5 Tips om op gewicht te blijven

door Ruggengraat

Vraag jezelf eens af:

Is het jou ooit gelukt om de gewenste kilo’s kwijt te raken?

Ja?

Super goed! Maar zitten die kilo’s er nu ook weer aan?

Ja?

Kijk, daar gaan we! Dat is nou het grootste probleem, want hoe behoud je in hemelsnaam het resultaat? Op gewicht blijven is namelijk veel lastiger dan dat je denkt!  
Het is namelijk echt niet zo heel moeilijk om af te vallen. Even een paar weken minder calorieën binnenkrijgen dan dat jouw lichaam nodig heeft en je valt af. 

Waardoor komen mensen weer aan?
De meeste mensen komen super snel weer aan doordat zij een verkeerde aanpak hanteren tijdens hun dieet. Wil jij de grootste valkuilen tijdens het diëten voor zijn en jezelf een blijvend resultaat bezorgen? Je ziet dan direct wat je vooral NIET moet doen.

Weeg jezelf dagelijks
Wij horen je al denken: ‘Ja daaaag, dan word ik helemaal gek.’ Maar nee, dit hoeft niet altijd zo te zijn. Voor veel mensen helpt het om een stok achter de deur te hebben en jezelf wegen kan een hulpmiddel zijn. Op die manier dwing jij jezelf om het gewicht onder controle te houden. Je wordt pas gek van jezelf en de weegschaal als je verwacht dat het gewicht op de weegschaal elke dag omlaag gaat. 

Accepteer op voorhand al dat er een schommelingen in het gewicht zal zijn. Dit is namelijk heel erg normaal! De ene dag drink je namelijk meer dan de andere dag en het kan voorkomen dat je in het weekend bijvoorbeeld meer zout binnen krijgt dan doordeweeks. Het dagelijks wegen in de ochtend is dus puur een hulpmiddel om jezelf eraan te herinneren dat je op jouw voeding moet letten en zoveel mogelijk bewuste keuzes moet maken. 

Je lichaam wil drinken, niet eten!
Water, water en nog eens water. Wist je dat jouw lichaam een hongersignaal afgeeft wanneer jij dorst hebt. En wist jij dat wanneer jij dan gaat eten in plaats van drinken, het hongergevoel nog steeds niet afneemt. Wij snappen dat je dan denkt: ‘Jeetje, waarom behoor ik toch tot #TeamAlwaysHungry?’ Maar dit is niet de juiste gedachte omdat je lichaam eigenlijk gewoon om water vraagt. Dus zorg ervoor dat je bij trek altijd eerst even een glas water pakt! Heb je nog steeds trek? Neem dan nog een glas. Blijft het gevoel? Dan kun je gerust iets te eten pakken. Neem dan bijvoorbeeld een stuk fruit. Op die manier blijf je bewust bezig!

Slaap als een baby!
Wist je dat een goede nachtrust ervoor zorgt dat jouw batterij oplaadt? Wanneer jij slaapt herstelt alles en rust jouw lichaam uit. Wat denk je dat er gebeurt wanneer jouw energie/batterij niet goed opgeladen is na een nachtje schaapjes tellen? Jouw lichaam wil de hele dag door energie hebben en gaat bedelen om suikers. Wanneer jij moe bent geef je eerder toe aan suikers en dat wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er dus voor dat je een goede nachtrust pakt! 

Stress maakt dik!
Stressss. Wist jij dat jouw stressniveau bepalend is voor jouw resultaat? Hoe meer stress jij ervaart, hoe lastiger het is om je gewicht onder controle te houden. Impulsief snacken bijvoorbeeld is echt iets wat voortkomt uit een stressreactie. Probeer dus manieren te vinden om te ontspannen en deze consistent in jouw weekritme terug te laten komen. Yoga, sporten, mediteren en muziek luisteren zijn hele handige tools die jou kunnen helpen bij het verlagen van jouw stressniveau!

Oh, en wist je dat een chronische verhoging in je stresshormoon cortisol ervoor zorgt dat er meer vet wordt opgeslagen rondom je buik?

Eet gewoon je groente!
EET JE GROENTE, wij blijven het zeggen. Dit is misschien wel één van de beste manieren om jouw porties enigszins onder controle te krijgen. Want ja, pasta met oma’s gehaktballen vult toch minder dan een bord vol met groenten. Dus zorg ervoor dat je bij jouw maaltijden altijd een flinke portie groente verwerkt. Daardoor houd je de maaltijden ook relatief laag in calorieën en zorg je voor meer volume.  

Eet met je hoofd en niet met je ogen
Koop wat jouw lichaam voedt en niet alleen waar je zin in hebt. Stel dat je honger hebt, kies dan voor een verzadigende maaltijd die goed in balans is wat betreft eiwitten, vetten en een portie koolhydraten. Denk hierbij natuurlijk ook aan de Ruggengraat balansregel! Gun jezelf iets lekkers, maar zorg er ook voor dat je goed verzadigd raakt van een maaltijd of snack! 

Moraal van het verhaal
Een dieet is een prachtige manier om snel kilo’s kwijt te raken, maar voor 99% van de mensen werkt dit maar tijdelijk. Vrijwel iedereen krijgt te maken met een terugval en juist dat wil je voorkomen! 

Ga voor duurzaam resultaat en investeer in jezelf! Tijdens jouw reis naar een fittere versie van jezelf leer jij jezelf echt als persoon kennen en ga je calorieën waarderen. Het wordt steeds makkelijker om bewuste keuzes te maken en op die manier creëer je balans. 

Kennis is macht! Zorg er daarom voor dat je alle kennis in huis haalt om jouw doel zo snel mogelijk te behalen énnnnnn te behouden. Ruggengraat helpt jou daarbij! Alle bovenstaande tips kunnen jou goed op weg helpen! Mocht je nog meer informatie willen, dan kun je het de hoofdcoach vragen. 

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk