De afgelopen jaren lijkt het steeds meer een hype geworden, glutenvrij eten. De ene glutenvrije recept volgt de andere en in de supermarkten kom je volop glutenvrije producten tegen. Maar zijn gluten nou de grootste boosdoeners voor het lichaam?
De één krijgt er super veel last van terwijl anderen zonder zorgen gluten bevattende producten kan eten zonder er ook maar een klein beetje last van te hebben.
In het volgende artikel gaan wij deze hype even onder de loep nemen want stel nou dat je wel een glutenintolerantie hebt wat moet je doen? Maar stel jezelf ook de andere vraag stel dat jij geen last hebt van gluten maar soms heb je wel een opgezette buik hoe komt dit?
Wij leggen het je graag uit.
Wat zijn gluten eigenlijk?
Gluten zijn een bestanddeel van een specifiek product die door je lichaam op een bepaalde manier verteerd worden. Het is een verzamelnaam voor de eiwitten die te vinden zijn in tarwe, gerst en rogge ook wel granen genoemd. Nu zijn er natuurlijk duizenden producten die met granen worden gemaakt dus je vindt daarom in heel veel producten gluten.
Enkele voorbeelden zijn volkoren brood, pasta, crackers, muesli’s, ontbijtgranen maar ook in veel verschillende sausjes zoals soya saus of verdikkingsmiddelen in bijvoorbeeld soepjes. Dus als jij glutenvrij door het leven wil gaan, dan kunnen wij jou één ding beloven, heel heel heel veel labels lezen. Alsof het letten op calorieën nog niet genoeg was hoor ik je al denken!
Is dit nodig, glutenvrij eten?
Het simpele antwoord voor 90 % van de populatie… NEEE. Begrijp ons niet verkeerd hoor, Sommige mensen kunnen heel veel pijn en super heftige reacties vertonen wanneer zij gluten eten. Dan raden wij onze leden ook altijd aan om even een bezoekje bij de dokter in te plannen om zich te laten testen op de ziekte coeliakie. Dit is namelijk echt een aandoening aan de darmen waar gluten door het lichaam verteerd horen te worden. Mensen met coeliakie zijn dus een speciaal geval en moeten gluten zoveel mogelijk vermijden.
Zwanger na een Mcdonald’s bezoek?
Het verschil tussen last hebben omdat je iets lang niet hebt gegeten en pijn omdat je een ziekte hebt. Zijn twee totaal verschillende dingen die heel veel mensen met elkaar verwarren. Het lichaam is namelijk een super mooi ‘iets’ dat zich aanpast aan jouw gewoontes en verschillende patronen. Ditzelfde geldt ook voor ons verteringsstelsel als het in 1 keer veel van 1 soort product moet verteren dan raakt het van slag. Dit heeft niet zoveel te maken met ergens intolerant voor zijn of allergisch voor iets zijn. Dit heeft meer te maken met een oorzaak en gevolg.
Als jij niet gewend om veel zout binnen te krijgen door voeding bijvoorbeeld dan zal je een flink opgezette buik hebben na het eten van veel hartig voedsel. Hetzelfde geldt voor vetten. Wanneer jouw voedingspatroon relatief laag is in vetten dan lijk je bij een maaltijd die super hoog is in vetten haast zwanger. Geef maar toe we kennen hem allemaal die opgezette buik na een lekker XL menu bij de McDonald’s.
Toch wel last van je buik?
Ondanks dat je geen coeliakie hebt kun je zeker de weten nog last van je buik krijgen door het eten van gluten, dit kan te maken hebben met tig redenen soms en heeft meestal niet eens met de gluten zelf te maken maar meer met een aandoening aan jouw darmen.
Zo bestaan er bijvoorbeeld gevallen waarbij voeding niet goed genoeg wordt verteerde waardoor er grotere moleculen (deeltjes van jouw voeding) in je bloedbaan terecht komen. Dit kan zorgen voor een aanvallende reactie van jouw immuunsysteem. Wat weer kan zorgen voor pijn, diarree, constipatie en ga zo maar door.
Dus wat moet jij weten?
Heb jij super super super veel pijn bij het eten van een product met veel gluten? Probeer dan een alternatief te vinden of juist het product in minder grote hoeveelheden te gebruiken. Eet bijvoorbeeld 1 snee brood tegelijk in plaats van 4 sneetjes. Hetzelfde geldt voor pasta, havermout en andere graanproducten.
Hoog in koolhydraten maar wel glutenvrij
Ben jij een fanatieke sporten dan hebben wij een aantal mooie koolhydraatrijke opties hieronder die van nature geen gluten bevatten denk hierbij aan aardappelen, fruit, melk, peulvruchten, rijst (witte, bruine en zilvervliesrijst), mais, maismeel (polenta), boekweit, quinoa en tapiocameel. Geen excuus dus om niet te kunnen knallen in de sportschool of andere sport!
Moraal van het verhaal
Luister naar jouw lichaam, doet het pijn probeer het dan te minderen. Doet het daarna nog steeds pijn? Probeer dan een alternatief te vinden, je hebt tegenwoordig bijna van elk product een glutenvrije variant!
Denk aan glutenvrij brood, havermout, pasta, pannenkoeken mix en zelfs glutenvrije pizzabodems dus keuze zat. Bestempel niet meteen een product als dodelijk voor jou, terwijl er slecht een kleine irritatie is.
Als je echt allergisch bent voor een bepaald product dan schreeuwt jouw lichaam dit zeker uit. Je kunt uitslag krijgen of zelfs ademhalingsproblemen. Verder weten wij dat gluten bevattende producten veel koolhydraten bevatten, dus ben jij iemand die super super actief is en dan bedoelen wij niet dat je twee tot drie keer in de sportschool te vinden ben maar iemand die echt dagelijks veel van zijn lichaam vraagt. Zorg dat je voldoende koolhydraten binnen krijgt uit andere koolhydraatrijke producten die geen gluten bevatten zoals genoemd in de lijst hierboven