4 tips voor meer verbranding met behulp van Tabata workouts

door Ruggengraat
4 tips voor meer verbranding met behulp van Tabata workouts

Zoals onze leden weten, verwerken wij graag tabata’s in het Ruggengraat programma. Dit doen wij om de verbranding en het energieverbruik op te voeren naarmate de weken vorderen. Dit is namelijk een must wanneer jij strakker wil worden. Wij kunnen jullie vertellen dat die duivelse tabata’s heel pittig zijn, jouw longcapaciteit behoorlijk op de proef stelt en zorgt voor een schitterend tomatenhoofd! Wij vinden de selfies van onze leden altijd prachtig, haha. 

Juist omdat de tabata’s zo pittig zijn, kan het soms lastig zijn om jezelf ertoe te zetten. Zeker als je de tabata’s na je training gepland hebt staan snappen wij dat je niet echt staat te popelen om jezelf nog eens flink in het zweet te werken. Daarom willen wij jou met behulp van dit artikel een aantal handige tips geven over hoe jij de tabata workouts beter kunt integreren binnen jouw trainingsschema. 

Oke, lets go!

Tip 1) Doe er één als warming up en de rest na de training
Inmiddels weten wij allemaal dat het heel belangrijk is om de spieren goed op te warmen voordat je aan de slag gaat met gewichten.

Tip nummer 1: Start jouw workout met een tabata die het hele lichaam meteen aan het werk zet. Denk hierbij aan een kettlebell swing, burpees, boxjumps of jumping lunges. Jouw hartslag zal in een korte tijd flink omhoog schieten, wat weer zorgt voor meer bloedsomloop in het lichaam. Met een korte maar intensieve warming up van maar 4 minuten ben jij klaar om te knallen in de gym!

Tip 2) Switch van oefening intensiteit (zwaar – medium – zwaar)
Moet jij meerdere tabata’s doen en weet jij van jezelf dat je bij de derde lang niet zoveel explosiviteit kunt opbrengen als bij de eerste? Kies dan de oefeningen voor de Tabata workout strategisch uit! Kies bijvoorbeeld eerst voor een pittige oefening, gevolgd door een wat minder zware oefening (om even op adem te komen) en knal vervolgens de laatste tabata eruit met een weer wat zwaardere oefening. 

Bijvoorbeeld: 
Start met burpees gevolgd door bodyweight squats gevolgd door high knees.

Tip 3) Doe de tabata’s in het weekend 
Natuurlijk heb je wel eens een dag dat je of wat minder tijd hebt, of je voelt je niet zo energiek, of je hebt gewoon geen zin in die burpees. Bewaar de tabata’s dan lekker voor het weekend, tabata’s zijn namelijk net als snacks, het tussendoortje dat altijd tussendoor kan! 

Heb jij net je kamer opgeruimd en is alles weer fris en fruitig? Knal er dan meteen even een paar tabata’s achteraan. Als het goed is moet je nu meer energie hebben, omdat je niet eerst een andere workout hebt gedaan. Je zorgt hier niet alleen dat je aan je wekelijkse stukje beweging komt, je bent ook gewoon actief op je rustdag. Dit noemen wij ook wel een actieve rustdag. Gevolg hiervan is weer dat je in staat bent om bewuste voedingskeuzes te maken.

Tip 4) Doe de tabata’s samen met een vriend of vriendin
Doe de tabata lekker samen met een vriend of vriendin. Daag elkaar uit, noteer hoeveel boxjumps je deze week kunt in 4 minuten en probeer dit de week daarop te verbeteren. Als je er een spel van maakt dan wordt het ook leuker! Je wil natuurlijk altijd laten zien wie de beste is 😉

Wees dus niet bang om elkaar lekker uit te dagen voor een challenge en laat zien wie de meeste explosiviteit in zich heeft!

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk