Hoe overleef ik de kerstmarkt

door Ruggengraat
Hoe overleef ik de kerstmarkt

De kerstmarkt, een paradijs als het op verleidingen aankomt. Van appelflappen tot oliebollen en van poffertjes tot curryworst met friet, je vindt de verleidingen in allerlei soorten en maten.

Wij krijgen veel vragen van leden over wat zij het beste kunnen doen wanneer zij naar de kerstmarkt gaan. Dit bracht ons op het idee om hier een klein artikel over te schrijven. Dankzij deze handige tips and tricks kun je een gezellige dag op de kerstmarkt hebben zonder het gevoel te hebben dat je alles maar moet laten staan. Genieten staat namelijk bovenaan! 

Oliebollen?
Ben je een fan van oliebollen? Geen probleem, want wij kennen maar weinig mensen die er niet van houden. Beloon en beloof jezelf een paar heerlijke oliebollen, maar maak strategische keuzes.

1 oliebol van 100 gram bevat zo’n 250 kcal. Het is dus niet verstandig om 4 oliebollen achter elkaar weg te werken. Wij raden daarom aan om te genieten van 1 a 2 oliebollen per dag, maar dan bijvoorbeeld wel 1 in de ochtend en 1 in de avond. Zo blijft er nog genoeg ruimte over gedurende de dag om te genieten van andere lekkernijen. 

Genieten voorkomt een eetbui 
Na het eten van 1 oliebol heb je al gauw zin in nog eentje, maar je lichaam heeft altijd een tijdje nodig om jouw hersenen het signaal te geven ‘ik zit vol’. Probeer dus niet de ene na de andere oliebol (of andere lekkernijen) naar binnen te proppen, maar kauw rustig en geniet van iedere hap. Dit zorgt ervoor dat je meer geniet én eerder vol zit. 

Het mag geen opeenstapeling worden
Als je weet dat je morgen naar de kerstmarkt gaat, bereid je dan netjes voor en laat de calorieën niet opstapelen. Neem bijvoorbeeld de dag voor dat je gaat een soepje als avondeten of een simpele en caloriearme salade. Dit geeft jou wat meer ruimte om de volgende dag iets meer te kunnen eten. Onthoud namelijk heel goed: jouw lichaam leeft niet op een 24 uursklok als het gaat om het aantal calorieën. 

De ene dag iets meer eten en de andere dag iets minder, dat is dé aanpak voor een maand met dagen waarop je extra wilt genieten van al het lekkers en toch in balans wil blijven. 

Tips and tricks
Hier vind je een aantal handige tips om een heleboel calorieën te reserveren voor bijvoorbeeld de kerstmarkt. Door de hele week je eten niet in olie te bakken maar juist in een pannetje met een antiaanbaklaag of Pamspray spaar je al een hoop calorieën. Dit is zo’n 150 a 200 kcal per keer.

Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van een banaan een mandarijn of besjes te nemen als tussendoortje. Of in plaats van een sneetje brood neem je een cracker. 

Een andere slimme manier om calorieën te besparen is door te kiezen voor mager en caloriearm beleg zoals kipfilet, smeerkaas, hüttenkäse, en simpele ‘saaie’ tussendoortjes zoals worteltjes, komkommertjes en paprika. Dit zijn misschien in de meeste gevallen niet de meest lekkere keuzes maar hey, alles voor die lekkere poffertjes met een flinke berg poedersuiker.

Ga niet met een lege maag van huis
Met trek naar de kerstmarkt gaan is vragen om problemen. Je kunt het vergelijken met boodschappen doen wanneer je trek hebt. Dan kom je ook met de lekkerste dingen thuis die niet op het lijstje stonden.

Zorg er dus voor dat je een goede en verantwoorde bodem legt wanneer je naar de kerstmarkt gaat. Dan vergrijp jij je niet zo snel aan alle lekkernijen.

Maak veel meters
Op zo’n dag ben je natuurlijk een stuk actiever dan op een gemiddelde dag. Je loopt van hot naar her en zet flink wat stappen. Dit zorgt ervoor dat je wel wat meer calorietjes verbrandt op zo’n dag, maar NIET zoveel dat alles kan en mag natuurlijk. Maaaar je kunt best wat flexibeler zijn doordat jouw verbruik een stukje hoger is. 

Moraal van het verhaal
Ga niet van huis met de gedachte ik ga vandaag HE LE MAAL niks nemen, want dan kunnen wij jou nu al vertellen dat er een eetbui op de loer ligt. Je hoeft ook helemaal niet niks te nemen, zeker niet tijdens de gezelligste tijd van het jaar. Er is niemand die dik wordt van 1, 2, 3 of 5 dagen iets meer eten dan gepland. Geniet, maar zorg ervoor dat je weet wat je eet en hoe je de ‘schade’ kunt compenseren. Alles draait om balans!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk