Lichaam in ‘spaarstand’? = COMPLETE ONZIN

door Ruggengraat
Lichaam in ‘spaarstand’? = COMPLETE ONZIN

Is het nou echt zo dat ons lichaam in ‘spaarstand’ treedt wanneer jij veel te weinig calorieën eet? Hoe kan het dat jij niet afvalt wanneer jij minder calorieën eet dan dat jij nodig hebt? De conclusie die snel getrokken wordt is; ‘Ik eet veel te weinig dus mijn lichaam verkeert in de spaarstand en daardoor val ik dus niet af!’ Dit is ONZINNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN!

Verschillende ‘fitness experts’, vaak afkomstig uit jouw lokale sportschool, hebben verschillende meningen en beweringen over de welbekende ‘spaarstand’. Wij laten graag de feiten die de wetenschap aantoont zien en trekken daar conclusies uit die écht werken!

Lichaam in spaarstand, wat denkt men hierover?
Men omschrijft de SPAARSTAND als volgt: ‘Ik eet te weinig dus alles wat mijn lichaam binnenkrijgt wordt opgeslagen als vet’. Daardoor denken zij dat het onmogelijk is om af te vallen. Daarnaast denken ze dat het metabolisme vertraagd wordt wanneer ze te weinig eten. Dit klopt echter NIET! Wij leggen jou graag uit waarom dit niet waar is.

Lichaam in spaarstand? De waarheid!
Als eerste is het belangrijk dat jij bewust bent van het feit dat jouw lichaam er niets om geeft wanneer jij een platte buik wil. Jouw lichaam vindt het juist fijn wanneer je wat extra vetjes hebt. Vet beschermt namelijk de organen, houdt het lichaam warm en heeft verschillende andere functies. Wanneer jij besluit om aankomende zomer voor een platte buik te gaan en begint te diëten, gaat jouw lichaam dat alles behalve leuk vinden. 

Als wij voor het gemak ervan uitgaan dat je dieet goed in elkaar steekt, wat overigens bij 75% van de mensen niet aan de orde is, zal jouw lichaam dit dieet als stressvol ervaren. Oftewel hoe minder calorieën jij eet, hoe groter de stress voor het lichaam is. Dit komt puur doordat ons lichaam gemaakt is om te overleven.

Wanneer jouw lichaam veel stress ervaart stoot het een hormoon uit genaamd Cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat jouw lichaam meer vocht gaat vasthouden en dit kan dus invloed hebben op de weegschaal. Dit is de reden dat mensen heel snel denken dat hun lichaam in spaarstand verkeert en daardoor niet afvallen. In werkelijkheid is het lichaam wel degelijk vet aan het verbranden, maar door het vocht is het resultaat nóg niet zichtbaar. 

De conclusie die mensen te snel trekken is: ‘mijn lichaam verkeert in een spaarstand en dat komt doordat ik te weinig eet’. Een logisch gevolg is dat zij denken dat het dieet niet werkt om vervolgens de handdoek in de ring te gooien en ermee te stoppen. DOE DIT NIET! Vertrouw in het proces en gun het wat tijd. 

Invloed van stress op je METABOLISME
Wanneer jouw lichaam stress ervaart dan zal het er alles aan doen om deze stress tegen te gaan (te verminderen). Doordat je minder eet geeft jouw lichaam een signaal aan je hersenen af waardoor jij lui wordt. Wat is het effect van lui worden? Juist, je gaat minder bewegen. Wat is het gevolg van MINDER bewegen? Juist, je lichaam verbruikt MINDER calorieën. Dus je METABOLISME vertraagd niet maar past zich gewoon aan aan jouw nieuwe gewoontes. 

Daarom is wilskracht en doorzettingsvermogen heel belangrijk voor een succesvol dieet. Geef niet zo snel toe aan de signalen die jouw lichaam afgeeft. Probeer zoveel mogelijk jouw oude gewoontes aan te houden en je zal zien dat het na een tijdje een stuk makkelijker zal gaan.

Naast minder bewegen spelen andere factoren ook mee waardoor jouw METABOLISME ‘langzamer’ wordt, deze zullen wij in een ander artikel bespreken. 

Hieruit kunnen wij concluderen dat jouw lichaam in spaarstand volkomen onzin is! 

Zoals in het eBook: ‘De Ruggengraat methode, in 30 dagen naar een fittere jij’ beschreven staat, zijn er verschillende factoren die tezamen je BMR (basale metabolisme/ hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft in ruststand) beïnvloeden. Zoals jullie misschien al weten gebruikt ons lichaam ook calorieën om het voedsel dat jij binnenkrijgt te verteren. Wanneer jij een (goed) dieet volgt zal je hoe dan ook minder calorieën gaan eten en dit betekent dus dat jouw lichaam ook minder hoeft te verteren. Dit proces leidt ook weer tot een vermindering in het aantal calorieën dat jouw lichaam nodig heeft. Het verteren van voedsel draagt voor 10% bij aan jouw totale calorieverbruik. Dus hieruit kunnen we ook weer concluderen, hoe minder jij eet hoe ‘langzamer’ jouw metabolisme wordt.

De oplossing?
Nu vraag jij jezelf vast af, ‘hoe kan ik mijn lichaam nou in hemelsnaam slimmer af zijn en al dat vocht verliezen zodat mijn platte buik tevoorschijn komt?’

De oplossing is echter heel simpel. Doe iets waardoor jouw stressniveau omlaag gaat. Ontspan! Ga een dag naar een spa, neem een lekkere massage of slaap lekker uit. Doe iets waardoor jij echt tot rust komt en lekker ontspant. Door te ontspannen neemt het stressniveau aanzienlijk af in het lichaam en verlies jij veel vocht wat jij vasthoudt door het stresshormoon Cortisol.

Zoals hierboven al staat is het super belangrijk dat jij vertrouwen hebt in het dieet/proces en degene die jou hierin begeleidt. Maar wat nog belangrijker is dat jij niet te snel de conclusie moet trekken ‘Dit werkt niet voor mij’. De wetenschap liegt er niet om! Het gaat er namelijk om dat jij minder calorieën moet eten dan dat jouw lichaam nodig heeft. Op die manier val je af. 

Blijf jezelf doorpushen totdat jij jouw doel bereikt hebt. Neem een break van je dieet als jij al een langere periode (14-18 weken) aan het lijnen bent. Dit kan er ook voor zorgen dat het stressniveau omlaag gaat. Er zijn vele manieren en strategieën die geïmplementeerd kunnen worden tijdens het afvallen om je stress te manipuleren.

Heb jij hier hulp bij nodig? 

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk