Je moet het niet perfect willen doen!

door Ruggengraat
Je moet het niet perfect willen doen!

Wij hebben heel vaak leden die alles vanaf de start al perfect willen doen. Wanneer het even iets minder gaat dan lopen ze helemaal vast en zijn ze ten einde raad. Perfectionistisch zijn is goed, maar het kan je ook behoorlijk gek maken.

Je wil gezond eten, sporten, actiever zijn, aan yoga doen, maar ook uiteten, chocolade en ga zo maar door. Daarnaast wil je gelijk al de juiste balans hebben en de perfecte macro verhoudingen binnen krijgen. Maar het allerbelangrijkste vinden de leden, dat zij niet uit de bocht mogen vliegen!

De coaches vragen de leden dan ook altijd: ‘Maar begrijp je wel dat je met zoveel hooi op je vork flink uit de bocht kan vliegen?’ 

En helaas gebeurt dit ook! 

Alles perfect willen doen.

Het is gevaarlijk om zoveel tegelijk te willen doen. Het is belangrijk om eerst de knelpunten eruit te halen om vervolgens vanuit een stabiele basis verder te werken. Het grootste knelpunt is het voedingspatroon en binnen dit knelpunten merken wij heel vaak dat de leden de nadruk leggen op details terwijl zij het grotere plaatje uit het oog verliezen.

Je moet realistisch zijn naar jezelf. Als je net pas bewust bent van hoeveel calorieën er in een avocado of pindakaas zit, dan hoef je nog helemaal niet te denken aan de perfecte macro verhouding.

Stap één:
Het belangrijkste is om eerst te wennen aan de hoeveelheden calorieën die jij per dag mag en bewust te worden van het feit hoeveel calorieën verschillende producten bevatten. 

Begin daarom ook niet al gelijk vanaf dag één met variëren als jij nog niet helemaal bewust bent van het aantal calorieën. Het gaat mis als jij een komkommer vervangt voor een avocado omdat jij denkt dat het allebei gezond is. Zo werkt het niet.  

Stap twee:
Als je bewust bent geworden van calorieën, dan kan je rustig nadenken over hoe je gaat variëren. Dan is het puur calorieën variëren. Je hoeft dus nog geen rekening te houden met de perfecte macro verhoudingen, maar gaat gewoon calorieën variëren. 

Stapsgewijs creëer je balans! 

Verwacht niet dat jij in 1 dag balans hebt of dat jij in 1 dag jouw resultaat gaat behalen. Dit gaat NIET gebeuren!

Stapje voor stapje!

Perfect doen bestaat niet!

Je kan het niet perfect doen, want dat bestaat niet. Als er staat in je voedingsschema 120 gram eiwitten dan is dit niet de perfecte eiwit verhouding voor jou. De ene dag heb je meer zin in kwark dan de andere dag en dan verschuift je macro verhouding voor de eiwitten al. Is dit fout? Nee, helemaal niet zelfs. Je hebt voor elke macro verhouding een range waar tussen je mag zitten. Stel dat jouw range: tussen de 90 à 170 gram eiwitten per dag ligt. 

Wat is dan perfect? 90 gram, 120 gram, 150 gram of 170 gram of is alles perfect?

De sleutel is flexibiliteit

Als jij de focus gaat leggen op precies de 120 gram eiwitten per dag, dan ga je gewoon vastlopen. Aan het einde van de dag zie je dat je opeens 90 gram eiwitten hebt gegeten en je hebt geen calorieën meer over. Shit, PANIEK! Wat doe je dan? 

Probeer die paniek voor te zijn door flexibel te zijn. Altijd denkend vanuit een range en denk altijd aan het grotere plaatje! één keer iets uit de bocht vliegen maakt niet zoveel kapot als je de volgende dag gewoon de draad weer oppakt.

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk