5 redenen waardoor jij je opgeblazen voelt

door Ruggengraat
5 redenen waardoor jij je opgeblazen voelt

Ken je dat gevoel? Je eet iets en je voelt jouw buik met de seconde groter en ronder worden. Of je wordt in de ochtend wakker en voelt een enorm drukkend gevoel in je onderbuik, hoe komt dat toch en waar ligt het aan, dat vervelende opgeblazen gevoel. 

Een veelvoorkomend probleem, althans probleem, vaak zijn het gewoon reacties van je lichaam die heel normaal zijn. Een heleboel mensen voelen zich hier super onzeker door en vragen zich af hoe dat komt. Dat begrijpen wij heel goed, daarom beschrijven wij in dit artikeltje vijf redenen waarom jij een opgeblazen gevoel kunt hebben.

Zout, zout en nog eens zout
Zout is geen boosdoener voor mensen die ‘gezond’ zijn, regelmatig zweten en niet al te kampen hebben met een hoge bloeddruk. Heel veel mensen vermijden zout omdat ze denken dat het ervoor gaat zorgen dat al het teveel opgeslagen vocht als sneeuw voor de zon verdwijnt. 

Maar werkt dit ook zo? 

Nee, zout hoef je niet te vermijden. Jouw lichaam is heel goed in staat om een perfecte vochtbalans uit te balanceren mits jij een gemiddeld en consistente zoutinname hebt en voldoende water drinkt (lees: 5 keer per dag helder plast). Wanneer jij ineens super veel zout binnenkrijgt door bijvoorbeeld een frietje, een chippie, een hele hartige snack of een maaltijd buiten de deur zoals chinees, dan krijgt je lichaam een hoeveelheid zout binnen wat het niet gewend is. 

Juist dat zorgt wél voor een opgeblazen gevoel. Dus de volgende keer dat jouw buik opzwelt, vraag je dan af, ‘hey heb ik net veel zout gegeten’. Vergeet bijvoorbeeld niet dat beleg zoals rookvlees, gerookte zalm, gerookte kipfilet ook veel zout bevat dus het hoeft niet altijd aan de frietjes te liggen ;).

Kauw eerst voordat je doorslikt
Heb je een vriend of vriendin die zijn of haar bord altijd binnen no-time op heeft, hap slik en weg is het. Vergeet niet te kauwen mensen! Het verteren van voedsel begint namelijk al in de mond. 

Veel mensen slikken hun eten door zonder goed genoeg te hebben gekauwt en dit kan er net voor zorgen dat je maag te hard moet werken om de te grote voedseldeeltjes af te breken. Dit leidt ook vaak tot een opgeblazen gevoel. Los daarvan heeft je lichaam altijd 20 minuten de tijd nodig voor je hersenen een signaal krijgen dat je vol zit. 

Wanneer je te snel eet kun je binnen die 20 minuten overeten en merk je na 20 minuten pas ‘Pfoee! Ik zit echt bomvol!’ Een tip die je kan toepassen om langzamer te eten is door je mes en vork tussen elke hap even neer te leggen.

Verstopt!
Ah nee he, betrap jij jezelf erop dat het alweer even een poosje geleden is dat jij een goede tijd hebt doorgebracht op de wc. Dit is een onderwerp waar niet vaak over wordt gesproken… Ja, we hebben het over een poepie doen. Het hoort er gewoon bij en is heel normaal, de Koning poept namelijk ook gewoon. 

Wanneer jij veel te veel of veel te weinig vezels eet, dan hoopt dat lange tijd op in je darmen. Het wordt dan niet snel genoeg uitgepoept waardoor je echt in hele onprettige situaties terecht kunt komen. 

Genoeg water drinken is misschien het beste wat je kunt doen om niet verstopt te raken, samen met een gebalanceerd voedingspatroon met voldoende vezels voorkom jij dit onprettige opgeblazen gevoel. Dit probleem herken je vaak door te voelen aan je onderbuik. Wanneer het hard en opgeblazen aanvoelt kun je best eens goed verstopt zitten.

Zuivel en lactose
De meeste mensen kunnen prima zuivel eten, het bevat veel essentiële voedingsstoffen maar het verschilt per persoon wat voor porties je kunt eten zonder enorm opgeblazen te raken. Ben jij iemand die na het eten van bijvoorbeeld een bakje kwark de gasbellen in je buikt hoort borrelen, dan is het misschien slim om rekening te houden met de portie zuivel die je neemt. 

Als je toch teveel last heb van een opgeblazen gevoel na het eten van zuivel, dan kun je ook altijd een alternatieve zuivel optie nemen op basis van soja of andere lactosevrij producten. Dit past misschien beter bij jou.

De leukste week van de maand (not)
Ja ja, je raadt het al: de menstruatiecyclus.. Het verschil tussen een boos bol opgezwollen buikje en een strak getrokken blije buik. Een week van eb en vloed lijkt het wel. Merk jij naarmate de dagen vorderen dat je buik steeds dikker lijkt te worden? 

Maak je geen zorgen, dit zou een teken kunnen zijn dat jouw ovulatie nadert. Wanneer je namelijk ongesteld moet worden gaan een heleboel hormonen te keer. Met name de hormonen die je vochtbalans reguleren en natuurlijk het uitscheiden van bepaalde stoffen in je lichaam. 

Yes, je moet ongesteld worden. Een periode die bijna bij elke vrouw gepaard gaat met een opgeblazen gevoel en waar je vrij weinig tegen kunt doen, eventjes doorbijten dus!

Moraal van het verhaal.
Schiet niet gelijk in de stress wanneer je buik opzwelt, vaak heeft dit een hele goede reden die soms behandeld kan worden en soms ook niet. Het is ook gewoon iets wat je moet accepteren op dat moment en doorgaan. Wanneer jij weet dat jij niets geks hebt gedaan met jouw voeding dan hoef jij absoluut niet bang te zijn dat er iets niet klopt. Dit zijn slechts 5 reden die zorgen voor een opgeblazen gevoel, jammer dat wij er nog wel 50 op kunnen noemen..


Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk