij horen super vaak van leden dat zij graag terug willen naar hun oude niveau. Door zich in te schrijven bij Ruggengraat willen zij weer terug naar de shape van vroeger of zelfs een beter resultaat behalen. Vandaag laten wij zien welke aanpak jij het beste kunt hanteren. 

Vroeger en nu
2 tot 5 jaar geleden had jij waarschijnlijk een heel ander leven met andere verplichtingen. Misschien heb je in de tussentijd wel een nieuwe baan gekregen, een leuke vriend of vriendin of je bent inmiddels getrouwd en ben je vorig jaar bevallen van een wondertje! 

Wat ook vaak voorkomt is dat iemand een blessure oploopt, ernstig ziek wordt of in een flinke dip raakt. Dit gaat helaas vaak gepaard met slechte eetgewoonten waardoor de kilo’s eraan vliegen. 

Dit zijn allemaal super ingrijpende veranderingen die natuurlijk heel veel impact hebben op hoe jij jouw leven nu leidt.

Hoe pak je het op?
Na een paar keer vallen en opstaan doe je nog een poging om het sporten weer goed op te pakken. Iedere keer is je aanpak eigenlijk hetzelfde, het enige verschil is dat je weer tegen jezelf zegt ‘’Ik ga het nu nog langer proberen vol te houden’’. In de meeste gevallen slaag je hier in, maar vroeg of laat stort je weer in. Dat vinden wij super zonde en is niet nodig!

Alles tegelijk willen doen
Je probeert alles tegelijkertijd op te pakken, maar je merkt al gauw dat je eigenlijk teveel hooi op je vork neemt. Je hebt niet meer zoveel energie als eerst en je doet je uiterste best om je vast te houden aan jouw discipline.

Wat veel mensen niet weten is dat jouw discipline ook een maximum heeft. Het kan dus op raken en wat er dan gebeurt kan heel verkeerd uitpakken. Je geeft dan op en de emoties nemen de overhand waardoor je weer terug bij af bent. 

Bouw het op
Wij adviseren altijd om rustig op te bouwen. Zorg dat je niet alles gelijk weer wil doen zoals vroeger, want dit kan ervoor zorgen dat je het met tegenzin gaat doen.

Wij horen bijvoorbeeld vaak tijdens een intakegesprek: ‘’JA ik ga er nu ECHT voor! 4 dagen krachttrainen + 2 dagen hardlopen! Dat lukt mij wel!’’ Super mooi als iemand zo gemotiveerd is, maar wij weten wel beter en geven al gauw aan dat we realistisch moeten blijven en het rustig op gaan bouwen. 

Stel dat het super goed gaat en je tijd overhoudt om een dag extra te gaan sporten, dan voelt dit als een overwinning. Als jij aangeeft 5 keer te gaan sporten, maar door een feestje kom je net niet aan die 5e dag, dan voelt dit als een zware teleurstelling. Dit willen wij voorkomen! 

Wees heel erg bewust van de eisen en verwachtingen die jij van jezelf hebt.

Word wakker. Pas je eisen op het heden aan.
Je hebt nu een fulltime baan + een druk sociaal leven + een veeleisende partner, is het dan verstandig om het niveau na te jagen dat je had toen je nog vrijgezel was, een part time job had en een aantal dagen in de week naar school ging? Heel logisch zou je zeggen: ‘‘Nee natuurlijk niet, wie houd ik voor de gek!’’ maar gek genoeg gebeurt dit keer op keer weer. Waar we hier eigenlijk mee naartoe willen is dat je echt moet kijken naar hoe jij nu leeft en wat jouw niveau nu is. Dat niveau moet je zien te verbeteren en niet het niveau van 2 of 5 jaar geleden!

Moraal van het verhaal
Wees niet te hard voor jezelf! Hoe meer verplichtingen jij hebt, hoe meer jij moet letten op jouw grenzen. Begin laag en bouw op, wanneer je laag begint kun je alleen maar omhoog. Train je maar 2 dagen per week, dan kan hier alleen maar meer bij komen. Start jij gelijk met 4-5 dagen, dan is er weinig tot geen ruimte over voor groei. Je hebt maar 1 lichaam om continu tot de grens te pushen, wees daar zuinig op. Blijf realistisch voor jezelf en voorkom dat je instort. Dit is niet goed voor jou, voor jouw omgeving, voor niemand niet!


Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk