Hoe voorkom je snaaimomenten

door Ruggengraat
Hoe voorkom je snaaimomenten

Als je een kind iets verbiedt, is de verleiding naar het wel doen nog groter voor het kind. Denk maar aan al die gillende kinderen in supermarkt. Wanneer je vertelt dat hij of zij geen snoep mag, breekt de hel los. 

Hetzelfde geldt voor voeding. Wanneer je iets eet wat jou een heerlijk gevoel geeft, geniet je hier zo intens van. Wanneer dat ineens niet meer kan bouw je een craving (verlangen) op. In veel gevallen weet je die craving weg te stoppen door de motivatie om af te vallen, maar er gaat een moment komen dat je wat minder sterk in jouw schoenen staat en dan ontstaan de snaaimomenten. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe zij met verschillende verleidingen omgaan, maar houd er rekening mee dat er een moment gaat komen dat je ‘breekt’ en alle kasten leeg trekt op zoek naar eten. 

Soms gebeurt het zelfs dat jij jezelf helemaal volpropt met iets waar je eigenlijk niet eens zin in had. Je propt jezelf vol met heel veel kaas of neemt heel veel brood met zoet beleg terwijl dit niet eens zo super bijzonder is. Achteraf denk je bij jezelf ‘’What the fuck, die nootjes waren niet eens zo lekker waarom heb ik er toch zoveel van gegeten?’’ Dit zijn de welbekende snaaimomenten, in dit artikeltje gaan wij jou laten zien hoe je dit kan voorkomen. 

Mentale gezondheid en lichamelijke gezondheid
Een heleboel mensen hameren er maar op dat alles zo gezond en onbewerkt mogelijk moet en alles wat daarbuiten valt is een ‘no go’. Het is namelijk niet ‘gezond’ voor je lichaam om wit brood met nutella te eten. Maar is dat de enige gezondheid die wij hebben of bestaat er ook zoiets als mentale gezondheid? 

Natuurlijk bestaat dat! Jij hebt toch ook gewoon een lijstje met favoriete snacks en maaltijden die NIET alle vitaminen en mineralen leveren maar jou wel even dat genietmomentje geven. Dat genietmomentje kunnen wij allemaal wel eens gebruiken en alleen op die manier krijg je een gezonde relatie met voeding! We moeten eens ophouden met eens ophouden met het denken in hokjes. Plaats voeding niet in de hokjes ‘dikmakers’ en ‘verantwoorde producten’. De mentale gezondheid is namelijk ook super belangrijk.

Hoe ontstaan snaaimomenten?
De hele week heb je al geen koekje aangeraakt, trots geef je jezelf een schouderklopje, zonder het besef te hebben dat het koekje dat jij zo lekker vindt de hele week door je hoofd spookt. Begrijp ons niet verkeerd, je hebt absoluut geen koekjes nodig om te overleven, maar 9 van de 10 snaaimomenten ontstaan door het teveel vermijden van voeding of alleen te kiezen voor gezonde vitaminerijke en onbewerkte producten. 

Wanneer je van jongs af aan nog nooit een koekje hebt gegeten is het ook minder waarschijnlijk dat je op late leeftijd heel veel verlangen hiernaar hebt, maar omdat wij opgegroeid zijn in een milieu waarbij je een koekje of een gebakje krijgt van oma als je op bezoek gaat, is het heel normaal dat jij dat soort voedingsmiddelen associeert met een fijn en warm gevoel. 

Dit fijne en warme gevoel ontstaat bij een heleboel soortgelijke situaties. Denk aan pepernoten die krijgt op school tijdens Sinterklaas of traktaties van je klasgenootjes als ze jarig zijn. Heb jij ooit worteltjes met hummus gekregen op je verjaardag? Wij ook niet! Met hele gezonde producten neem je vrijwel nooit een verlangen weg, waardoor je haast gedwongen bent om ‘ongezonde’ lekkernijen zo nu en dan te nemen. 

Maar als jij je dan een keer laat gaan…. 

Negatieve gedachte
Thuis aangekomen voel jij je zo rot over het feit dat jij je een keer hebt laten gaan waardoor je in een negatieve gedachtenspiraal komt. Je blijft jezelf maar op de kop geven en voelt je met de minuut slechter en slechter. Om de geleden schade te compenseren ga je de volgende dag extra veel cardio doen en besluit je om alleen maar gezond te eten. 

Lieve mensen, wij begrijpen het echt maar doe dit aub niet! Op die manier zorg je er alleen maar voor dat jij een nog slechtere relatie met voeding krijgt. Je hebt namelijk niet echt kunnen genieten van jouw snackmoment en voelt je alleen maar schuldig terwijl dit nergens voor nodig is. 

10.000 maaltijden per jaar!
Wees flexibel en geniet van het lekkers! Heb je een week met veel genietmomenten? Dat is niet erg, zorg er alleen voor dat je de week daarop wat minder onbewuste keuzes maakt en alles balanceert zich uit. Wanneer jij 4 maaltijden op een dag eet komen we uit op 28 maaltijden per week! Op jaarbasis zijn dit 365 x 28 = 10.220 maaltijden per jaar! Denk jij dan echt dat die paar extra genietmomentjes die jij had het verschil gaan maken op jouw gezondheid? Nee, toch?!  

Eet waar je zin in heb en geniet écht!
Wil jij gewoon optimaal genieten van jouw guilty pleasure, dan adviseren wij om tijdens het genietmomentje niet aan 20 andere dingen te denken. Eet lekker jouw gebakje of stuk chocolade en sta stil bij het moment. Op die manier geniet je echt van het moment en is je craving als sneeuw voor de zon verdwenen en zal je geen snaaimomenten hebben.

Moraal van het verhaal
Wees niet trots omdat je tegen alles ‘nee’ zegt, maar leer juist hoe je vaker, ‘ja, lekker’ kunt zeggen. Probeer geen hongergevoel te vullen met koekjes, maar neem het koekje, chippie of gebakje juist nadat je verzadigd bent. De volgorde wanneer je een genietmomentje inlast is belangrijk! Ga daarom ook nooit met een knorrende buik naar een verjaardag waar veel hapjes te vinden zijn, want zo ontstaan snaaimomenten.

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk