Onderhand weten jullie dat wij bij Ruggengraat graag de focus leggen op balans en flexibiliteit. Maar wat moet jij doen om een gezonde balans te vinden binnen jouw voedingspatroon? Wij merken dat veel mensen het heel erg lastig vinden om een ‘eigen’ balans te creëren en daardoor wordt het al snel een opeenstapeling van allerlei lekkers en leuks. Niks mis mee als dit één dag gebeurt, maar vaak is dit niet het geval. Denk aan liefde, werk, school, voeding, slapen en genieten. Van alles te veel zorgt ervoor dat jij uit balans raakt en dus jezelf voorbij loopt.
Als jij te veel werkt -> kan dat resulteren in een burn out
Als jij te veel eet -> kan dat ervoor zorgen dat jij aankomt
Ga zo maar door. Balans is dus heel belangrijk in het leven. Vandaag gaan wij het hebben over balans in voeding.
Heel vaak merken wij dat ‘balans creëren’ een beetje fout wordt opgevat.
Ben jij klaar om te werken aan jouw balans? Lees dan verder.
Wat houdt balans nou in?
Balans houdt in dat jij jouw lichaam voor 80% voedt met gezonde voedingsstoffen zodat jouw lichaam optimaal kan functioneren. De overige 20% is voor het stukje genieten. Oke, even een klein rekensommetje. Stel dat jij 2000 kcal per dag mag eten.
2000 * 0,8 = 1600 kcal
2000 * 0,2 = 400 kcal
Dit betekent dat jij jouw lichaam moet voeden met 1600 kcal aan gezonde voedingsstoffen en daarbij blijft er 400 kcal over voor jou om te genieten.
Dit houdt in dat je elke avond een stukje chocola, een koekje, chipjes of een paar wijntjes kan nemen. Dit wordt nog te vaak anders geïnterpreteerd waardoor het opeenstapeling van calorieën wordt.
Een opeenstapeling van!
Het is niet moeilijk om heel veel te eten, echt niet. Neem 2 donuts en je zit op 500 kcal. Hoppa, je zit gelijk boven de 20%. Neem ook nog eens een koekje of chocolaatje in de avond en het is een opeenstapeling van calorieën.
Laten wij het weekend als voorbeeld nemen, want dat is meestal een heel groot struikelblok voor heel veel mensen. Doordeweeks heb je een hele mooie en duidelijke structuur en daardoor kun jij je makkelijk vasthouden aan je voedingsschema. In het weekend is dat toch even anders. Je hebt vaak veel meer vrijheid en de verleidingen liggen nog makkelijker voor het oprapen. Stel dat je vanaf je ontbijt gelijk al begint met een onbewuste keuze dan zal dit leiden tot een opeenstapeling van onbewuste keuzes en komt al veel te snel de ‘ik heb het al verpest’ gedachte opspelen.
Ontbijt: Een croissant met jam
Lunch neem je buiten de deur
Middagsnack neem je een koekje of chocolaatje
Avondeten neem je iets lekkers zoals patat of pizza
In de avond wil je nog een kaasplankje of chipjes, nootjes of een wijntje.
Herkenbaar he?
Zie je wat er gebeurt. Je zaterdag is gelijk een opeenstapeling van onbewuste keuzes en een opeenstapeling van calorieën. Het gevolg hiervan is dat je het harde werken van maandag tot vrijdag wordt verpest.
Dat is super zonde! Lees hier ook even ons artikel over hoe het weekend je resultaat kan verpesten. Dit kan jou ook helpen om een goede structuur aan te houden in het weekend.
Maar wat moet je dan doen?
Één goede week gaat niet leiden tot het gewenste resultaat, je moet het gewoon echt een paar maanden volhouden.
Stel jezelf ook eens de vraag, wat is nou 3 maanden vergeleken met de rest van je leven?
Dat is niks toch? Even 3 maanden keihard werken zodat je de rest van je leven kan genieten met de juiste balans.
Maak afspraken met jezelf!
Door afspraken met jezelf te maken bouw je al een lichte structuur in het weekend. Een voorbeeld, in het weekend mag ik 1 of 2 onbewuste keuzes maken. Je moet dan al gaan nadenken over welke keuzes je gaat maken. Kies je voor het avondeten, de lunch of wanneer je in de avond wat gaat drinken?
Hierdoor zorg jij ervoor dat het geen opeenstapeling van wordt.
Balans houdt in dat je geniet, maar dat je ook in de gaten hebt wat voor keuzes je maakt. Zodra je op een dag meer dan 2 onbewuste keuzes maakt dan gaat het niet de goede kant op.