Push jezelf niet elke training tot het uiterste

door Ruggengraat
Push jezelf niet elke training tot het uiterste

De week is net begonnen en vandaag staat benen op het programma. Je hebt er zin in dus is het tijd om te knallen!

De eerste oefening, de leg press! Een heerlijke binnenkomer om gelijk alle energie eruit te knallen. Je hebt je natuurlijk even opgewarmd en je bent klaar om te rammen. De eerste set wil je eigenlijk 8 herhalingen doen, maar je bent super gemotiveerd en perst er direct 2 extra uit. 

De volgende set knal je er nog even wat extra herhalingen uit en half dood haal je net aan de 10 herhalingen. Bij set 3 merk je dat het veel meer moeite kost en met pijn en moeite haal je net de 5 herhalingen. Huh, hoe kan dat nou? 

Je hebt jezelf in ieder geval tot het uiterste gepusht en dit weet je nog een aantal oefeningen vol te houden. Na de training ga je met een voldaan gevoel naar huis en volgende week herhaal je dit riedeltje weer. 

Maar is dit wel goed? Is het noodzakelijk om iedere set tot het uiterste te gaan? En wat is nou de juiste trainingsmethodiek? 

De beste trainingsmethodiek voor resultaat!
Om sterker te worden en om meer spiermassa op te bouwen is het belangrijk om NIET altijd tot falen te gaan! Zorg ervoor dat je nog 1 a 2 herhalingen kunt doen en dan stop je. Dit doe je bij alle setjes!

Waarom?
Nou, dat komt doordat het trainingsvolume leidend is voor resultaat. Als jij voor een bepaalde oefening een trainingsvolume hebt van 1000 kg, maar dit keer ga je tot falen en je haalt je target van setjes en herhalingen niet dan kan het zo zijn dat je een trainingsvolume van minder dan 1000 kg hebt! Dit betekent dus dat je in werkelijkheid minder hebt gedaan dan dat je denkt. Je denkt namelijk dat je lekker bezig bent omdat je helemaal op bent en tot het uiterste bent gegaan. 

Voorbeeld:
Als jij de leg press met 100 kg 3 setjes doet en 8 herhalingen, dan heb jij een trainingsvolume van 100 * 3 * 8 = 2400 kg. 

Maar stel dat jij de tweede set tot falen gaat en je haalt de 10 herhalingen en de derde set haal je er maar 5 dan heb je een trainingsvolume van: 100 x 1 x 8 (set 1) + 100 x 1 x 10 (set 2) = 100 x 1 x 5 (set 3) = 2300 kg trainingsvolume. Het trainingsvolume is nu minder terwijl je wel tot het uiterste bent gegaan.  

Dit betekent ook dat je een negatieve progressieve lijk hebt en dit zorgt ervoor dat je geen progressie boekt en je spieren dus niet groeien zoals jij dat wil. 

Je moet je lichaam wel een reden geven om te groeien!
Spiermassa is onwijs belangrijk voor jouw resultaat, want hoe meer spiermassa je opbouwt hoe strakker je wordt. En vrouwen, wees alsjeblieft niet bang dat je gelijk een bodybuilder wordt want zo snel gaat het niet bij jullie. Anders had elke man wel een sixpack en het lijf van een jonge God. Om jullie nog wat meer achtergrondinformatie te geven en gerust te stellen hebben wij het volgende artikel geschreven. Lees het hier!

Om spiermassa te realiseren moet je je spieren wel een reden geven om te groeien. Het trainingsvolume is van essentieel belang om te meten of je wel progressie boekt of niet!

Ga soms tot falen, maar progressie is de basis!
Inmiddels hebben talloze onderzoeken en meta analyses aangetoond dat het trainingsvolume het hoofdelement is om in spiermassa en kracht toe te nemen. Daarom adviseren wij altijd om het trainingsvolume als uitgangspunt te nemen als jij meer spiermassa wil opbouwen.

Wij willen met dit artikel absoluut niet zeggen dat je nooit tot falen mag en kan trainen, wij willen alleen op een simplistische wijze de basis en de belangrijkste elementen van training in kaart brengen zodat jij begrijpt wat de basis zou moeten zijn wanneer jij een specifiek doel hebt als spiermassa opbouwen!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk