Wat gebeurt er als je na 8 uur eet?

door Ruggengraat
Wat gebeurt er als je na 8 uur eet?

‘’Na 20:00 uur mag je echt geen grote maaltijd meer eten hoor, want dan kan jouw lichaam het niet meer gebruiken en wordt het opgeslagen als vet!’’ Oh man, wie heeft dit toch verzonnen? Van alle fabels die in de rondte gaan kunnen we een mooi sprookje schrijven. 

Vandaag stampen we dit fabeltje even heel gauw de grond in. Helaas zijn er veel mensen die dit geloven en daarom krijgen we iedere week de vraag wat je nou het ‘beste’ kunt eten in de avond. 

Een hectisch leven
Je hebt vast een druk en hectisch leven waarin je ook nog graag een aantal intensieve workouts eruit wil knallen in de week. Wanneer je dan eindelijk rond een uurtje of 21:00 uur thuis komt en bang bent om bepaalde producten te eten omdat je denkt dat het dan gelijk omgezet wordt als vet, gaat het fout.

We denken dat dit fabeltje gebaseerd is op de ‘gemiddelde’ mens die geen idee heeft hoeveel calorieën hij of zij op een dag binnenkrijgt. 

Als deze mensen na 20:00 uur gaan snacken dan bestaan de snacks niet uit broccoli of sperzieboontjes. Neeeee, dan komen onze vrienden Ben en Jerry gedag zeggen of meneer Lays vraagt dan om aandacht. Vier glazen cola worden zonder blikken of blozen naar binnen gegoten en dit zorgt ervoor dat ze in een positieve energiebalans terecht komen. 

Waar gaat het dan wel om?
Heel simpel! Meten is weten, dus weet hoeveel calorieën je op een dag mag eten om een bepaald doel te behalen. Deel vervolgens jouw maaltijden in op een manier die jij prettig vindt. Stel nou dat jij nog 450 calorieën over hebt en het is 21:00 uur, dan maakt het geen donder uit als jij dan eet! Don’t worry. 

Uiteindelijk draait het allemaal om de mate waarin jij consistent een negatieve energiebalans vol kunt houden. Als jij overdag als een pro super netjes jouw voeding bijhoudt, om de 2 uur eet en geen maaltijd mist, maar in de avond ga jij de mist in en eet jij alles wat in de voorraadkast staat, dan is alles een beetje voor niks geweest. Probeer dus goed in kaart te brengen op welk moment van de dag het mis gaat en richt hier vervolgens jouw dieet-structuur op af. 

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk