Moet jij de hele dag verhongeren voor een pizza?

door Ruggengraat
Moet jij de hele dag verhongeren voor een pizza?

Pizza, er zijn maar weinig mensen die er niet van houden. Dit begrijpen wij heel goed, je hebt ze namelijk in zoveel soorten en maten. De calorieën per pizza lopen heel erg uit een zo verschillen ze tussen 600 á 1500 calorieën en als je heel hard je best doet vind je ze ook wel van 2000 calorieën maar dan hebben we het echt over een EXTRA LARGE pizza met een super dikke laag volvette kaas + de meest onverantwoorde topping als donner kebab of shoarma gooi daar nog eens een flinke portie knoflooksaus op en ja dan wil dat nog wel eens aan tikken. But hey, af en toe moet je genieten toch:P Bij Ruggengraat krijgen wij vaak de vraag ‘hoe kan ik nou een pizza verwerken in mijn voedingspatroon?’. Best een lastige taak voor velen, daarom gaan wij in dit artikeltje een voorbeeld geven van hoe jij dit nou het best kunt doen.

Pizza afstemmen op jouw calorie budget
Als je niet wil afvallen is het makkelijker om een pizza in je calorieën te verweken. Nu hoor ik je al denken ‘shit he! 1000 kcal voor 1 pizza! Dat is wel erg veel’ maar uitgaande van een gemiddelde inname voor een vrouw op 2000 kcal per  dag en voor een man 2500 komen wij op een totale calorie budget per week. Dit doe je als volgt. 

Vrouw: 7 x 2000 = 14000 kcal ← hier past makkelijk een pizza van 1000 kcal in als je de rest van de week wat calorieën bespaart, dus op andere dagen eet je gemiddeld 1700-1800. Hiermee hou je zelfs ruimte over voor een lekker ijsje na je pizza. 

Man: 7 x 2500 = 17000 kcal← nou als hier geen pizza in past dan weten wij het ook niet meer. 

Als je dit leest denk je ‘ja best wel makkelijk eigenlijk’, maar het grappige is 9 van de 10 mensen denkt er niet eens over na om vandaag en morgen iets kleins weg te laten, zodat ze vrijdag een lekkere pizza kunnen nemen. De meesten besluiten vaak op de dag zelf om spontaan een pizza naar binnen te schuiven en als de alles of niets gedachte daarmee ook naar binnen glipt. Ja dan vlieg je heel hard uit de bocht, zonde! 

Pizza plan van aanpak 
Oke genoeg gebabbeld tijd voor een pizza. Laten we voor het gemak niet al te gek doen en vanavond eens een lekkere afbakpizza eten uit de diepvries, dit maakt jouw schatting van de calorieën wat accurater!

Oke let’s go

Stap 1 : Het gaat hier om de Dr. Oet­ker Ris­to­ran­te piz­za moz­za­rel­la #random

Zoals je op de verpakking of aan de voedingswaarden op de website kunt aflezen bevat deze pizza per 100 gram 251 kcal. De hele pizza weegt in totaal 335 gram, dus de hele pizza bevat 3,35 x 251 = 840 calorieën dat valt best mee toch.

Stap 2: De dag dat je graag wil genieten van deze heerlijke pizza adviseren wij om het niet in je hoofd  te halen om dit in 1500 calorieën te laten passen dat wordt namelijk moeilijk. Wat jij beter kunt doen is is het volgende. 

Stap 3: In fase 1 van Ruggengraat leden stellen we altijd de onderhouds calorieën vast (deze zijn verschillend per persoon). Wil jij dit voor jezelf berekenen gebruik dan een van de TDEE formules op het internet. Laten we er even vanuit gaan dat jij ‘gemiddeld’ bent en jouw onderhouds calorieën vaststellen op 1950 kcal per dag. Dit is de structuur die je kunt hanteren op een dag dat je een pizza wil zodat je wat meer flexibiliteit hebt binnen de calorieën. 

Stap 4: 1950 kcal – 840 kcal betekent dat 1110 calorieën over blijven voor de rest van de dag. Hier kun je dus prima een ontbijtje uit halen van +- 350 kcal (yoghurt of kwark met muesli en fruit) + een lunch van 450 kcal(crackers/wraps/brood met beleg of een salade) en een middagsnack van ±120 calorieën (stuk fruit) en een avondsnack van ±210 calorieën (250 gram kwark met een smaakje + wat bosvruchten)  

Moraal van het verhaal
Je hoeft niet de rest van de dag op komkommers te leven als je een keer zin hebt in een lekkere pizza, natuurlijk is niet elke pizza hetzelfde deze kunnen enorm verschillen en ook hier in kun je bewuste en onbewuste keuzes maken. Hoe groter en calorierijker de pizza hoe meer jij de rest van de dag/week moet laten staan. Dus denk er nog eens over na wanneer jij naar de telefoon grijpt om domino’s pizza te bellen 😉

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk