Gevulde zoete aardappel

door Ruggengraat
Gevulde zoete aardappel

Zoete aardappel is toch veel beter dan de ‘normale’ aardappel? Dit is een vraag die wij heel vaak krijgen.

De zoete aardappel is de afgelopen jaren steeds vaker in de Nederlandse keuken te vinden. Volgens velen is dit de ‘gezondere’ variant van de ‘normale’ aardappel, maar klopt dit wel?

Qua vitaminen en mineralen bevat de zoete aardappel meer vitamine A, B1, B6, B11, vitamine C, calcium en magnesium. De normale variant bevat daarentegen meer kalium en fosfor. Misschien heb je wel eens gelezen dat de zoete aardappel minder koolhydraten of zelfs koolhydraat arm zou zijn, maar wie dit bedacht heeft moet zichzelf nog maar eens goed achter de oren krabben. De zoete aardappel bevat namelijk zelfs meer koolhydraten (en minder eiwit) dan de normale aardappel. Wist je trouwens dat de zoete aardappel helemaal geen echte aardappel is, maar juist familie van de wortel?

Even de voedingswaarde per 100g op een rijtje:

Zoete aardappel | Normale aardappel

Calorieën: 96 | 82

Eiwitten: 1,3g | 2g

Koolhydraten: 21g | 17gVet: 0,1g | 0,1g

Gevulde zoete aardappel
Zoete aardappel is toch veel beter dan de ‘normale’ aardappel? Dit is een vraag die wij heel vaak krijgen. De zoete aardappel is de afgelopen jaren steeds vaker in de… Recepten Gevulde zoete aardappel European Printen
Porties: 2 porties
Voedingswaarden 200 calorieën 20 grams vetten

INGREDIËNTEN

Voor de gevulde zoete aardappelen:
3 zoete aardappelen (circa 400g)
1 blikje tomaten puree
1 tl komijn
1 el paprikapoeder
1 tl uienpoeder
190g tofu gehakt
100g mais
50 ml water
1/2 el olijfolie

Voor de guacamole:
1/2 avocado (ongeveer 80 gram)
5 eetlepels water
1 teentje knoflook
1 el limoensap (vers of uit een flesje)
Zout en peper naar smaak

Voor de cream:
40g cashews
40 ml soja cuisine light
2 - 4 el water

Bereidingswijze

Begin met de cashewnoten. Het beste is om dit een paar uur of zelfs de dag van tevoren te doen, maar het is geen vereiste. Doe 40g cashewnoten in een kommetje en voeg er ruim water aan toe. Hoe heter het water, hoe sneller de cashewnoten weken. Het is dus aan te raden om gekookt water te gebruiken als de cashewnoten maar een uurtje kunnen weken. Laat je ze > 3 uur weken dan kan je ook gewoon koud water gebruiken.
Zet de oven aan op 180 graden. Was de zoete aardappelen en prik met een vork gaatjes er in. Wikkel de zoete aardappelen in aluminiumfolie en leg ze in de oven. Je hoeft niet te wachten tot de oven warm is. De zoete aardappelen mogen ongeveer 50 minuten in de oven. Ga ondertussen verder met de volgende stappen.
Maak nu de guacamole door 80g avocado in een bakje te doen en te prakken met een vork. Pers het teentje knoflook uit en roer of prak dit door de avocado. Voeg 1 el limoensap toe en 4 el water, zodat de guacamole wat dunner wordt (en iets zuurder van smaak, lekker!). Voeg peper en zout toe naar smaak en zet het bakje even apart.
Je kan nu de cream gaan maken van de cashewnoten. Giet de cashewnoten af en pureer of blend ze samen met de soja cuisine light helemaal tot een gladde massa. Tussendoor kan je 2 - 4 el water toevoegen, zodat het wat dunner wordt en makkelijker te blenden is. Let goed op dat het niet té dun wordt, je wilt ongeveer de dikte van yoghurt hebben uiteindelijk. Breng op smaak met een beetje zout en zet ook dit even apart.
Nu ga je aan de slag met de vulling.
Verhit 1 el olijfolie in een pan. Doe de inhoud van het blikje tomatenpuree in de pan en bak dit al roerend een minuutje of 2 op een half laag vuurtje. Voeg het komijn, paprikapoeder en uienpoeder toe en bak dit 1 minuut mee. Voeg daarna het tofu gehakt, de mais en 50ml water toe en roer alles goed door tot het heet is. Daar het vuur laag en blijf zo nu en dan roeren tot de aardappelen gaar zijn.
Check nu of de zoete aardappelen gaar zijn door er in te prikken met een vork/iets dat lang en dun, een breinaald zou het meest ideale hiervoor zijn maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen deze in de keukenla heeft liggen. Als ze gaar zijn, ga door met stap 8. Als ze niet gaar zijn, doe ze dan nog 10 minuten in de oven en check op nieuw.
Wikkel de zoete aardappelen uit de folie, snijd ze voorzichtig door (zonder je vingers te branden) en laat ze even 3 minuten afkoelen.
Hol nu de zoete aardappelen een beetje uit. Haal niet letterlijk alles weg van de binnenkant, maar maak gewoon een gat waar de vulling in past. Voor een voorbeeld kan je gewoon kijken naar de foto hierboven.
Roer de helft van de zoete aardappel die uit het 'gat' komt door het gehaktmengsel. Hier gaat het lekker van plakken en het geeft een lekkere smaak. Vul nu de gaten op met ditzelfde mengsel.
Schep op iedere zoete aardappel een beetje guacamole en daaroverheen weer de cashewcream. Hou je van pittig? Versier je aardappels dan met een beetje sriracha saus zoals ik ook heb gedaan.

Serveer de gevulde zoete aardappel met een frisse salade, wat gekookte groente of rauwkost. Enjoy!

Notities

Bereidingstijd: 30 minuten + 10 minuten in de oven Aantal personen: 2 personen Macro's per portie: Calorieën: 649 Eiwitten: 28g Koolhydraten: 67g Vetten: 30g Vezels: 6g

Dit vind je misschien ook leuk