5 Tips om het kerstdiner te overleven!

door Ruggengraat
5 Tips om het kerstdiner te overleven!

De kerstdagen komen eraan en dat betekent een aantal dagen heerlijk genieten van gezelligheid en heel veel lekker eten. Natuurlijk moet jij hier gewoon lekker van kunnen genieten, maar voor heel veel mensen is dat nog knap lastig. 

Kerst is onlosmakelijk verbonden met genieten en dus ook met eten, maar het is zeker niet verkeerd om jouw persoonlijke doelen in het achterhoofd te houden. Om jullie daarbij te helpen hebben wij 5 tips opgesteld om het kerstdiner makkelijk te overleven. 

Even een hele kleine toevoeging: deze tips zijn gebaseerd op de doelen afvallen en strakker worden. Wanneer jij in spiermassa wil aankomen is het de bedoeling dat je meer gaat eten. Houd er dan wel rekening mee met wat je eet en zorg ervoor dat je niet alleen in vet aankomt.

Met de volgende 5 tips zet jij hele grote stappen richting een goede balans tijdens de feestdagen. Hierdoor kun jij genieten met jouw familie en vrienden en jij zorgt ervoor dat jij jouw persoonlijke doelen niet in 2 dagen verpest.

TIP 1) Houd overdag rekening met de calorieën
Met de kerstdagen eet een gemiddeld persoon ongeveer zo’n 5000 a 7000 calorieën. Nu denk je al heel snel ‘Nee joh, dat kan helemaal niet’, maar het is echt zo! Het is dus belangrijk om enigszins rekening te houden met de calorieën. Wat ga je op een dag eten? 

Tip nummer 1 luidt dan ook, houd overdag rekening met de calorieën. Bijvoorbeeld met het ontbijt en lunch kun jij kiezen voor lichte maaltijden waardoor jij heel veel calorieën bespaart. Een normaal kerstontbijt bevat zo’n 1000 kcal, maar jij kunt er ook voor kiezen om te beginnen met kwark, vers fruit en wat crackers met mager beleg. Hierdoor bespaar je al ruim 700 kcal. 

Hetzelfde geldt voor de lunch. Maak een bewuste keuze door bijvoorbeeld een salade te maken. Zo kun je gemakkelijk 1500 kcal besparen en goed genieten van het avondeten!

TIP 2) Doe een workout in de ochtend
‘‘Maar dat kan toch helemaal niet? De sportschool is dicht tijdens Kerst.’’ Dat klopt, de meeste sportscholen zijn dicht, maar dat betekent niet dat jij geen work-out kan doen. Wij adviseren daarom ook altijd om een actieve work-out te doen in de ochtend met jouw eigen lichaamsgewicht. Deze kan jij eenvoudig thuis doen, het kost je slechts 20 minuten maar het is wel erg effectief. Met de actieve home work-outs moet de nadruk liggen op een hoge intensiteit. Dus focus niet op 3 x 15 herhalingen maar probeer bijvoorbeeld juist zo vaak mogelijk te squatten in 1 minuut. Hierdoor creëer jij veel verzuring in de spieren wat voor hetzelfde effect kan zorgen bij een progressieve overbelasting. 

TIP 3) Veel groente & vlees!
Oke, jij hebt jouw work-out gedaan en jij hebt overdag rekening gehouden met de calorieën. Jij bent super goed op weg om de kerstdagen te overleven. Maar nu komt het kerstdiner. Hoe ga jij dat doen? Naast alle voorafjes en heerlijke gerechten kan jij tijdens het kerstdiner ook rekening houden met bewuste keuzes. In plaats van 5 stukjes stokbrood met kruidenboter kun jij ervoor kiezen om er 2 te nemen met een portie groente. 

Probeer niet te veel koolhydraten te eten maar neem vooral vis of vlees. Eiwitten verzadigen veel beter dan koolhydraten. Dus hoe meer eiwitten jij eet, hoe meer jij een vol gevoel krijgt. Neem een extra stukje vlees of vis, schep daarna lekker veel groentes op en als laatste kun jij ook een vorm van koolhydraten nemen. Dit kunnen aardappeltjes zijn, stokbrood met kruidenboter etc. 

Houd er ook rekening mee dat sausjes erg veel calorieën bevatten. Neem er daarom niet te veel van.

TIP 4) Drink voldoende water
Heb jij wel eens bijgehouden hoeveel water jij drinkt op een dag? Voldoende water drinken wordt erg onderschat maar het is wel heel belangrijk! Daarom adviseren wij ook altijd om 2 a 3 liter water te drinken per dag. Door genoeg water te drinken heb jij constant een vol en verzadigd gevoel, want water is ook volume. Maar het belangrijkste is dat jij de cravings (verlangen) naar meer eten tegenhoudt.  

Daarnaast is het heel verstandig om geen calorieën te drinken. Kies daarom altijd voor Cola zero of andere zero varianten. Dit scheelt ook een hoop.

TIP 5) Kies jouw drankjes zorgvuldig uit
Tijdens de feestdagen zal jij natuurlijk ook wel een glaasje wijn of een biertje willen drinken en dat moet gewoon kunnen. Probeer dit wel een beetje binnen de perken te houden. Zorg ervoor dat het geen flessen wijn of kratje bier wordt. Daarnaast kan jij er ook voor kiezen om een vodka spa rood te nemen of een vodka met Cola zero. Een vodkaatje bevat veel minder calorieën dan een wijntje of een biertje. Maak slimme keuzes betreft alcohol en kies bijvoorbeeld voor 3 wijntjes en 1 glas sterke drank met een zero frisdrank. 

Extra tip: Geniet en ontspan tijdens het kerstdiner! Denk niet te veel na en pak het na de feestdagen direct weer op. Dan komt het vast en zeker goed. Fijne feestdagen.

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk