3 Tips om het JoJo Effect te voorkomen!

door Ruggengraat
3 Tips om het JoJo Effect te voorkomen!

Het welbekende Jojo Effect! Helaas komt dit vandaag de dag nog veel te vaak voor. De afgelopen weken/maanden ben je super goed bezig geweest en ben je flink wat kilo’s afgevallen. Je stopt met diëten en pats boem zitten die rot kilo’s er weer aan……

Het voelt echt alsof het allemaal voor niks is geweest.

Hoe komt dit nou?
Wat veel mensen niet weten is dat het JoJo effect al ontwikkeld wordt TIJDENS het afvalproces. Je wil koste wat het kost zo snel mogelijk van die kilo’s af en het maakt daarom totaal niet uit welk dieet je volgt. Als die kilo’s maar zo snel mogelijk weg zijn. 

Dit is fout #1! Je moet nooit een dieet of plan volgen dat niet bij jou past. Kijk eerst naar je huidige voedingspatroon en breng goed in kaart waar de knelpunten liggen. Deze knelpunten moet je aanpakken om het Jojo Effect te voorkomen.

Wanneer je een dieet volgt behaal je resultaat, maar heb je geen idee hoe het verder moet als je het streefgewicht bereikt hebt. De knelpunten zitten nog in jouw voedingspatroon en daardoor kom je weer aan na je dieet. 

Fout nummer #2: je bent je niet bewust van het aantal calorieën dat je hebt gegeten tijdens het dieet. Gedurende de tijd dat je aan het diëten was zat je in een negatieve energiebalans. Toch had je geen idee dat een avocado of 20 gram pindakaas echte caloriebommen zijn. Wanneer je weet hoeveel calorieën je binnenkrijgt ben je goed bezig. 

Wij hebben een drietal tips voor jou om het Jojo Effect te voorkomen. Deze tips zijn echter voor niet-Ruggengraat leden omdat Ruggengraat leden GEEN dieet volgen. Tijdens het Ruggengraat programma worden de leden al bewust van hun knelpunten en hoeveel calorieën zij per dag binnenkrijgen. De leden werken stapsgewijs naar resultaat en creëren een balans die bij hen past. Op die manier weten zij het resultaat ook te behouden, want dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait!

Tip 1: Begin met het bijhouden van calorieën
Misschien ben je tijdens je dieet niet bezig geweest met calorieën of heb je het nog nooit bijgehouden, maar zodra je dieet afgelopen is en je valt weer terug in je oude voedingspatroon dan gaat het fout. Begin daarom gelijk met het bijhouden van calorieën. Zo word je bewust van calorieën en weet je hoeveel je kan eten om op gewicht te blijven of juist af te vallen. Wanneer je op gevoel gaat eten maar je hebt geen idee wat je eet, dan is de kans groot dat je weer aankomt. 

Tip 2: Behoud een aantal aspecten van je dieet
Je oude ‘slechte’ voedingspatroon heeft ervoor gezorgd dat je bent aangekomen. Het nieuwe dieet heeft ervoor gezorgd dat je bent afgevallen. Wanneer jij een aantal aspecten meeneemt uit je dieet die jij fijn vond zal het je helpen om minder snel aan te komen. Op die manier kun je stapsgewijs toewerken naar een nieuw en eigen voedingspatroon dat jij fijn vindt en dus vol kan houden. 

Tip 3: Wordt bewust van calorieën
Het is al vaker gezegd, maar dit is ook het meest belangrijk. Wordt bewust van calorieën! De calorieën zelf zijn niet de oorzaak dat je aankomt, maar dat zijn jouw emoties! Wanneer jij weet hoeveel calorieën een product bevat, dan denk je wel even twee keer na of je het gaat eten. Daarnaast hebben we calorieën nodig om te overleven, dus waarom zouden we er niet bewust van worden? 

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk