Eetbuien, wat zijn het nou?!

door Ruggengraat
Eetbuien, wat zijn het nou?!

Dit is nogal een gevoelig onderwerp en wij hebben heel lang getwijfeld om hier een stukje over te schrijven. Veel mensen, en vaak vrouwen/meiden, kampen met eetbuien en het wordt al heel snel gerelateerd aan een eetstoornis. Maar is dit ook altijd zo? Of is het een kwestie van de juiste balans aanleren?

Twee werelden  
Voordat wij op de details ingaan, willen wij het eerst over het volgende hebben. Onze huidige maatschappij maakt het ons niet echt makkelijk. Tegenwoordig worden wij gebombardeerd met marketinguitingen over verschillende voedingsproducten. Soms is het net zo alsof wij leven in een super-gezonde wereld met de healthy food festivals, vegan recepten boeken, glutenvrije producten, lactosevrije producten en ga zo maar door. Iedereen heeft wel een mening over gezonde voeding. 

Maar natuurlijk hebben wij ook die andere wereld nog. De wereld van de lekkere en ‘ongezonde’ producten. Deze worden namelijk ook volop gepromoot en dat maakt het des te moeilijker. De nieuwste M&M’s, de nieuwe Mc Chicken Big Mac en de nieuwste McFlurry staan op ieder bushokje. 

Tsja, hoe de f*ck ga je hiermee om dan? Wij begrijpen dat dit heel lastig is.

Trek niet te snel conclusies
De marketing over wat goed en slecht is, is nog niet eens het ergste. De maatschappij en de gedachte van de menigte waardoor wij al heel snel in hokjes worden geplaatst is onze grootste valkuil. Het lijkt wel alsof er binnen één minuut een naam gegeven moet worden aan een bepaalde situatie. ‘Oh je hebt een eetbui, dat zal vast gerelateerd zijn aan een eetstoornis’. 

Begrijp ons niet verkeerd, want er zullen veel mensen zijn die een slechte relatie met voeding hebben, MAAR zodra jij een paar keer uit de bocht vliegt en meer eet dan normaal, betekent dit absoluut NIET dat jij automatisch een eetstoornis hebt! 

Jullie zullen wel gek worden van ons, maar ook dit heeft vaak te maken met het vinden van de juiste balans. Jahaaaa Ruggengraat, nu weten wij het wel.. Wij kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk de juiste balans is. 

Veel mensen gaan een x aantal weken diëten, maar wanneer het dieet erop zit en zij mogen weer is een stuk chocola eten, dan is dat zo intens lekker dat het niet bij één stukje blijft. Die hele reep wordt naar binnen geknald en daar blijft het niet bij. Vervolgens wordt er te snel de conclusie getrokken dat jij last hebt van eetbuien en dus ook een eetstoornis. 

Dit is te kort door de bocht en daardoor mis jij het grotere plaatje. Laat je niet te snel dingen wijsmaken en schakel bij twijfel de hulp in van een expert. 

Genoeg over onze visie en het stukje balans, want zoals wij al eerder benadrukte, er zijn genoeg mensen die met BED te kampen hebben. BED?

Binge Eating Disorder (BED)
Dat is de officiële benaming van de eetstoornis van eetbuien. Je eet heel veel in een korte tijd. Je hebt het gevoel dat je de eetbui niet onder controle hebt en na afloop voel je je schuldig. Meestal komt een eetbui op na het ervaren van een negatieve emotie. 

Heel veel meiden denken dat zij kampen met deze eetstoornis na een aantal eetbuien gehad te hebben. Deze gedachte komt al snel naar boven wanneer jij bezig bent met afvallen. Dit is ook helemaal niet gek, maar denk even aan het volgende: 

Zoals eerder beschreven wordt een eetbui vaak getypeerd als heel veel eten in een korte periode. Maar een voetballer die na een wedstrijd een broodje hamburger, patat oorlog, frikandel speciaal en 20 bier naar binnen werkt, doet dit ook in een hele korte periode. Hoor je hem over een eetstoornis? 

Het gaat vooral om het stukje mindset. Die voetballer vindt het wel prima, maar het meisje dat heel strikt bezig is om af te vallen heeft er heel veel moeite mee. Nou is dit een heel extreem voorbeeld, maar in de praktijk gaat het echt zo. Door alle succesverhalen van allerlei rolmodellen op Instagram en Facebook denkt het meisje dat zij alles heeft verpest na een eetbui. 

Wat wij willen benadrukken is dat jij je niet te snel moet laten gek maken door wat de maatschappij, voedselindustrie en alle rolmodellen op social media zeggen en vinden. Geniet van jouw leven en probeer daarin de juiste balans te vinden. 

Een super handige tip is de 80-20 regel die jij hiervoor kan gebruiken. Probeer voor jezelf een mooie balans te creëren tussen 80% gezonde voeding en 20% lekkere producten.

PS. Er zullen natuurlijk ook heel veel meiden zijn die met een echte eetstoornis kampen waarbij negatieve emoties en hun gedrag invloed hebben op hun dagelijkse leven. Dit zijn extreme gevallen waarbij meer hulp nodig is dan alleen maar een balans in voeding en genieten vinden. Meestal zit hier veel meer achter dan het voedingsaspect!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk