Buiten de deur eten en resultaat behalen

door Ruggengraat
buiten de deur eten

Dagelijks krijgen we de vraag of het nog wel mogelijk is om eens per week buiten de deur te eten en dan ook een mooi resultaat te behalen. Het antwoord is JA!

De hele week ben je goed bezig met het volgen van je voedingsschema. De structuur doordeweeks helpt ook mee aangezien je aan het werk bent of naar school gaat. Voor je het weet is het weekend en heb je eindelijk de tijd om te genieten van allerlei sociale gelegenheden.

Met vrienden, vriendinnen of je partner besluit je om lekker buiten de deur te lunchen en te genieten van een drankje. Toch denk je bij jezelf dat het beter is om een cola zero te bestellen en eigenlijk wil je de bitterballen ook laten staan.

Toch is dit niet nodig!

Je kan gewoon genieten van sociale gelegenheden met een hapje en een drankje. Als je aan het begin van de week al weet dat je in het weekend een etentje buiten de deur hebt, dan is er nog zat tijd om ervoor te zorgen dat je hiervan kan genieten ZONDER dat dit ten koste gaat van jouw resultaat.

Hoe gaan we dit aanpakken?
Een bitterbal bijvoorbeeld bevat ongeveer 80 calorieën. Daar neem je natuurlijk ook een drankje bij. Een biertje bevat ongeveer 150 calorieën en een wijntje 180 calorieën.

Als je dit weet dan wordt het opeens een stuk makkelijker om hier rekening mee te houden.

3 bitterballen = 240 kcal
2 wijntjes = 360 kcal
Totaal: 600 calorieën

Nou, om 600 kcal te verwerken in je voedingsschema is niet zo heel erg moeilijk. Als je zin hebt om buiten de deur te eten dan kan dat gewoon MITS je hier rekening mee houdt.

Begin de dag dus niet met 2 croissantjes, maar denk aan bewuste keuzes zoals yoghurt met frambozen en aardbeien. Of voeg je ontbijt en lunch samen, het is toch weekend. Doe lekker rustig aan, slaap uit en neem je ontbijt pas rond een uur of 11.

Als lunch neem je vervolgens waar je op dat moment zin in hebt: een lekker broodje met mager beleg of een heerlijke salade etc. Maar dit zijn allemaal bewuste keuzes zodat je straks wat drankjes en bitterballen kan nemen.

Bewust zijn van je acties is de sleutel tot balans!

Wanneer gaat het fout?
Ja, dit is een hele goede vraag. Het gaat fout als het een opeenstapeling van wordt. Stel je wordt wakker en je neemt als ontbijt 2 croissantjes met jam en 2 afbakbroodjes, vervolgens neem je als lunch 2 sneetjes brood met iets lekkers EN je gaat ook nog eens los als je buiten de deur gaat eten.

Even een rekensom:
2 croissantjes met een afbakbroodje en wat beleg (700 kcal)
2 sneetjes brood met 1 plak kaas (250 kcal)
5 wijntjes (900 kcal)
6 bitterballen (480 kcal)
Totaal: 2330 kcal.

En dan is het pas 4 a 5 uur. Daarna moet je nog avondeten en wil je eventueel een kleine avondsnack.

Even voor jouw bewustwording, een ontbijt dat bestaat uit magere yoghurt met fruit is ongeveer 150 kcal. Dat is al een gigantisch verschil met het ontbijt hierboven!

Maar ik eet echt niet veel hoor!
Zodra je niet bewust bent zal je altijd zeggen: ‘Maar ik eet echt niet veel hoor en toch komt er elke week gewicht bij.’ Dat komt echt doordat je niet bewust bent van wat je eet.

Je hebt twee keuzes:

Je kan heel veel eten waarbij je continu trek hebt, want je eet voedsel wat je niet verzadigd.

OF

Je kan genoeg eten waarbij je GEEN trek hebt, want je eet voedsel wat je wel verzadigd.

Als je het weekend zoals hierboven beschreven staat aanpakt dan gaat het fout. Je hebt voor 4 uur al 2300 kcal naar binnen gewerkt, maar je hebt niet het idee dat je heel veel gegeten hebt. Uiteindelijk draait het in deze situatie om het aantal kcal.

Wees bewust van wat je in je mond stopt en hou er rekening mee als je buiten de deur wil eten!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk