10 redenen waarom je vooral WEL aan krachttraining moet doen

door Ruggengraat
10 redenen waarom je vooral WEL aan krachttraining moet doen

Wanneer mensen aan krachttraining denken dan komen de volgende punten vrijwel altijd aan bod:
AFVALLEN
SPIERBALLEN 
SPORTSCHOOL 
Maar krachttraining gaat eigenlijk nog veel verder dan dat! In dit artikel verklappen wij wat dat onder andere is.

1.     Sterker worden
We beginnen met het meest voor de hand liggende, sterker worden. Niet alleen de groei van een spier is bepalend voor de output van kracht, maar ook de hoeveelheid geactiveerde spiervezels die samen contraheren om een oefening uit te voeren. Krachttraining stimuleert niet alleen de aanmaak van spiereiwitten, maar bevordert ook de rekrutering van meer spiervezels om meer kracht te kunnen leveren.

2.     Verbetering postuur en coördinatie
Naast spiergroei en activatie van meer spiervezels is er nog een derde component die de output van kracht bepaalt en dat is de onderlinge samenwerking tussen spieren. Deze intramusculaire samenwerking, is bepalend voor onze coördinatie. Het gaat er hierbij om dat je precies de juiste spieren gelijktijdig kunt activeren. Niet geheel onbelangrijk bij het uitvoeren van compound bewegingen zoals de deadlift, squat en push up of zelfs dagelijkse bewegingen. Als je eens probeert om te lopen terwijl je rechterarm met je rechterbeen en linkerarm met je linkerbeen synchroniseert dan snap je wat we bedoelen. Voelt een beetje gek zeker?

3.     Bevordert mentale gezondheid
Beweging kent natuurlijk ook een belangrijk mentaal aspect. Bepaalde bewegingen vereisen 100% focus op je lichaam waardoor er geen ruimte is voor allerlei zorgen en piekergedachten. Velen zeggen dan ook dat sporten een stukje me-time voor ze is. Dat uurtje in de dag waarin je je hoofd even helemaal leeg kan maken wordt zeker in onze drukke maatschappij vaak erg gewaardeerd.

Er zijn ook aanwijzingen dat sporters vaak een betere concentratie hebben en minder vaak te kampen krijgen met dementie op latere leeftijd.

Daarnaast zijn er onderzoeken die aantoonden – maar ook uit praktijkervaringen blijkt – dat sporten een positief effect heeft tegen depressie en op het humeur. Het geluksstofje endorfine, dat vrijkomt bij beweging, speelt daar onder andere een rol in.

4.     Verhoging metabolisme
Misschien dat je dit artikel bent gaan lezen omdat je graag wil weten of je per se aan krachttraining moet doen om af te vallen, dus komen we er maar gelijk voor uit: Nee, maaaar misschien dat je het toch wil overwegen om de volgende reden:

Tenzij je een zeer zeldzame schildklier afwijking hebt die helaas onveranderlijk is, hebben we goed nieuws. Je kunt invloed uitoefenen op je stofwisseling of ‘metabolisme’. Je metabolisme is het geheel van processen die voeding omzetten in energie (in de simpelste zin van het woord). Je metabolisme is opgebouwd uit een aantal componenten waarvan er één is waar je direct invloed op hebt en dat is spiermassa. Hoe meer spiermassa je hebt hoe meer energie het kost om deze eiwitbonken te onderhouden. Met andere woorden, je kunt meer eten zonder aan te komen.

5.     Structuur
Sporten in je dag implementeren kan ervoor zorgen dat je dagen iets meer structuur krijgen. Of je nou ’s avonds of ’s ochtends sport maakt niet veel uit, het effect werkt door op je hele dag en nacht cyclus. Sporten heeft namelijk een bevorderlijk effect op slaapritme en energieniveau. Slaap heeft ook een belangrijke rol in de aanmaak van het stresshormoon cortisol die de vetopslag regelt. Hoe meer diepe slaap je kan pakken hoe minder stress van invloed zal zijn op lichaamsgewicht.

6.     Behoefte aan gezonder eten
Veel sporters en ook onze leden merken dat ze na het sporten minder moeite hebben met gezond eten. Het is bijna alsof het lichaam er om vraagt. Dat is ook zo. Sporten kost niet alleen energie, maar ook belangrijke voedingsstoffen. Bovendien loop je tijdens het trainen spierschade op die de behoefte aan ‘reparatiestoffen’ verhoogd. Het is dus niet gek als je lichaam signalen afgeeft om voeding te nuttigen waarin deze stoffen te vinden zijn.

7.     EPOC
EPOC staat voor Excessive Post-exercise Energy Consumption. Dit betekent dat je ook na krachttraining meer energie (calorieën) zal verbranden en heeft te maken met het herstelproces van het lichaam. Cardioactiviteiten hebben dit effect niet. Bij cardio verbrand je alleen calorieën op het moment dat je de activiteit doet. Er zijn wel eens onderzoeken geweest die beide activiteiten vergeleken. Het bleek dat een uur krachttraining over de gehele dag hetzelfde aantal verbrandde calorieën bereikte als vier uur op een cardio apparaat.

8.     Body recompositioning
Het klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk houdt body recompositioning niets anders in dat het ‘re-shapen’ van jouw lichaam. Krachttraining bevorderd de aanmaak van spiermassa, wat een stuk compacter is dan vetmassa en dus minder ruimte inneemt in het lichaam. Dit verklaart waarom sommige mensen van hetzelfde geslacht en dezelfde lengte ook hetzelfde gewicht kunnen hebben ondanks dat de één er veel strakker uit ziet. Daarbij kun je de focus bij krachttraining leggen op bepaalde spiergroepen die je meer tot zijn recht wil laten komen. Dit noemen we isolatieoefeningen/isolatietraining.

9.     Connectie met gelijkgestemden
Natuurlijk kom je met alle soorten training in contact met andere sporters die gelijksoortige doelen hebben, maar alleen met krachttraining kom je krachtsporters tegen die jou ook weer zouden kunnen helpen. Bij Ruggengraat hebben we een grote community van leden die allemaal onderling sportvideo’s en tips delen om elkaar gemotiveerd te houden, waardoor het bereiken van je doelen veel waarschijnlijker en leuker wordt! Samen naar resultaat!

10.  Ruggengraat
Natuurlijk zorgt krachttraining voor Ruggengraat! Een beetje wilskracht moet je wel over hebben voor je droomlichaam, maar indien je toch een steuntje in de rug nodig hebt willen wij jouw Ruggengraat wel zijn. Als online coaches slepen wij jouw door alle vragen, obstakels, workouts en dieet dilemma’s heen. Mogen wij binnenkort met jou aan de slag?

Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk