Plannen voor het beste resultaat

door Ruggengraat
Plannen voor het beste resultaat

Calorieën tellen en voeding tracken is voor veel mensen niet nieuw. De meeste fitboys en girls hebben hier allerlei verschillende applicaties voor en weten ‘precies’ hoeveel calorieën zij elke dag in hun mond stoppen. Ondanks alle handige applicaties en methodes van tracken, gebeurt het nog steeds heel vaak dat mensen uit de bocht vliegen en pas na een paar dagen weer op de goede weg zitten.

Je herkent het vast en zeker: ‘’Ach, dit is zo veel eten, dit ga ik niet eens meer invoeren..’’ Doodsbang om de optelsom te zien sluit je de applicatie en ga je verder met hetgeen waar je mee bezig was. Er is namelijk niets vervelender dan erachter komen dat je de afgelopen dagen voor Jan met de korte achternaam netjes je voeding hebt bijgehouden. 

Hoe voorkom je dit nou?
Plannen, plannen en nog eens plannen. Op school werd je er al mee doodgegooid en nu achtervolgd het je weer. Toch is dit echt de enige manier om toe te werken naar een blijvend resultaat. 

Het volgende herken je ook wel, je wordt wakker en denkt bij jezelf: ‘’Wat zal ik vandaag eens eten? Maakt niet uit wat het wordt, ik houd het allemaal netjes bij en dan komt het vast en zeker goed’’.

Rond de lunch ga je aan de wandel en beland je in de plaatselijke bakkerij. Je hebt zin in alles wat je ziet, maar je hebt geen idee wat je moet nemen.

DIT IS GEEN PLAN! Dit is vragen om problemen! Zo zonde, want het kan ook anders.

Plan alle hoofdmaaltijden vooruit
Het ontbijt, de lunch en het avondeten moet je eigenlijk een dag van tevoren al uitstippelen. Jullie kennen het volgende spreekwoord vast wel:“If you fail to plan, you are planning to fail!”. Niets is minder waar.

Wij vinden het heel erg belangrijk dat je flexibel moet zijn binnen jouw leefstijl en eetpatroon, maar hoe flexibel je ook bent, er MOET een bepaalde structuur in zitten. Het is voor iedereen mogelijk om een dag of een paar dagen vooruit te denken over het ontbijt, de lunch en het avondeten. Je hoeft echt niet elke dag hetzelfde te eten, maar je kunt wel alvast een aantal opties bedenken zodat je genoeg keuze hebt. 

Een aantal voorbeelden:

  • Ontbijt: zuivel + fruit + noten / crackers + mager beleg + snoepgroenten / havermout of andere granen met een schepje eiwitpoeder/melk en bessen of noten.
  • Lunch: brood + beleg + snoepgroenten / wraps + beleg + snoepgroenten/salades / crackers + beleg / groente + eitjes (omelet).
  • Avondeten: bron van koolhydraten + kip/vlees / vis / vleesvervangers / soep met brood en een bron van eiwitten / oven gebakken maaltijd.    

En etentjes buiten de deur dan?
Nu zien we je al denken, ‘’Maar ik eet soms buiten de deur, hoe plan ik dat dan?’’. Nou, dat is eigenlijk heel erg simpel. Stel je neemt een broodje kip bij de Surinamer, laat dan jouw geplande lunch weg. Was het een flink broodje met veel saus? neem dan een lichte avondmaaltijd met veel groente en een bron van eiwitten. Dit is een perfect gestructureerde dag en het toppunt van flexibiliteit. 

Tussendoortjes
Een tussendoortje kun je op verschillende manieren verwerken binnen jouw voedingspatroon. Heb jij liever calorierijke tussendoortjes zoals een paar rijstwafels met pindakaas, dan is het verstandig om hier rekening mee te houden binnen jouw maaltijden. Tussendoortjes hoef je namelijk niet elke dag uit te stippelen, hier mag en kan je makkelijk mee variëren. Op die manier blijft het ook leuk én lekker! 

Sla niet door in het tracken van voeding
Bij sommige mensen wordt het bijhouden/tracken van voeding in een applicatie al snel een obsessie. Dit is niet gek, want je bent er de eerste paar weken heel erg mee bezig. De eerste paar weken leer je heel veel over je eigen voedingspatroon en dit is de basis van bewustwording.

De obsessie verandert in een gewoonte en na een aantal weken denk je er niet echt meer bij na. Daarnaast ben je echt een pro geworden in het inschatten van porties. 

Moraal van het verhaal 
Meten is weten! Begrijp ons niet verkeerd, je kunt prima afvallen door niet alles tot de gram af te wegen, maar als jij niet meet wat je eet dan is het later heel erg lastig voor jou om aan te wijzen waar het fout gaat.
Er is uit een tal van onderzoeken gebleken dat wij veel minder denken te eten als dat we daadwerkelijk doen. Zelfs wanneer wij onze voeding tracken in applicaties. Een simpel voorbeeld: wanneer jij netjes jouw pindakaas afweegt en na het besmeren van jouw broodje of cracker lik je het smeermes nog even af, want ja, er zat nog pindakaas op. Zo heb je gemiddeld per week toch elke dag al gauw 15-20 gram meer gegeten dan je denkt. Deze kleine beetjes stapelen heel snel op, pas daar dus mee op! 

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk