Hangry? Wat te doen als een eetbui op komt!?

door Ruggengraat
eetbui

Er zijn veel mensen die regelmatig last hebben van een eetbui, maar nadat zij zichzelf even helemaal laten gaan zitten zij met de handen in het haar. Want waar komen die eetbuien toch vandaan? En belangrijker nog, hoe kun je hier nou het beste mee omgaan?

In dit artikel gaan we het niet hebben over de eetstoornis BED (Binge Eating Disorder). Vandaag gaan we het hebben over wat een eetbui is, wat je eraan kunt doen en we geven nog een aantal handige tips.

Wat is een eetbui?
Een eetbui is simpel gezegd een (korte) periode waarin je heel veel eet. Vaak zijn dit niet de meest verantwoorde producten. Maar waarom gebeurt dit? Tsja, dat is een hele lastige vraag! Meestal komt het door een combinatie van verschillende emoties, want echt honger heb je niet.

Heb jij wel eens last van een eetbui?

Wij gaan je helpen! Volg het stappenplan en voorkom dat je alles eet wat los en vast zit.

Heb je honger?
Met deze vraag begint het allemaal. Heb je echt honger of is het gewoon lekkere trek? Om erachter te komen of het echt honger is, kan je eerst een glas water of een kopje koffie of thee drinken. Dit onderdrukt namelijk de trek.

Heb je nog trek na het drinken? Dan adviseren we om een maaltijd te nemen die goed verzadigd. Neem bijvoorbeeld een bakje kwark met wat vers fruit, crackers met pindakaas en kipfilet of een vullende salade. Als je nog wat extra groente aan de salade toevoegt dan zorg je ervoor dat de salade nog beter vult. Denk hierbij aan komkommer en/of snoeptomaatjes.

Is het geen honger?
Heb je geen honger maar speelt de gedachte nog steeds dat je wat wil eten, dan is de kans groot dat het een verlangen is. Dit wordt ook wel een craving genoemd. Hieraan toegeven kan heel gevaarlijk zijn en tot een eetbui leiden.

Er zijn twee soorten verlangens:
Als je naar een stukje chocola verlangt omdat je het al een hele tijd niet hebt gegeten, dan kan je gerust een stukje chocola nemen. Vaak past dit makkelijk binnen jouw caloriebudget als je het binnen de perken weet te houden. Het is dus niet de bedoeling dat je de hele reep naar binnen werkt.

Maar als je een verlangen hebt dat voortkomt uit een emotie, dan is dit een emotionele trek en hieraan toegeven gaat je niet helpen! Dit komt doordat je het waarschijnlijk niet bij één stuk kunt laten. Na één stuk heb je nog steeds last van de emoties en daardoor blijf je gaan. Vaak is het dan zo dat je alles wil eten wat er op je pad komt en de welbekende ‘ik heb het al verpest’ gedachte gaat je dan ook niet helpen! Wil je meer hierover lezen, klik dan hier.

Zoals je ziet kan emotionele trek heel erg gevaarlijk zijn omdat je ten eerste heel veel calorieën nuttigt en je ten tweede geen idee hebt hoe je hiermee om moet gaan. Hierdoor kan je een angst creëren voor eetbuien en ongezonde producten. Met de juiste begeleiding en een stukje bewustwording gebeurt dit niet meer.

Wat moet je doen om emotionele trek te voorkomen?
Ontspanning is super belangrijk in dit verhaal! Emotionele trek komt voort uit negatieve emoties en die emoties moet je op de één of andere manier een plekje zien te geven. Welke manier dit is hangt af van de manier waarop je kan ontspannen.

Is muziek jouw uitweg, probeer dan een rondje te lopen met een lekkere playlist op. Ga jij liever sporten omdat je dan je hoofd even helemaal leeg kan maken? Dan is dat jouw optie! Doe iets waar jij je goed bij voelt en wat werkt voor jou, als je maar de focus op ontspanning legt.

Kleine stapjes zorgen voor grote resultaten!
Eetbuien kunnen een emotionele tegenslag zijn, maar het is juist de kunst om dit een stapje voor te zijn. Ga op zoek naar een vorm van ontspanning. Het probleem zal zich niet in één dag oplossen, maar stapje voor stapje kom je er wel. Gun jezelf de tijd om een andere levensstijl aan te nemen.


Meer dan 5000 leden gingen jou al voor!

Dit vind je misschien ook leuk