Gaat het alleen om de calorieën?

door Ruggengraat
Gaat het alleen om de calorieën?

De afgelopen weken hebben wij enorm veel vergelijkingen op onze Facebook pagina geplaatst. Wij hebben gemerkt dat heel veel leden maar ook niet leden dit enorm interessant vinden en dat dit zorgt voor bewustwording.

Wij vinden bewustwording misschien wel één van de belangrijkste dingen, omdat wij zien dat het daar vaak fout gaat.

In het volgende artikel willen wij het hebben over bewustwording en calorieën. 

Bewustwording!
Je herkent het vast wel bij jezelf of bij een vriend, vriendin, kennis, vader of moeder.

‘Ik eet al gezond maar ik val niet af.’

Hoe komt het nou dat die persoon dan niet afvalt. Het antwoord is simpel: calorieën!

Gezond eten is NOOIT een indicator dat je ook goed eet om af te vallen. Met gezond eten kun je ook makkelijk 3000 kcal. binnen krijgen en daardoor kom je ook gewoon aan!

Of te wel je bent gewoon niet bewust van hoeveel kcal. je nou werkelijk binnenkrijgt! Dit is zonde want doordat je deze bewustwording niet hebt, belemmer jij jezelf alleen maar. 

Zodra je wil afvallen adviseren wij om te beginnen bij het stukje bewustwording. Wees eerlijk tegen jezelf, ook als je in het weekend croissantjes, frietjes, pizza en 10 wijn of biertjes neemt. Zoek voor jezelf even op hoeveel kcal. 1 wijntje bevat en dan kom je er al heel gauw achter waar het fout gaat. 

Draait het dan alleen om de calorieën?
JA en NEE! 

Wil je afvallen? -> Ja, dan draait het om de kcal. Heel simpel gezegd, als je 1600 kcal nodig hebt om af te vallen en je eet deze 1600 kcal. bij de McDonalds dan zal je afvallen mits je dit langer dan een week weet vol te houden. Je moet niet verwachten dat het na 1 dag al gebeurt. Natuurlijk is dit niet de meest verantwoorde manier, maar het lukt je wel.

Dus de conclusie is heel erg simpel. Wil je afvallen dan draait het volledig om CALORIEËN! 

Eet je minder dan dat je nodig hebt, dan ga je resultaat zien.

Eet je 5 dagen minder dan dat je nodig hebt en in het weekend ga je los, dan zal je weinig tot geen resultaat zien.

Wil je hier meer over weten? Lees dan even hoe het weekend jouw resultaat kan verpesten.

Waarom zeiden jullie dan NEE?
Tuurlijk draait het om de calorieën als je wil afvallen, maar dat is niet het enige waar je op moet letten. Wij gaven net al een gek voorbeeld over de McDonalds. Afvallen is leuk en aardig maar je wil ook een vitaal en gezond lichaam. 

Een gezond en vitaal lichaam krijg je alleen wanneer jij jouw lichaam voedt met goede voedingsstoffen. 

Denk hierbij aan vitamines en mineralen uit fruit en groentes. Ja sorry, naast dat je bij Ruggengraat chocola en Oreo koekjes mag eten moet je ook je groente nemen. Dat is balans!

Daarnaast moet je ook genoeg eiwitten eten. Eiwitten verzadigen, maar je hebt ze ook nodig om te herstellen van je trainingen. Anders is al het harde werken voor ‘niks’ geweest en dat is ook weer zonde.

Vezels zijn ook heel belangrijk. Je moet genoeg vezels eten maar of je dit nou haalt uit brood, crackers, groente of een koekje die veel vezels bevat, dat maakt echt geen donder uit.

BALANS, balans, balans! 
Balans is het belangrijkste wat er is. Want zodra jij een voedingsschema voorgeschoteld krijgt waarbij je alleen maar gezonde producten moet eten, dan ga je dit maar 2 weken volhouden. Het heeft geen zin om al het lekkere eten te vermijden want dat ga je never nooit niet de rest van je leven volhouden. 

Het heeft echt geen zin om 100 gram vezels te eten of 250 gram eiwitten. Dat is absurd veel en dat hoeft niet. Zodra je de minimale hoeveelheden binnenkrijgt zit je goed en dan kan je in de avond genieten van een ijsje of chocolaatje.

De discussies op Facebook.
Laatst was er ook een discussie op onze Facebook pagina over Wasa crackers en Rijstwafels. De Wasa crackers zijn volgens een aantal diëtisten de ‘beste’ keuze omdat de crackers meer vezels bevatten dan de rijstwafels. Dit is precies waar het volgens ons vaak misgaat. We letten te snel op kleine details. Daardoor zijn ook zoveel leden verward en weten ze niet wat ze nou moeten nemen.

Het antwoord is heel simpel! Je kiest voor hetgeen waar jij zin in hebt. 

En de vezels dan?

Als je over de hele dag gezien genoeg vezels binnenkrijgt, dan zit je goed. Neem je de Wasa crackers dan helpt dit jou gelijk om een flinke portie vezels binnen te krijgen.

Neem je de rijstwafels dan kun je er altijd nog voor zorgen om via andere producten voldoende vezels binnen te krijgen. 

Denk hierbij aan fruit, groente, brood, aardappelen, havermout, ontbijtkoek, ontbijtgranen. 

Maak je dus niet te snel druk, als je gevarieerd eet dan krijg je genoeg vezels binnen. Het draait hier echt om jouw specifieke voorkeur.

Let niet op de details maar kijk naar het grote plaatje.

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk