De 5 échte superfoods die iedereen zou moeten eten!

door Ruggengraat
superfoods

De voedingsindustrie is ontzettend goed in marketing en weet zelfs de meest onnozele voedingsmiddelen aan te prijzen als ware wondermiddelen. In dit artikel leggen we uit waarom het erg lastig is om sterk (wetenschappelijk) bewijs te vinden voor de gezondheidseffecten van ‘superfoods’ en benoemen wij 5 daadwerkelijke ‘superfoods’ die iedereen meteen zou moeten opnemen in zijn of haar voedingspatroon.

Afbakening “superfoods”

Omdat superfoods een heel breed begrip is, definiëren we het hier als voedingsmiddelen die in de marketing worden aangeprezen met gezondheidsclaims. Enkele voorbeelden die je misschien bekend voorkomen zijn: lijnzaad, chiazaad, gojibessen, cacao nibs, maca poeder, bijenpollen, kokosolie, rauwe geraspte kokos, rauwe cacao en acai. Een nog makkelijkere manier om deze “superfoods” te herkennen is door naar de prijskaartjes te kijken, want halleluja wat betaal je daar even de hoofdprijs voor! 

Dubieuze wetenschap

Het ergste is nog dat de gezondheidseffecten van deze ‘superfoods’ ontzettend slecht zijn ondersteunt door de wetenschap. Dit komt doordat het niet mogelijk is om één enkel voedingsmiddel te isoleren in het lichaam en daar dan de effecten van te bekijken, want:

  • Ten eerste: mensen eten gevarieerd en het is dus niet te zeggen of iets komt door het één, het ander of een combinatie van beiden.
  • Onderzoekers kunnen mensen niet een periode lang één voedingsmiddel laten eten want dat is niet alleen onethisch, maar dan nog kan er niet gezegd worden of de effecten kunnen worden toegeschreven aan de superfoods, omdat ook de inname van calorieën, koolhydraten, vetten en eiwitten verandert. Wellicht dat de waargenomen effecten daaraan liggen.
  • Tenslotte, valt het nogal op hoe de onderzoeken naar superfoods meestal worden gesponsord door fabrieken die deze superfoods produceren…

In tegenstelling tot de onderzoeken naar commerciële superfoods, wijzen onderzoeken naar gezondheidsbevorderende voedingspatronen vaak naar dezelfde voedingsmiddelen die daarin een belangrijk bestanddeel vormen:  

Havermout

Havermout heeft een cholesterolverlagende eigenschap. Het stimuleert de afname van het ongewenste LDL-cholesterol en bevordert de toename van het gunstige HDL cholesterol. Daarnaast levert havermout een lang verzadigd gevoel, wat de totale dagelijkse energie-inname beperkt en daardoor kan leiden tot gewichtsverlies of -behoud.

Kiwi

Een zeer onderschat voedingsmiddel is de kiwi. Dit harige groene vruchtje bevat meer vitamine C dan een sinaasappel of paprika, is vezelrijk en bevat veel kalium. Kalium stimuleert een goede vochtbalans.

Walnoten en paranoten

Eén paranoot bevat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid selenium, wat zorgt voor filtering van zware metalen in het bloed. (Zware metalen adem je in zodra je buiten komt). Walnoten zijn een plantaardige bron van omega-3 vetzuren, die belangrijk zijn voor (o.a.) de gezondheid van de hersenen.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn de meest vezelrijke voedingsbron bedenkelijk, met een behoorlijke portie eiwitten en complexe koolhydraten die zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Ook peulvruchten hebben een positief effect op het cholesterol en de darmwerking.

Bessen

Blauwe bessen, frambozen en aardbeien zijn niet alleen lekker, maar zijn ook de meest geconcentreerde vorm van antioxidanten. Antioxidanten bestrijden ‘vrije radicalen’ wat eigenlijk kleine op hol geslagen cellen zijn die je erg ziek kunnen maken. Voldoende antioxidanten versterken je immuunsysteem. Daarnaast bevatten bessen zeer weinig calorieën per 100 gram, dus hou je vooral niet in!

Gember

Gember heeft een ontstekingsremmende werking, zeker na een zware training kan dit de spiertjes een beetje kalmeren. 

Groene thee

In Japan drinken ze niet voor niets groene thee bij het eten, deze thee helpt namelijk bij een goed cholesterolprofiel, wat leidt tot een verminderde kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Zalm

Zalm is rijk aan de omega-3 vetten EPA en DHA, die de hersenfuncties ondersteunen. De gezondheidsraad adviseert dan ook wekelijks één portie zalm te nuttigen. Zalm bevat daarnaast een flinke hoeveelheid eiwitten, wat je spieren wel fijn zullen vinden!

Zuurkool

Zuurkool is een gefermenteerd product van witte kool. Gefermenteerde producten hebben een gunstig effect op de darmwerking. Misschien een beetje vreemd aangezien kool in verband wordt gebracht met een opgeblazen gevoel, maar de goede bacteriën in zuurkool voeden de darmen, waardoor ze sterker worden en beter functioneren.

Avocado

Gooi je croma maar uit het raam, want de natuur heeft een veel betere versie van boter bedacht. Wist je dat avocado eigenlijk een bes is en daardoor dus een vrucht? Avocado’s zijn rijk aan kalium, de tegenhanger van natrium (zout) die samen je vochtbalans reguleren. Daarnaast bevatten avocado’s veel onverzadigde vetten die een gunstig cholesterolprofiel bevorderen en ze zijn rijk aan vitamine K, wat belangrijk is voor de bloedstolling en wondgenezing. 

Het is je misschien opgevallen dat alle hierboven genoemde “superfoods” doodnormale voedingsmiddelen zijn die je gewoon in de aanbieding bij de supermarkt kunt scoren. Geen enkel voedingsmiddel is opzichzelfstaand een wondermiddel. Het gaat erom dat je zoveel mogelijk varieert met wat de natuur biedt en dit in adequate hoeveelheden consumeert.

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk