Weegschaal checklist!

door Ruggengraat
Weegschaal checklist!

Daar zijn we weer met een artikel over de weegschaal en het weegmoment. Voor veel mensen, en voornamelijk vrouwen, is het wegen een absolute nachtmerrie. Vol spanning word je wakker en ben je benieuwd of er een positief of negatief getal op de weegschaal verschijnt. 

We hebben een weegschaal checklist voor jullie opgesteld en aan de hand van deze punten kun je zelf bepalen of je moet wegen of niet.

Punt 1. Jouw gedrag.
Als eerste is het heel erg belangrijk om te kijken naar de afgelopen week. Hoe heb je gegeten? Heb je uitschieters gehad? Ben je zaterdag of zondag (we gaan er nu vanuit dat maandag het weegmoment is) uiteten geweest of ben je gaan stappen en heb je wat drankjes op?

Dit zijn allemaal belangrijke vragen waar je eerlijk antwoord op moet geven. Wanneer je buiten de deur hebt gegeten of je hebt een pizza gegeten dan kan het zo zijn dat je wat meer zout hebt gegeten. Zout zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt en daardoor zie je geen resultaat op de weegschaal. Dat is helemaal niet erg, maar het kan jou wel onwijs demotiveren.

Punt 2. Het wegen zelf.
Het wegen zelf is natuurlijk heel erg spannend. Het is niet de bedoeling dat je voor het wegen een flink ontbijt neemt en een halve liter water drinkt. Dit zorgt er namelijk voor dat je automatisch zwaarder bent. Daarom nog even de kleine checklist: 

a. Weeg jezelf altijd op lege maag
b. Ga altijd eerst naar de wc
c. Weeg jezelf alleen met ondergoed aan 

Heb je alles af kunnen vinken? Dan heb je een realistische meting gehad. Is het resultaat niet zoals je gehoopt had? Kijk dan ook even naar de volgende punten. 

Punt 3. Heb je genoeg gegeten?
Zodra iemand wil afvallen dan is die persoon heel snel geneigd om heel weinig te eten. Nou, nu moeten we je gelijk teleurstellen, want te weinig eten is niet de oplossing en kan er zelfs voor zorgen dat je NIET afvalt.

Je herkent het vast wel.

‘Ik heb zo weinig gegeten deze week en ik kom aan. Huh, hoe kan dit?’

Afvallen is STRESS!! Jouw lichaam wil niet dat je afvalt en zodra je jouw lichaam in een nare positie zet waarbij je te weinig eet (lees 1000 a 1300 kcal) dan krijgt jouw lichaam geen energie binnen. Dan gaat je lichaam ook denken ‘F*ck You!’ 

Het menselijk lichaam is een overlevingsmechanisme en zodra het te weinig energie binnenkrijgt dan gaat het ‘overleven’. Als je te weinig eet dan is dit stressvol voor het lichaam, stress stapelt op en het stresshormoon cortisol gaat zijn werk doen. Dit zorgt ervoor dat je vocht gaat vasthouden en dit kan er zelfs voor zorgen dat jouw gewicht toeneemt. 

Tip! Ben je een ‘alles of niets’ persoon en eet je het liefst 1000 kcal. tijdens een dieet om af te vallen? Doe dit niet! Je verpest hier meer mee dan dat het oplevert. 

Punt 4. Ongesteldheid!
Dit puntje is natuurlijk voor alle vrouwen. Ben je ongesteld? Dan moet je er rekening mee houden dat je vocht kan vasthouden. Sorry dames, wij weten het jullie hebben het zwaar, maar ongesteldheid is niet een geldige reden om gelijk 3 repen chocola naar binnen te werken. Je hebt hartstikke goed je best gedaan de afgelopen week, maar door je ongesteldheid kun je vocht vasthouden. Dit zegt verder niets over jouw proces of progressie. Zolang je consistent door blijft gaan zul je resultaat zien. 

Punt 5. Momentopname.
Het wegen is ALTIJD een momentopname. Jouw gewicht SCHOMMELT ELKE DAG. Vooral bij vrouwen is dit het geval. Dames, jullie moeten ook begrijpen wat er allemaal in jullie lichaam gebeurt in plaats constant te focussen op het getalletje op de weegschaal. Je kunt jezelf frustreren over het feit dat het gebeurt, maar dat lost niks op. Je kan niet tegen je hormonen zeggen: ‘He, stop nou even vandaag.’ Accepteer dat je gewicht elke dag schommelt en hou je aan het plan.

Zo kan een week eruit zien als je jezelf elke dag weegt.
Weegmoment 1: 75,8 maandag
Weegmoment 2: 74,9 dinsdag
Weegmoment 3: 74,1 woensdag
Weegmoment 4: 74,6 donderdag
Weegmoment 5: 74,9 vrijdag
Weegmoment 6: 75,4 zaterdag
Weegmoment 7: 74,6 zondag

Weegmoment 6 betekent NIET dat je weer bent aangekomen, dat zou toch absurd zijn als dat zo snel ging? Accepteer de gewichtsschommelingen, zolang er een dalende lijn in zit dan ben je goed bezig.

Dit vind je misschien ook leuk