Liegt jouw fitness horloge/tracker?

door Ruggengraat
fitness horloge/tracker

De populariteit van de fitness trackers en smart-horloges nemen met de dag toe, maar is alle informatie wel zo betrouwbaar? Is het echt zo dat je zoveel calorieën op een dag of tijdens je training verbrandt? Geloof niet alles wat je ziet, want dan gaat het fout!

Netto calorieën

Wanneer je flink hebt gesport laat je fitness tracker het aantal verbrande calorieën zien. Het gevaar hiervan is dat je fitness tracker deze verbrande calorieën registreert als ‘netto calorieën’. 

Stel: je doel is om 2000 kcal per dag te eten. Je hebt net 2000 calorieën gegeten, maar je hebt tijdens het sporten 400 kcal verbrand. Jouw fitness tracker zal dan aangeven dat je nog 400 kcal mag eten om het tekort aan te vullen. Het probleem hiervan is dat er bij het berekenen van je dagelijkse hoeveelheid benodigde calorieën al rekening is gehouden met de hoeveelheid calorieën die nodig zijn om je te voorzien van brandstof voor fysieke activiteit. Wanneer je de verbrande calorieën gaat aanvullen door extra te eten, ga je dus eigenlijk over je dagelijkse energiebehoefte en kom je aan.

Overschatting verbrande calorieën

Het tweede probleem is dat fitness trackers vaak de hoeveelheid verbrande calorieën overschatten. Onderzoeken tonen aan dat fitness trackers deze hoeveelheid met 16-40% overschatten. Als je die calorieën dus gaat aanvullen, dan eet je al heel snel veel te veel.

Waar een fitness tracker géén rekening mee houdt

Wanneer je gewicht (vet + spiermassa) verliest, zul je ook minder calorieën verbranden omdat er minder energie nodig is om de gehele massa te ondersteunen. De hoeveelheid calorieën die je verbrandt als je bent afgevallen is dus minder dan voorheen. Fitness trackers houden hier géén rekening mee. Deze berekeningen zijn gebaseerd op standaard formules, het aantal minuten en het soort training. Ook hier geldt dus weer dat het verstandig is de verbrande calorieën niet terug te eten.

Wat is het punt van een fitness tracker dan?

Stel dat je wilt afvallen, maar je eet alle verbrande calorieën die je volgens je fitness tracker verbrandt hebt, dan mis je de hele essentie.. Het is zonde om al je harde werk met 1 donut, een biertje of een paar Oreo koekjes te verknallen. 

Dit neemt niet weg dat een fitness tracker nuttig is ter ondersteuning van je fitness/gezondheid. Ze bieden veel inzicht in je huidige slaapgewoonten, fitness niveau en eetpatroon waardoor je dus precies kunt zien waar de verbeterpunten liggen. Daarnaast kun je er makkelijk doelen aan koppelen. De korte termijn doelen, zoals een bepaald aantal stappen, calorieën doel of een bepaalde afstand hardlopen, kunnen je motiveren actief te worden en te blijven. Je ziet direct een visualisatie van je progressie.

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk