Werken in de horeca en fit worden

door Ruggengraat
Werken in de horeca en fit worden

Werken in de horeca en fit worden

De horeca, qua tijden één van de lastigste beroepen om een gebalanceerd voedingspatroon te ontwikkelen. Je hebt namelijk altijd te maken met overuren, onregelmatige werktijden en niet altijd de tijd om uitgebreid te eten tijdens jouw welverdiende pauze. Je merkt het al, het klinkt niet echt als de ideale baan als jij fit wil worden.

Niet getreurd, want het kan wel degelijk! Vandaag gaan wij wat meer inzichten met jou delen zodat jij jouw fitness en gezondheidsgerelateerde doelen toch kunt nastreven, zelfs als je in de horeca werkt.

Weinig structuur? Wees flexibel!

Wees aub niet bang en raak vooral niet in paniek als jij van jouw ‘normale’ structuur moet afwijken! Zorg ervoor dat je flexibel bent, maar wel weet hoeveel je binnenkrijgt. Kijk altijd naar het grotere plaatje en vul jouw maaltijden dan zo in dat het jou goed uitkomt.

Stel nou dat je normaal gesproken 3 maaltijden van 600 calorieën per maaltijd zou nemen, maar vandaag is het super druk en je kan maar 2 keer eten, dan kun je ook 2 maaltijden van 900 calorieën nemen. In beide gevallen eet je in 24 uur 1800 calorieën, niks mis mee dus!

Leg een goede bodem

Als jij van te voren al weet dat je een lange dag/nacht moet werken en je hebt geen zin om de kasten op werk leeg te snacken, zorg er dan voor dat je een goede bodem legt. In de horeca ben je natuurlijk continu bezig en daardoor verbrand je ook wat calorieën. Vaak is het zo dat je niet precies weet wanneer je pauze hebt dus houd hier ook rekening mee!


Wij adviseren daarom om voor de dienst een goede en stevige maaltijd te nemen omdat je niet precies weet wanneer je weer kan eten. Dit zorgt er ook voor dat je vol energie aan jouw dienst begint. Wanneer je goed vol zit heb je ook niet echt de behoefte om continu te snacken.

Plan een avondmaaltijd of snack in

Ben jij iemand die na een lange werkdag thuis alle kasten leeg trekt op zoek naar iets lekkers? Wij kunnen ons voorstellen dat je hunkert naar iets lekkers als jij op werk een halve marathon hebt gelopen. Het is daarom erg belangrijk om rekening te houden met de nasleep.

Kies te allen tijde voor een avond-maaltijd of snack die goed vult. Vaak zijn dit producten die veel eiwitten, langzame koolhydraten en een klein beetje vet bevatten zodat je niet opeens een piek krijgt en alles naar binnen wil werken.

Flexibel zijn of om de 2-3 uur eten

Veel mensen leven nog steeds met het idee dat ze om de 2 a 3 uur moeten eten om in het “fitte lifestyle plaatje” te passen. Hier denken wij heel anders over! Wanneer jij fit wil zijn is het belangrijk om bewuste keuzes te maken die jou makkelijk de dag door helpen. Heel simpel gezegd heb jij een calorie budget waar jij je aan moet houden. Hoe je dit doet, hangt af van wat jij fijn vindt. Of je er nou voor kiest om om de 2 uur te eten of om de 6 uur, het maakt eigenlijk geen donder uit! Vind een manier die werkt voor jou en laat je niet gek maken.

Verbruik ligt hoger door veel stappen

Met sporten verbrand je calorieën, maar met wat je de rest van de dag doet verbrand je veel meer! Maar hoe zit dat met werken in de horeca? Goed nieuws, want een horecabaan is één van de meest intensieve beroepen.

Als jij de hele dag aan het rennen en vliegen bent zodat alle gasten kunnen genieten van heerlijke hapjes en drankjes, dan kan jij je voorstellen dat je aan het einde van jouw werkdag heel wat stappen hebt gezet. Op een dag dat jij niet werkt zet jij misschien 3000 stappen, maar na een drukke dag werken kan het zomaar 15.000 a 20.000 stappen zijn. Dit is een groot verschil en dat betekent dat jouw verbruik die dag een stuk hoger is. Dit is goed nieuws, want dit betekent dat jij nog flexibeler kan zijn binnen jouw calorie-budget. Wees dus niet bang wanneer jij een dag 200 calorieën meer eet dan op de planning stond, want dit gaat echt geen verschil maken als jij de hele dag intensief bezig bent geweest. Maak er alleen niet een te groot feestje van;)

Dit vind je misschien ook leuk