Moet ik BCAA’s drinken?

door Ruggengraat
Moet ik BCAA’s drinken?

We hebben het gehad over eiwitten, creatine en wij hebben een lijstje gemaakt over de top 5 supplementen die iedereen kan gebruiken.  In het lijstje ‘de top 5 supplementen die iedereen kan gebruiken’ hebben wij het al kort over BCAA’s gehad. Via de Facebook chat hebben wij veel vragen gehad over de BCAA’s dus vandaar een iets uitgebreidere uitleg:

Je ziet bijna elke #fitgirl op Instagram BCAA’s drinken tijdens het trainen, maar waarom? Wat zijn BCAA’s en waar is het goed voor. Thank god voor Ruggengraat want wij gaan je even heel fijn uitleggen wat BCAA’s zijn en waarom je het eventueel zou kunnen drinken.

Oh en wil je even terug lezen wat wij geschreven hebben over eiwitten? Klik dan hier. Of over creatine? Klik dan hier. Of als je benieuwd bent naar het lijstje ‘de top 5 supplementen die iedereen kan gebruiken’, klik dan hier!

Waar bestaan BCAA’s uit?
In BCAA’s zitten eigenlijk de drie hoofdelementen waar het allemaal om draait. BCAA’s bestaan namelijk uit Leucine, Isoleucine en Valine. Tevens zijn dit ook de essentiële aminozuren die je lichaam niet zelf aanmaakt. Dus je moet ze binnen krijgen door middel van voeding. 

Korte side note: wij kennen niet essentiële aminozuren (die maakt je lichaam zelf aan) en de essentiële aminozuren (die maakt je lichaam NIET zelf aan). Aminozuren zijn eigenlijk onderdeel van een eiwit. Essentiële aminozuren kun je terugvinden in eiwitproducten met een hoge biologische waarde (bijvoorbeeld een ei).

BCAA’s zijn enorm belangrijk bij het onderdeel spieropbouw en met name bij de spiereiwitsynthese.

Wat is spiereiwitsynthese?
Eiwitten bestaan uit aminozuren en dit zijn kleine onderdeeltjes van een complete eiwit. Zodra je krachttraining doet, belast je jouw spieren en veroorzaak je scheurtjes in de spier. Een spier bestaat uit eiwitten dus de spier gaat zoeken naar essentiële aminozuren om te herstellen en te groeien. Met andere woorden, je moet alle essentiële eiwitten binnen krijgen uit voeding om een spier op te kunnen bouwen en goed te kunnen laten herstellen. 

Waar moet het bij helpen?
Heel simpel gezegd: BCAA’s helpen bij het herstelproces na een krachttraining. Maar ik zie je nu al denken van: ‘Ahhh oke, dus als ik BCAA’s drink dan zit ik goed?’ Nee helaas werkt het niet zo. Jouw totale eiwitinname gedurende de dag is bepalend. 1 schepje BCAA’s bestaat hooguit 5 gram eiwit. Dit is veel te weinig om jouw lichaam te laten herstellen van een zware krachttraining. 

Dus de BCAA’s kunnen zeker wel een ondersteunende factor zijn voor het herstelproces. Maar wanneer jij de rest van je eiwitten niet binnen krijgt uit voeding, dan heeft je lichaam alsnog te weinig eiwitten in het lichaam om te herstellen. 

Zonde van je geld?
Nee, het is niet zonde van je geld! Want in BCAA’s zitten natuurlijk wel de drie belangrijkste aminozuren voor spieropbouw dus als je dat als extra toevoeging neemt bij het trainen, dan is het een prima ondersteuning voor jouw doel. Maar blijf wel altijd onthouden dat jouw voeding leidend is! Zorg er dus voor dat jouw eiwitinname ten alle tijden in orde is. 

Conclusie
BCAA’s drinken voor een beter spierherstel en snellere opbouw is een no go wanneer jij van nature een te lage eiwitinname hebt. Alleen leucine, isoleucine en valine is niet voldoende om een spiercel volledig te laten herstellen, dus je doet  jezelf tekort wanneer jij hard en intensief traint en vervolgens niet voldoende eiwitten uit jouw voeding haalt. 

Wij begrijpen dat niet iedereen altijd staat te springen om een bakje Optimel Griekse yoghurt, maar dit zijn wel de eiwitten die jouw lichaam maar al te graag gebruikt om te herstellen.

Wil jij het herstelproces een kickstart geven tijdens jouw training? Dan kunnen BCAA’s hier zeker bij helpen! Maar wees wel bewust van het feit dat je na het trainen een gebalanceerde maaltijd neemt met ± 20 tot 40 gram eiwitten. 

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk