Dames en heren, trap hier niet in!

door Ruggengraat
Dames en heren, trap hier niet in!

 ‘Muffin top’ meltdown, ‘thigh gap’ training, ‘cellulite challenge’, ‘inner thigh’ workouts en andere sprookjes. Mensen zijn hier nou eenmaal gevoelig voor. De onzekerheden worden direct vertaald in de titel en mensen voelen zich meteen begrepen. Als er dan ook nog eens een super strak fitness model de oefeningen staat voor te doen – al claimend op deze manier super strak te zijn geworden – nouuuu, dan moet dit het toch zijn? Hét recept om mijn droomlichaam te behalen. Dames en heren, trap er niet in en lees gauw verder…

Hieronder lees je waarom zulke ‘workouts’ onzin zijn!

1. Onvoldoende bewijs voor spot reductie 
Tot op heden zijn er onvoldoende sterke bewijzen die spot reductie (vetverlies op specifieke delen van het lichaam, denk aan buikvet) ondersteunen. Vaak zijn de onderzoeksgroepen niet valide of niet groot genoeg, zijn de resultaten gefalsificeerd, de resultaten te klein of konden andere beïnvloedende factoren niet worden uitgesloten. 

Het heeft dus GEEN zin om oneindig veel sit ups te doen om je buikvet te verliezen! 

2. Ontbreken van progressieve overbelasting (progressief trainen)
Een ander probleem van de in de inleiding genoemde workouts, is het feit dat er geen toename van trainingsvolume wordt gewaarborgd. Hetzelfde aantal herhalingen, met hetzelfde gewicht (lichaamsgewicht, meestal), dezelfde intensiteit en dezelfde snelheid zullen je lichaam geen reden geven om te groeien. Je lichaam zal gewend raken aan de huidige intensiteit en zo op een plateau stuiten. 

3. Misbruik van genetische factoren
Veel van dit soort ‘klikbeet’ workouts zijn gebaseerd op schoonheidsidealen die genetisch bepaald zijn. Een thigh gap bijvoorbeeld, is niets meer dan de genetische afstand tussen je heupen. Je heupen zijn botten en helaas hebben we geen invloed op de vorming van onze botstructuur, alhoewel deze ‘fitfluencers’ je dat wel proberen te verkopen. Ook cellulitis is een huidaandoening die niet met een specifieke workout kan verbeteren. Meer spiermassa kan er wel een positieve invloed op hebben, maar ook dat kan per persoon verschillen. ‘Inner thigh workouts’ en ‘muffin top melters’, proberen je te doen geloven dat er bepaalde oefeningen zijn die specifiek deze gebieden aanpakken, maar dit komt weer neer op puntje 1: spot reductie. Vetverdeling is een zeer persoonsgebonden kwestie. Als je vetopslag op een specifieke plek wil verminderen, dan dien je over je hele lichaam af te vallen.

4. Mooi model, lelijke leugens
Dit soort ongenuanceerde workouts voor het nastreven van specifieke schoonheidsidealen worden meestal verkocht door fitness modellen die hierop zijn uitgezocht. Vaak hebben zij hun resultaten niet eens bereikt met de workouts die ze verkopen, maar met gewone basis krachttraining en gebalanceerde voeding. De motivatie voor hen om toch leugens te verkopen is natuurlijk geld voor promoties, sponsors, etc. Probeer dus altijd goed te kijken naar de achtergrond van de trainers, of ze gesponsorde atleten zijn of op een andere manier bevoordeeld zijn.

Mocht je al lid zijn van Ruggengraat en stuiten op dit soort verwarrende boodschappen of workouts, speel ze dan eens door naar je coach om er samen eens objectief naar te kijken. Op die manier kunnen we samen werken aan een eerlijkere informatievoorziening binnen de fitnesswereld.

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk