5 redenen waarom krachttraining belangrijk is voor afvallen!

door Ruggengraat
afvallen

Afvallen, afvallen en nog eens afvallen. De meeste vrouwen houden zich er 365 dagen per jaar mee bezig. Waar velen erin slagen om zelfstandig af te vallen, gaat het bij heel veel mensen nog steeds niet zo lekker. In het volgende artikel gaan we het super easy houden. 

Wil je alleen afvallen?

Of …..

Wil je ook een beter figuur?

Dit zijn twee verschillende doelen die allebei een andere aanpak nodig hebben. In dit artikel gaan we het voornamelijk over een beter figuur hebben. 

Krachttraining! 

Krachttraining is enorm belangrijk wanneer je wil afvallen, maar nog belangrijker wanneer je een beter figuur wil. Dan bedoelen we niet de 30 day squat / abs challenge of het buikspierkwartiertje in jouw sportschool. Nee, gewoon keiharde krachttraining! Dus HUP, aan de gang gaan met gewichten.

De 5 effecten van krachttraining!

1) Allereerst is het belangrijk om te weten dat vetweefsel geen energie nodig heeft om te ‘overleven’, maar spieren hebben wel energie nodig om te ‘overleven’. Maar wat gebeurt er als je aan krachttraining doet? Juist, je spieren zullen groeien. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je in rust nodig hebt. Wanneer je in een negatieve energiebalans zit zal jouw vetpercentage geleidelijk omlaag gaan waardoor je er strakker en gespierder uitziet. 

2) Wanneer jij je alleen focust op afvallen dan zul je merken dat wanneer je het streefgewicht bereikt hebt,  alles nog steeds slap is en een beetje hangt. Dit voorkom je met krachttraining. Spieren zorgen er juist voor dat je een strak lichaam krijgt.

Kijk maar even naar dit:

Ronde en strakke billen -> Krachttraining
Strakke benen en buik -> Krachttraining
Kipfilet armpjes aanpakken -> Krachttraining 
Lovehandles kwijtraken -> Krachttraining

3) Krachttraining zorgt voor een zelfverzekerder gevoel. Zodra je merkt dat je 200 kg met de leg press doet (en ja sommige vrouwelijke Ruggengraat leden doen echt 200 kg met de leg press. Zie het bewijs hieronder) dan zul je toch zelfverzekerder zijn over jezelf. Je bent sterk en je ziet je lichaam wekelijks positief veranderen. Dit draagt natuurlijk ook bij aan je geluk. Dus nog een reden om aan krachttraining te doen.

4) Krachttraining is ook ideaal wanneer je weinig tijd hebt. Heb je maar een half uurtje? Ga dan helemaal los met een circuitje of doe 2-3 oefeningen achter elkaar. Je zult merken dat je spieren verzuren en dit is top voor de verbranding. Want hoe meer verzuring je in de spieren pompt tijdens een training, hoe meer calorieën je gaat verbranden na je workout. Dit heeft te maken met het volgende: verzuring in de spieren komt door de verbranding van glucose naar lactaat, maar lactaat moet weer omgezet worden naar glucose. Dit proces kost heel veel calorieën. Dus geen tijd? Knal alles wat je in je hebt eruit met krachttraining!

5) Met krachttraining zul je als vrouw een mooi en strak lichaam krijgen. Natuurlijk ben je bezig met gewichten en zullen je spieren groeien, maar je hoeft niet bang te zijn dat je een bodybuilder wordt. Zo snel gaat dat niet. Mannen maken namelijk (meer) testosteron aan dan vrouwen. Dat je er dus uit komt te zien als een bodybuilder mag je vergeten en werk zonder zorgen jouw krachttraining af. 

LET OP!

Met krachttraining verlies je niet direct vetweefsel. Dit gebeurt alleen als jouw voedingspatroon ook in orde is. Wil jij jouw vetpercentage verlagen, breng dan ook jouw voedingspatroon goed in kaart en weet hoeveel calorieën je nodig hebt om jouw doel te behalen. Ga vervolgens aan de slag met krachttraining voor optimaal resultaat.

Daarnaast is het ook niet zo dat je gelijk 5 dagen in de week aan krachttraining moet doen. Begin bijvoorbeeld met 2 dagen en bouw dit rustig op. Als beginnende krachtsporter zal dit al veel effect hebben op jouw lichaam. Vervolgens kun je het altijd uitbreiden naar 3 of eventueel 4 dagen. 

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk