Effectief thuis trainen? Dit heb je nodig!

door Ruggengraat
Effectief thuis trainen? Dit heb je nodig!

Druk, druk, druk, je kent het wel, iedereen is tegenwoordig super druk. Ondanks ons drukke bestaan willen we ook nog eens fit, sterk en sexy zijn. 

Wij horen het zo vaak, ‘’ik heb geen tijd om naar de sportschool te gaan, maar ik wil wel graag sporten’’. Thuis trainen is dan een mooi alternatief. Maar hoe kun jij je uurtje thuis trainen nou optimaliseren met minimale investeringen. Met de volgende 8 essentials kun je effectief thuis trainen en heb je GEEN sportschool nodig 🙂

Essential nr. 1 – Kettlebell
De kettlebell is één van de meest functionele essentials om alle spieren in het lichaam aan het werk te krijgen. Oefeningen zoals de kettlebell swing, kettlebell squat en kettlebell deadlift zijn allemaal oefeningen die been, bill, schouder, arm en rugspieren effectief belasten. Een mooi voordeel hiervan is dat je gedwongen wordt om meerdere spiergroepen met elkaar samen te laten werken. Dit noemt met functioneel trainen. Probeer wel je grenzen te verleggen en niet altijd de lichtste kettlebell te gebruiken. 

Essential nr. 2 – Barbell/halter + gewichten
Met een stang en losse gewichten kun je ook vrijwel iedere spier in het lichaam trainen. Hierbij moet je natuurlijk wel weten hoe je de oefeningen goed uitvoert. Met een stang kun je veel verschillende circuittrainingen doen waarbij je afwisselt tussen verschillende oefeningen. Op die manier belast je verschillende spiergroepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de stiff leg barbell deadlift samen met de barbell overhead press. Voer deze oefeningen achter elkaar uit en je hebt een full body workout met minimale middelen. 

Essential nr. 3 – Step up bankje
Een bankje, nee niet een bankje om op te zitten maar om allerlei oefeningen mee te doen. Denk hierbij aan step ups, boxjumps en tricep dips. In combinatie met gewichten kun je ook specifieke spiergroepen trainen met de oefeningen: hip thrust, dumbbell bench press en de seated dumbbell side raises voor de zijkanten van de schouderspieren. In de tijd tussen de oefeningen kun je mooi op het bankje zitten om lekker uit te rusten 🙂

Essential nr. 4 – Dumbbell set
Met een dumbbell set kun je een heleboel oefeningen doen. Van isolatie oefeningen tot aan compound oefeningen waarbij je het hele lichaam aan het werk zet! De betere oefeningen die je met een dumbbell kunt doen zijn bijvoorbeeld goblet squats, dumbbell lunges en dumbbell split squats. Door de dumbbells gewoon in je arm te houden en je lichaam te bewegen ben je een stuk effectiever bezig als je het vergelijkt met eigen lichaamsgewicht. 

Essential nr. 5 – Weerstandselastiek
Een andere top essential die wat ons betreft ook zeker niet mag ontbreken is een weerstandselastiek. Hoe strakker je het elastiek gespannen houdt, hoe uitdagender de oefeningen wordt. Daarnaast is een weerstandselastiek ook heel handig om rek, strek en mobiliteit oefeningen uit te voeren. Zeker wanneer je een kantoorbaan hebt en van jezelf niet heel flexibel bent, is het handig om elke dag even aan je mobiliteit te werken. 

Essential nr. 6 – TRX
Een TRX klinkt als een erg complex apparaat, maar eigenlijk is het gewoon een touw met 2 handvatten. Bind het touw aan een haak ergens in de hoek van de kamer en je hebt een mooi setje waar je jouw hele lichaam mee kunt trainen. Door je lichaamshoek te vergroten of te verkleinen kun je de intensiteit van de oefening afstemmen op jouw niveau. Met een TRX kun je ook weer het hele lichaam trainen. Denk hierbij aan TRX Pull ups, TRX Push ups, TRX Rows, TRX lunges en jump squats. Je zult er geen boomstammen van beenspieren mee bouwen, maar hé we moeten allemaal ergens beginnen! 

Essential nr. 7 – Yogamat
De Yogamat, wie kent hem niet? Tijdens het buikspierkwartier moet je natuurlijk wel een beetje comfortabel kunnen liggen. Wij vinden dat de Yogamat zeker niet mag ontbreken in jouw home workout set. Wij merken dat steeds meer mensen thuis ook oefeningen doen en de Yogamat is één van de eerste essentials die mensen aanschaffen. 

Essential nr. 8 – Pull up stang
De pull up, voor heel veel mensen één van de zwaarste oefeningen voor de rugspieren. Heel veel mensen hebben moeite met deze oefening en dit komt doordat zij de kracht vooral uit hun armen proberen te halen terwijl de rug juist het werk moet doen. Met een weerstandselastiek kun je de pull up goed oefenen doordat de weerstandselastiek het een stuk minder zwaar maakt. Wanneer jij 8 tot 15 pull ups kunt zul je merken dat jouw houding en postuur er flink op vooruit gaan.

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk